Een leven zonder brood, Nederlanders kunnen het zich amper voorstellen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) samen met het bureau Blauw Research onder 800 respondenten.

Brood, daar zit wat in!

76 procent van de Nederlanders geeft aan zich geen leven zonder brood voor te kunnen stellen. Het hoort thuis in een gebalanceerd dieet, zo vindt 83% van de Nederlanders.  De meest favoriete broodsoorten zijn: volkorenbrood, meergranenbrood, bruin brood en speltbrood. Naast deze favoriete soorten wordt er toch ook regelmatig gekozen voor een wit bolletje of luxe product. Smaak, veel vezels, voedzaam en gezond zijn redenen waarom mensen brood in hun boodschappenmandje leggen. Prijs en gemak zijn in hun keuze minder relevant.

Diepgeworteld

Opvallend is dat Nederlanders een sterke emotionele  band lijken te hebben met brood. Maar liefst 90% van de respondenten geeft aan dat ze brood eten, omdat deze gewoonte van thuis hebben meegekregen. 74% geeft aan brood als cultureel erfgoed te beschouwen.  Ze zijn veel meer gehecht aan brood dan aan bijvoorbeeld fruit en yoghurt. Ook broodvervangers zoals muesli, crackers of (groente)smoothies komen qua populariteit niet in de buurt van brood.

Gezonde keuze

Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en stoelgang. Volkoren brood is een belangrijke bron van vezels en past daarmee in een gezond voedingspatroon. Voor een vrouw ligt het dagelijks advies op 30 gram vezels. Voor een man  is dit 40 gram. Door te kiezen voor vezelrijke producten heb je dit aantal een stuk sneller op de teller. Vezels vind je in plantaardige voeding zoals  groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen

Brood 3

Vezelrijke keuze

Volkoren brood  | 1 snee (35 gram)  bevat 2,3 gram vezels  

Tarwe brood | 1 snee (35 gram) bevat 1,8 gram vezels        

Wit Brood | 1 snee (35 gram) bevat 0,8 gram vezels

Wie kiest voor volkoren, zet dagelijks meer vezels op de teller! 

Nog meer vezeltips?

Doneer