Veelgestelde vragen over spijsverteringsziekten en -klachten

Medische informatie

Op onze site vind je algemene informatie over ruim 200 spijsverteringsziekten en –klachten. Wij kunnen geen persoonlijke medische adviezen geven en hebben geen artsen in dienst. Wel kunnen we je op weg helpen en doorverwijzen.

Klachten, diagnose en behandeling

Wat is de oorzaak van mijn klachten?

Wij hebben medische kennis, maar zijn zelf geen arts en kunnen op basis van je klachten geen diagnose stellen of een persoonlijk behandeladvies geven. Bespreek daarom je klachten met de (huis)arts. Vragen over een behandeling of medicijnen kun je ook met de (huis)arts bespreken.

Mijn arts adviseert een behandeling, wat vinden jullie hiervan?

Wij kunnen je behandeladvies niet beoordelen en raden je aan om dit met de huisarts of de arts in het ziekenhuis te bespreken. Op onze website vind je bij ziekten en klachten ook informatie over de behandelingsmogelijkheden.

Als je vragen of twijfels hebt over de gestelde diagnose en/of een behandeling, kun je een second opinion overwegen. Een second opinion, oftewel een tweede mening, is een medisch oordeel van een andere arts dan jouw behandelend arts.

Voor informatie, advies en ervaringen over behandelingen bij uw aandoening kun je ook terecht bij een patiëntenvereniging.

Ik heb vragen over kanker, waar kan ik dan terecht?

Heb je kanker aan een spijsverteringsorgaan, zoals darmkanker of slokdarmkanker, en heb je hierover vragen? Dan kun je ook bellen met de kanker.nl infolijn.

Wat kan ik zelf doen om mijn klachten te verminderen?

Veel tips en adviezen om klachten te verminderen vind je bij ziekten en klachten.

Houden de klachten toch aan? Of helpen medicijnen niet? Bespreek dit dan met je huisarts of specialist.

De medicijnen die ik gebruik helpen niet of ik heb veel last van bijwerkingen, wat kan ik doen?

Als de klachten niet verminderen (of juist toenemen) ondanks het gebruik van de voorgeschreven medicatie, bespreek dit dan met je (huis)arts. De arts kan de medicatie of de dosering eventueel aanpassen.

Als je veel last hebt van bijwerkingen, bespreek dit dan ook met de (huis)arts. Deze kan je dan mogelijk een ander medicijn voorschrijven.

Voor vragen over de werking en bijwerkingen van medicijnen kun je ook terecht bij de apotheker. De website Mijn medicijn is een onafhankelijk platform met persoonlijke ervaringen over de werking en bijwerkingen van medicijnen.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Ik heb een vraag over het bevolkingsonderzoek, waar kan ik terecht?

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)

veelgestelde vragen rondom PDS vind je hier

IBD (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)

veelgestelde vragen rondom IBD vind je hier

Brandend maagzuur, Barrett slokdarm en slokdarmkanker

veelgestelde vragen rondom brandend maagzuur, Barrett slokdarm en slokdarmkanker vind je hier

Patiënten ervaringen

Waar kan ik ervaringen uitwisselen met andere patiënten?

Hiervoor kun je terecht bij een patiëntenvereniging of kanker.nl. Je kunt hier ervaringen uitwisselen en vragen stellen over allerlei zaken waarmee jij en soms ook je naasten na de diagnose of tijdens de ziekte mee te maken krijgen en verschillende tips om er mee om te gaan.

Ik heb kanker aan een spijsverteringsorgaan, zoals darmkanker of slokdarmkanker, en wil ervaringen delen of heb vragen. Waar kan ik terecht?

Mensen met maag of slokdarmkanker kunnen terecht bij de stichting leven met maag of slokdarmkanker. Voor lotgenotencontact voor mensen met darmkanker bestaat de stichting Darmkanker.

Ook kun je voor vragen contact opnemen met Kanker.nl. Via dit platform kun je ervaringen met anderen delen. Daarnaast biedt kanker.nl hulp & ondersteuning: bijvoorbeeld door direct contact met professionals via de telefoon, e-mail of de chat en tools om zelf aan de slag te gaan.

Voeding

Met welke voeding kan ik mijn klachten verminderen?

Tips en voedingsadviezen lees je in de informatie bij ziekten en klachten, deze staan onderaan de pagina.

Voor een persoonlijk voedingsadvies kun je terecht bij een diëtist. Via de huisarts kun je een verwijzing vragen.

Vragen over een voedselallergie of voedselintolerantie? 
Informatie en ervaringen vind je bij Stichting Voedselallergie.
Voor informatie over coeliakie kun je terecht bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

 

Wat moet ik eten om mijn spijsvertering gezond te houden?

Goed zorgen voor je spijsvertering is belangrijk. Lees op deze pagina over spijsvertering en gezond leven. Je vindt hier tips en adviezen hoe je jouw spijsvertering gezond kunt houden en met welke voeding je klachten kunt verminderen of voorkomen.

Voor een persoonlijk voedingsadvies verwijzen we je naar een diëtist.

Advies arts/ziekenhuis

Waar vind ik een goede arts of ziekenhuis?

Wij raden je aan om advies te vragen aan je huisarts. Ook kun je gebruik maken van keuzehulpen op gebied van een aandoening. Hiermee kun je per aandoening ziekenhuizen of zelfstandige klinieken vergelijken en nagaan welk ziekenhuis of welke kliniek het beste bij jouw wensen past.

Op www.kiesbeter.nl en www.zorgkaartnederland.nl vind je informatie en waarderingen over zorgaanbieders.

Voor ervaringen met artsen en ziekenhuizen kun je ook terecht bij een patiëntenvereniging.

Feedback voorlichting

Ik heb een opmerking over de voorlichting

Heb je een opmerking over onze voorlichting, zie je dat iets niet klopt of heb je suggesties om de inhoud te veranderen of verbeteren? Dan horen wij dit graag van je. Je kunt dan een mail sturen naar voorlichting@mlds.nl

Alle medische teksten onze website zijn ontwikkeld in samenwerking met een adviesraad van verschillende experts, zoals maag-, darm- en leverartsen, huisartsen en diëtisten. In het colofon onderaan de pagina’s met medische informatie zie je welke experts aan de tekst hebben meegewerkt en wanneer de pagina’s zijn herzien.

Spreekbeurt of werkstuk

Ik ben op zoek naar informatie voor mijn spreekbeurt of werkstuk

Zoek je betrouwbare informatie voor je werkstuk of spreekbeurt? Alle informatie op gebied van spijsverteringsziekten en – klachten is te vinden op onze website.  Ook bieden we veel informatie over de werking van de spijsvertering.

Speciaal voor kinderen bieden we gratis het boekje ”Van mond tot kont” aan. Het boekje bevat leuke informatie over de werking van de spijsvertering en hoe je deze gezond kunt houden. Verder hebben wij een speciale pagina vol tips voor jouw spreekbeurt over de spijsvertering.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Speel mee met Staatsloterij en steun MLDS.

Kies nú voor automatisch meespelen dan:
• Krijg je een gratis Staatslot t.w.v. €17,50 cadeau
• Doneert Staatsloterij €20 aan de Maag Lever Darm Stichting
ja, ik word abonnee