Rectopexie

Wat is Rectopexie?

Een rectopexie is een operatie die wordt uitgevoerd bij een verzakking van de endeldarm (rectumprolaps). Tijdens deze operatie trekt de chirurg de endeldarm omhoog en maakt deze vast aan het heiligbeen.

Een rectopexie kan uitgevoerd worden bij:

  • Een rectokèle; een afwijking aan de endeldarm (het rectum) die alleen bij vrouwen voorkomt. Bij een rectokèle puilt de endeldarm naar voren uit in de vagina. Dit veroorzaakt ernstige verstopping.
  • Een rectumprolaps; bij een rectumprolaps is deze operatie de enige effectieve behandeling. We spreken van een ‘prolaps’ als weefsel, dat zich normaal binnen in het lichaam bevindt, door een bestaande opening naar buiten uitpuilt. Bij een rectumprolaps is de hele wand van de endeldarm uitgezakt. Soms zakt ook de anus mee uit (anorectale prolaps). De prolaps wordt als een duidelijke zwelling ervaren. Dit kan verstopping veroorzaken.

Voor de operatie

Als de arts heeft vastgesteld dat u een rectumprolaps of rectokèle heeft, is er nog verder onderzoek nodig. De spanning en activiteit van de sluitspieren, de bekkenbodemspieren en de zenuwvoorziening van het rectumgebied moeten worden onderzocht. Dit gebeurt door middel van een anale manometrie. Bij dit onderzoek meet de arts de druk in de anus en het laatste stukje van de endeldarm.

De resultaten van dit onderzoek zijn van essentieel belang voor het succes van de operatie. Om de ontlasting goed op te kunnen houden na de operatie moet de spieractiviteit voldoende zijn en mogen de zenuwen niet beschadigd zijn. Elders op deze website bij ‘darmonderzoeken’ vindt u meer informatie over de diverse onderzoeken.

Tijdens de operatie

De operatie kan plaatsvinden onder algehele narcose. Hierbij wordt u in slaap gebracht en krijgt u pijnstilling via een infuus. Deze operatie kan ook worden uitgevoerd met een ruggenprik. Dit is een prik tussen uw ruggenwervels, waardoor uw lichaam vanaf uw middel is verdoofd. U bent dan tijdens de operatie gewoon wakker. Wel kunt u eventueel een rustgevend medicijn krijgen.

Tijdens deze operatie wordt er een snee in de huid gemaakt. De chirurg trekt de endeldarm omhoog en maakt deze vast aan het heiligbeen (vlak boven het stuitje). Dit doet de chirurg met een soort matje van kunststof. Tegenwoordig wordt deze operatie ook als kijkoperatie uitgevoerd.

Na de operatie

U wordt naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden nog een tijdje de hartslag, bloeddruk en ademhaling gecontroleerd. Heeft u een ruggenprik gehad, dan komt het gevoel na een paar uur weer terug. Meestal mag u dezelfde dag weer naar huis.
Om incontinentie voor ontlasting te voorkomen, kan de arts u na de operatie naar een bekkenfysiotherapeut verwijzen. Tijdens deze behandeling traint u uw sluitspieren en bekkenbodemspieren met behulp van speciale oefeningen.

Om te voorkomen dat u na de ingreep opnieuw last krijgt van verstopping, zijn de volgende leefregels van belang:

  • gebruik een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding. Vezels zitten vooral in volkoren- en graanproducten, fruit en groente.
  • drink minstens twee liter per dag.
  • neem voldoende lichaamsbeweging.
  • ga naar het toilet wanneer u aandrang voelt.

Meer informatie vindt u elders op de website bij verstopping.

Operatie toegepast bij

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven