Slapeloze nachten door pijn en zorgen

Antonia had jarenlang extreme buikklachten. Vaak was de pijn zó erg, dat ze er niet van kon slapen. Pas na 10 jaar werd de oorzaak duidelijk.

Ze vertelt over deze heftige periode: “Ik lag ‘s nachts wakker van de pijn. Ik slikte pijnstillers, lette op mijn eten en zegde veel afspraken af. Meerdere keren ging ik naar de huisarts. Er werden wat onderzoeken gedaan, maar er kwam geen diagnose uit. Iedere keer ging ik weer naar huis zonder antwoorden. Ondertussen moest ik ‘gewoon’ een goede moeder zijn en presteren op mijn werk. Het was echt niet meer te doen. Uiteindelijk werd pas na 10 jaar ontdekt dat ik galstenen had.

Een oplossing

"Mijn galblaas werd verwijderd en ik was meteen van de klachten af. Ik was zó blij. Eindelijk een antwoord. Eindelijk geen pijn meer. Maar achteraf weet ik: als de oorzaak eerder was ontdekt, dan was mij heel veel ellende bespaard gebleven.”

Antonia is slechts een voorbeeld van duizenden mensen in Nederland die jarenlang rondlopen met onbegrepen buikklachten, zonder diagnose. Dr. Philip de Reuver onderzoekt hoe we met een zelflerende online beslishulp véél sneller diagnoses kunnen stellen bij extreme bovenbuikklachten. Hiermee maken we een einde aan onnodig lange pijn en onzekerheid bij mensen zoals Antonia.

Snellere diagnose

“Ons doel is om de drie meest voorkomende oorzaken van extreme bovenbuikklachten veel eerder te herkennen: galstenen, maagklachten en prikkelbare darm syndroom. We hebben gegevens van ruim 2.300 patiënten verzameld. Door al die studieresultaten samen te voegen, kunnen we een online beslishulp bouwen die huisartsen en patiënten een gepersonaliseerd advies geeft over een mogelijke diagnose én de beste behandeling voor de patiënt. Uiteindelijk willen we dit programma zelfs leren om van tevoren al te voorspellen of iemand baat heeft bij een bepaalde behandeling of operatie.”

Minder pijn en zorgen

“De komende drie jaar moeten we het programma bouwen en testen. We verwachten dat het programma in 2025 al in de praktijk gebruikt kan worden. Dan krijgen heel veel mensen sneller de juiste diagnose. We moeten niet onderschatten hoe zwaar het is om iedere dag in extreme pijn te leven, zonder dat je weet wat er aan de hand is.”

Antonia: “Ik leefde 10 jaar lang met extreme buikklachten, zonder dat ik wist wat de oorzaak was. Dat heeft mijn leven enorm beïnvloed. Het onderzoek van dr. Philip de Reuver kan anderen ontzettend veel pijn en onzekerheid besparen. Dat zou geweldig zijn.”

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Doneer