Zo verminder je buikklachten tijdens de feestdagen

20 december 2023

De feestdagen staan weer voor de deur! Een tijd vol sociale gelegenheden, etentjes, borrels en lekkernijen. De decembermaand staat bekend als de gezelligste tijd van het jaar. Deze, vaak drukke periode, kan ook voor stress zorgen, bijvoorbeeld doordat je buikpijn kan krijgen door anders dan anders te eten. Je spijsvertering moet extra hard werken tijdens de feestdagen. Wees daarom een beetje lief voor je buikorganen. Niet voor niets zeggen wij: Listen to your guts! 

Heb jij ook vaak buikklachten tijdens de feestdagen? We delen een paar gouden tips zodat je goed voorbereid de feestdagen tegemoet gaat.

  1. Eet met aandacht. Als je te veel of te snel eet krijg je sneller buikpijn na het eten. Neem de tijd om te eten. Door goed te kauwen kunnen de spijsverteringsenzymen in je speeksel goed werken. Deze enzymen knippen het eten in kleine stukjes. Ook zorgt goed kauwen en langzamer eten voor een sneller verzadigd gevoel. En als je rustig eet, kan je ook beter genieten van je heerlijke kerstmaal.  
  1. Vezels eten is enorm belangrijk voor je spijsvertering, o.a. voor je microbioom en zo ook voor een goede stoelgang. Kerstdiners bevatten vaak minder vezels dan een gemiddelde avondmaaltijd. Probeer daarom tijdens het ontbijt en de lunch al vezelrijke keuzes te maken. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbroodjes bij de brunch. Havermoutpannenkoekjes, groenten zoals tomaat of avocado of rijk gevulde soepen zijn ook ideale vezelbronnen. 
  1. Drink niet te veel koolzuurhoudende dranken. Koolzuur prikkelt je maagdarmkanaal en kan hierdoor zorgen voor vervelende klachten. Drink je het toch graag? Wissel dan regelmatig af met dranken zonder koolzuur.  
  1. Naast koolzuurhoudende dranken kan alcohol ook een veroorzaker van buikklachten zijn. Het irriteert het beschermende slijmvlies van de keel, mond, slokdarm en maag. Je kan deze irritatie bijvoorbeeld merken aan een branderig of misselijk gevoel in je maag nadat je alcohol hebt gedronken. Laat alcohol het liefste staan.  
  1. Probeer niet te veel bewerkte producten te gebruiken in je recepten. Bewerkte voeding voedt de minder goede bacteriën in je microbioom. Pure producten zijn beter voor je spijsvertering. Probeer zoveel mogelijk zelf te maken zoals pastasaus en gebruik niet te veel pakjes en zakjes.  
  1. Zorg voor voldoende beweging. Ga tussen de kerstfilms, spelletjes of maaltijden vooral even een frisse neus halen. Hiermee stimuleer je de doorbloeding van je darmen, wat ervoor zorgt dat voedingsstoffen beter worden opgenomen en je minder snel verstopping krijgt.  
  1. Houd je ontlasting niet te lang op en ga zodra je aandrang voelt. Het kan ook helpen om dit juist bespreekbaar te maken, mogelijk is er een extra toilet aanwezig waar je in alle rust gebruik van kan maken. 
  1. Houd rekening met de juiste kledingkeuzes. Laat een strakke broek of jurk vooral in de kast liggen! Trek liever iets aan dat niet snel knelt. Toch graag iets straks aan? Zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je je knoop even kan openen.  
  1. Maak bespreekbaar wat voor jou fijn is. Dan is het voor anderen makkelijker om rekening te houden met jouw dieetvoorschrift. Vraag ook gerust of er meer tijd tussen de gerechten kan zitten, zodat het eten even kan zakken.  
  1. Geniet ervan! 

Ander nieuws

3 speerpunten van de MLDS voor de nieuwe regering

De Maag Lever Darm Stichting maakt zich sterk voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. Voor de nieuwe regering hebben wij drie urgente speerpunten

25 april 2024

48% van mensen met Prikkelbare Darm Syndroom voelt schaamte op het werk 

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. De MLDS en de PDS Belangenorganisatie vragen deze week met diverse activiteiten aandacht voor MLDS en andere darmaandoeningen.

19 april 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in