3 speerpunten van de MLDS voor de nieuwe regering

25 april 2024

Een gezonde spijsvertering is van levensbelang. Maar in het spijsverteringstelsel kunnen ook tal van ziekten ontstaan, zoals darmkanker, leververvetting en chronische ontstekingsziekten. Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat spijsverteringsaandoeningen de derde oorzaak zijn van alle ziekenhuisopnames, na hart- en vaatziekten en kanker. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) maakt zich sterk voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. Voor de nieuwe regering hebben wij drie urgente speerpunten:

1. Verlaag de leeftijd van het bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar

De MLDS vraagt de nieuwe regering de aanvangsleeftijd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker te verlagen naar 50 jaar. Hiermee worden op termijn naar verwachting jaarlijks minimaal 750 en waarschijnlijk 1.000 sterfgevallen voorkomen. Vaak gaat dit om mensen die nog volop in het leven staan en vaak nog opgroeiende kinderen hebben. Vroege opsporing leidt tot een betere overlevingskans.

2. Maak gezond en vezelrijk eten goedkoper

Gezonde, vezelrijk eten verlaagt de kans op darmkanker, hart- en vaatziekten, een beroerte en diabetes type 2. De gemiddelde vezelinname in Nederland is slechts de helft van de aanbeveling. De MLDS vraagt de overheid de prijs van groente en fruit en alle andere plantaardige, vezelrijke voeding (zoals peulvruchten) structureel te verlagen. Voor nog meer gezondheidswinst pleiten we, mede via de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, ook voor een prijsverlaging van al het overige eten binnen de Schijf van Vijf.

3. Zorg dat er een toiletnorm komt in regelgeving

Een op de vier mensen geeft aan wel eens thuis te blijven vanwege een gebrek aan openbare toiletten. Daarom vraagt de MLDS, mede namens de Toiletalliantie, om nationale regelgeving voor voldoende openbare toiletten. In winkelcentra, stations, supermarkten, bioscopen: overal zouden gemakkelijk vindbare en toegankelijke toiletten moeten zijn. We vragen om een toiletnorm van een openbaar toilet om de 500 meter in (winkel)centra en drukke voetgangersgebieden. De MLDS vraagt de nieuwe regering om via een toiletnorm te garanderen dat niemand meer thuis hoeft te blijven uit angst geen toilet te kunnen vinden.

Ander nieuws

48% van mensen met Prikkelbare Darm Syndroom voelt schaamte op het werk 

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. De MLDS en de PDS Belangenorganisatie vragen deze week met diverse activiteiten aandacht voor MLDS en andere darmaandoeningen.

19 april 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Documentaire ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’ wil taboe doorbreken

De Maag Lever Darm Stichting lanceert de driedelige documentaireserie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’. Documentairemaakster Sanne Savelsbergh volgt daarin zeven jonge vrouwen met darmproblemen.

17 april 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer