Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang

10 april 2024

Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) heeft problemen met de ontlasting. 17 procent heeft regelmatig diarree en 6 procent heeft veelvuldig verstopping. Dit blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 54.000 Nederlanders naar hun score op de Poeptest. Deze test is gebaseerd op de zogenoemde Bristol Stool Chart, een internationaal erkend hulpmiddel om de ontlasting te beoordelen.

Van de 54.000 Nederlanders die in 2023 de Poeptest van de MLDS invulden, gaf slechts 21 procent van de deelnemers aan perfecte ontlasting te hebben. Dat wil zeggen score 3 en 4 van de Bristol Stool Chart, ofwel ‘een soepele worst’. 17 procent van de deelnemers heeft regelmatig waterige of dunne ontlasting. Mariël Croon, directeur van de MLDS: “Dat is ruim 1 op de 6, een aanzienlijk percentage. Dunne ontlasting kan sociaal belemmerend zijn doordat mensen altijd een wc in de buurt moeten hebben. Mensen met chronisch dunne ontlasting lijden vaak in stilte. Dat blijkt dus een flinke groep te zijn. Het is belangrijk dat daar aandacht voor is, en dat er meer wc’s zijn in de openbare ruimte.”

Pijn op de wc

De deelnemers aan de Poeptest melden ook regelmatig last van klachten te hebben. Voorbeelden zijn pijn bij het poepen (12 procent) of loze aandrang (16 procent). Mariel Croon: ‘Als deze klachten aanhouden, zou je ze moeten bespreken met de huisarts.

6 procent heeft verstopping

Uit de mlds-poeptest blijkt dat 6 procent van de deelnemers regelmatig last heeft van verstopping. Verstopping wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan vezels of vocht. 9 op de 10 Nederlanders eten te weinig vezels. Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld volkoren producten, bonen, groenten en fruit. Ook psylliumvezels kunnen helpen. Psylliumvezels helpen tegen zowel te dunne ontlasting doordat ze vocht opnemen als tegen te harde ontlasting doordat de vezels de ontlasting zacht maken.

Nationale Poepdag

De MLDS roept op Nationale Poepdag mensen op om vaker achterom te kijken op het toilet. Dat geeft informatie over de gezondheid van je spijsvertering. Ook wil de MLDS met de Nationale Poepdag de schaamte rondom poepen verminderen. “Veel mensen kijken niet naar hun ontlasting of bespreken dit nooit met anderen”, zegt Mariël Croon. Terwijl die informatie veel zegt over de gezondheid.”

Doe de checkjepoep-test

Kijk achterom! En ontdek wat je poep jou vertelt.

Doe de test

Over MLDS

Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. De MLDS zet zich daar samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag voor in. De MLDS investeert in wetenschappelijk onderzoek dat spijsverteringsziektes kan voorkomen. Ook steunt zij patiënten met chronische ontstekingsziekten aan het spijsverteringsstelsel. Door hulp te bieden bij het vinden van de juiste behandeling en taboes rond spijsverteringsziekten bespreekbaar te maken.

Ander nieuws

3 speerpunten van de MLDS voor de nieuwe regering

De Maag Lever Darm Stichting maakt zich sterk voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. Voor de nieuwe regering hebben wij drie urgente speerpunten

25 april 2024

48% van mensen met Prikkelbare Darm Syndroom voelt schaamte op het werk 

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. De MLDS en de PDS Belangenorganisatie vragen deze week met diverse activiteiten aandacht voor MLDS en andere darmaandoeningen.

19 april 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in