Toiletalliantie: WC-tekort leidt tot wildpoepen

20 maart 2024

Maar liefst vier op de tien toeristen in eigen land heeft een dagje uit wel eens moeten afbreken vanwege het gebrek aan toiletten. Toeristen en recreanten die in de natuurgebieden onderweg zijn, kiezen noodgedwongen voor een andere oplossing: wildplassen (75%) en wildpoepen (35%). Ook de stranden zijn niet veilig. Dit blijkt uit onderzoek van AnalitiQs/Highberg in opdracht van de Toiletalliantie. De organisatie maakt de cijfers bekend op Nationale Toiletdag (21 maart).

De Toiletalliantie – een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) – vraagt op Nationale Toiletdag aandacht voor het dringende toilettekort in Nederland. Het gebrek aan goede toegankelijke toiletvoorzieningen in Nederland zorgt bij patiënten die te maken hebben met incontinentie of een stoma voor gênante situaties en spanning om op pad te gaan. Ook blaaspatiënten lijden onder het gebrek aan toiletten, net als ouderen, vrouwen en kinderen die over het algemeen vaker naar het toilet moeten. Uit eerder onderzoek van de Toiletalliantie bleek dat één op de vier Nederlanders weleens thuisblijft vanwege het gebrek aan toiletten.

Pleefiguur

Uit het representatieve onderzoek, dat werd gehouden onder 1651 respondenten blijkt dat Nederlanders geen hoge pet op hebben van de toiletvriendelijkheid van hun eigen land: mannen denken dat buitenlandse toeristen ons gemiddeld een 5,3 geven, en vrouwen zelfs maar een 5. Mariël Croon, directeur van de MLDS: "Het is totaal niet gastvrij dat we zo weinig toiletten hebben voor onze dagjesmensen en toeristen. Maar het probleem is nog veel groter voor alle buikpatiënten, die hier dagelijks mee te maken hebben. In de landen om ons heen is dit stukken beter geregeld.”

Naar internationale maatstaven is de Nederlandse toiletsituatie met slechts 1 openbaar of opengesteld toilet op 1800 mensen bedroevend. In Duitsland zijn er bijna vier keer zo veel toiletten (1 op de 500). Nederland heeft zo’n 600 openbare toiletten, terwijl Frankrijk er naar schatting 14.000 heeft, oftewel 23 keer zoveel voor slechts vier keer zoveel inwoners.

Toeristenseizoen: vieze Friese, Noord-Hollandse en Zeeuwse stranden

Het WC-tekort leidt tot nog meer problemen als het toeristenseizoen aanstaand Paasweekend losbarst. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen verwacht dit jaar circa 51 miljoen toeristen, waarvan 22,4 miljoen buitenlandse gasten, die met name de kustprovincies opzoeken. Van alle provincies scoren Friesland, Noord-Holland en Zeeland qua toiletvriendelijkheid weliswaar met resp. een 5,8, een 5,1 en een 5,6 minder slecht dan het gemiddelde (4,7) van alle provincies, zoals uit de ranglijst blijkt die de Toiletalliantie jaarlijks in november opstelt. Maar een garantie voor schone stranden is dat allerminst: 64% van de ondervraagden geeft aan op het strand te zullen moeten wildplassen bij gebrek aan openbare toiletten. Bij 28% geldt dat voor wildpoepen.

WC-tekort leidt tot wildpoepen
Bron: Uwe Aranas / Shutterstock.com

Toiletnorm

Een deel van de onderzochte groep laat zich liever niet overvallen door het gebrek aan toiletten. Bijna een kwart (24%) geeft aan dat ze voor een andere bestemming kiezen, als van tevoren niet goed duidelijk is of er voldoende toiletten aanwezig zijn. Ook ziet één op de vier weleens af van een dagje uit vanwege het gebrek aan toiletten. Het regelen van voldoende toiletten en dit via technologie zichtbaar maken is een laagdrempelige manier van gastvrijheid. De Toiletalliantie roept de politiek daarom op om eindelijk de toiletnorm in de wet- en regelgeving op te nemen. Die houdt in: om de 500 meter een toilet in stads- en dorpscentra. En voor natuur- en recreatiegebieden: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden.

Over de Toiletalliantie

De Toiletalliantie is in 2018 opgericht door de Maag Lever Darm Stichting. Inmiddels bestaat de alliantie uit 29 organisaties die zich samen inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten in Nederland. De toiletalliantie streeft naar een inclusief en toegankelijk Nederland. Meer toiletten betekent: minder eenzaamheid en sociaal isolement en meer zelfredzaamheid. Maar ook meer gastvrijheid, een aantrekkelijkere (binnen)stad en beter toegankelijke recreatiegebieden.

Ander nieuws

48% van mensen met Prikkelbare Darm Syndroom voelt schaamte op het werk 

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. De MLDS en de PDS Belangenorganisatie vragen deze week met diverse activiteiten aandacht voor MLDS en andere darmaandoeningen.

19 april 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Documentaire ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’ wil taboe doorbreken

De Maag Lever Darm Stichting lanceert de driedelige documentaireserie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’. Documentairemaakster Sanne Savelsbergh volgt daarin zeven jonge vrouwen met darmproblemen.

17 april 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in