Superlijst vervolgt onderzoek naar gezondheid bij supermarkten

16 mei 2024

Vandaag start Questionmark het onderzoek ‘Superlijst Gezondheid’. Hierin vergelijkt de onafhankelijke denktank voor de derde keer hoe Aldi, Albert Heijn, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en PLUS hun klanten helpen gezond te eten. Questionmark werkt hiervoor samen met Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) en krijgt steun van de Noaber Foundation. Het rapport met de ranglijst verschijnt in november dit jaar.

Bijdrage aan gezondheid over de tijd inzichtelijk

Superlijst toonde in de voorgaande edities aan dat promoties van supermarkten voor ruim 80% bestaan uit ongezonde producten. Dat terwijl 70% van wat Nederlanders eten en drinken uit de supermarkt komt. Ekoplaza en Lidl eindigden in Superlijst Gezondheid 2022 als voorlopers, gevolgd door Dirk in de middenmoot en Aldi, Jumbo, Coop, Albert Heijn en PLUS als achterlopers. Charlotte Linnebank, directeur Questionmark: “Komende Superlijst zal laten zien welke ontwikkeling de supermarkten doormaken. Grote vraag is: hebben de supermarkten nu eindelijk een substantiële verbetering ingezet om met hun beleid, assortimenten, promoties en winkelinrichting hun klanten te helpen kiezen voor meer gezond en minder ongezond?”

Doelstellingen Nationaal Preventieakkoord nog buiten bereik

Supermarkten hebben in 2018 in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) afgesproken zich in te zetten om gezond leven te stimuleren. Onderzoek van RIVM liet zien dat supermarkten nog onvoldoende bijdragen aan de doelstellingen van het akkoord. Ondertussen lijdt de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. Het schokkende en meest recente nieuws dat het RIVM onlangs bracht, is dat dit percentage blijft groeien. Vandaag debatteert de Tweede Kamer met demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen over leefstijlpreventie.

Laatste kans

Ook heeft inmiddels 1 op de 8 kinderen overgewicht. Supermarkten zijn de belangrijkste leveranciers van levensmiddelen, ook voor jongeren. Niet alleen vanwege de dagelijkse boodschappen die hun ouders doen. Onderzoek van RIVM laat zien dat scholieren ook tijdens tussenuren en pauzes zelf ongezond eten en drinken halen bij supermarkten als hartige snacks, snoep, koek en/of frisdrank met suiker.

Diena Halbertsma, voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie: “We zijn benieuwd of uit deze editie van Superlijst naar voren komt dat de supermarkten zich na zes jaar eindelijk aan de afspraken houden die in het NPA zijn vastgelegd. Wat ons betreft is dit de laatste kans voor de branche om op eigen initiatief stappen te maken. Mocht uit het onderzoek blijken dat er nog steeds geen of onvoldoende maatregelen zijn getroffen, dan zien wij dat als een extra reden om een gezonder aanbod en een verbod op kindermarketing voor ongezonde producten af te dwingen via wetgeving.”

Superlijst onderzoek

Onderzoeksmethode

Superlijst Gezondheid vergelijkt wat zeven Nederlandse supermarkten doen om gezond voedsel de makkelijke keuze te maken. Dit onderzoek vergelijkt de supermarkten die ruim 80 procent van de markt vertegenwoordigen: Albert Heijn, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en PLUS. Superlijst Gezondheid is een initiatief van denktank Questionmark ondersteund door de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en mede gefinancierd
door de Noaber Foundation. Dataverzameling loopt van 15 mei tot en met 8 juli. Questionmark publiceert het rapport met de ranglijst in november 2024.

Over Questionmark

Stichting Questionmark is een onafhankelijke denktank die sleutelfiguren in het voedselsysteem informeert en motiveert bij te dragen aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Over AVGG

In de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) werken het Diabetes Fonds, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting samen met UNICEF Nederland, de gemeente Amsterdam en JOGG aan een gezondere voedselomgeving, vooral voor kinderen. Zij doen dat binnen het programma de Gezonde Generatie, een unieke samenwerking van 22 gezondheidsfondsen met als missie dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is. Voor meer informatie: gezondegeneratie.nl.

Ander nieuws

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

3 speerpunten van de MLDS voor de nieuwe regering

De Maag Lever Darm Stichting maakt zich sterk voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. Voor de nieuwe regering hebben wij drie urgente speerpunten

25 april 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer