Stoma-APPtimalisatie

27 september 2021

In Nederland krijgen jaarlijks 7.000 mensen een stoma. Het krijgen van een stoma heeft een grote invloed op de kwaliteit van het leven. Met name in de eerste periode na de operatie moeten patiënten erg wennen aan de nieuwe situatie. Schaamte, onzekerheid, angst voor lekkages en ‘ontdekking’ door de buitenwereld kunnen leiden tot lichamelijke klachten, somberheid en minder sociale contacten. Een goede voorbereiding en passende begeleiding bij het krijgen van een stoma is daarom erg belangrijk.

Sneller weer vertrouwd met jezelf

Om te zorgen dat patiënten beter zijn geïnformeerd en zich ook beter gesteund voelen, hebben onderzoekers uit het Amsterdam UMC de ‘Stoma App’ ontwikkeld. Deze app kan helpen bij het goed leren omgaan met een stoma. Daarnaast kan gebruik van de app ervoor zorgen dat iemand ook sneller weer ‘vertrouwd’ raakt met zichzelf.

De Stoma App – Wat is dat?

De Stoma App is voor iedereen te downloaden in de app stores. In deze app vind je allerlei belangrijke informatie over leven met een stoma. Zoals hoe je een stoma het beste verzorgt, welke materialen er allemaal bestaan en welke problemen je kunt tegenkomen. In de app staan daarvoor duidelijke stap-voor-stap instructiefilmpjes. Naast de praktische informatie, wordt er ook veel aandacht besteed hoe je er in het dagelijks leven mee om kunt gaan. Zoals tips voor tijdens werk en het sporten, maar ook over relaties en seksualiteit. En een handige checklists over vergoedingen, aftrek zorgkosten via de belastingaangifte en reizen naar het buitenland.

Neem eens een kijkje

“De app is erg overzichtelijk. Patiënten kunnen eigenlijk alles hierin terug vinden”

Stomaverpleegkundige

“Erg handig om de app als naslagwerk te hebben. Als je tegen iets aanloopt, kan je het even snel opzoeken”  

Patiënt

Help je mee om de Stoma App te verbeteren?

Inmiddels is de app al 1.900 keer gedownload. De onderzoekers willen graag weten of het gebruik van de app patiënten ook écht helpt. Daarom loopt er een onderzoek, de ‘Stoma Apptimalisatie Studie’. In het onderzoek wordt de bestaande app, die voor iedereen nu al te downloaden is vergeleken met een iets andere versie. Met als doel om te weten op welke manier de informatie het beste kan worden aangeboden aan patiënten met een stoma.

Hiervoor zijn de onderzoekers op zoek naar deelnemers. Word je binnenkort geopereerd en krijg je (mogelijk) een stoma? Dan kun je wellicht meedoen aan de ‘Stoma Apptimalisatie Studie’. Lees er hier meer over.

Heb je vragen over de app of over het onderzoek? Neem dan contact op met arts-onderzoeker Drs. Sebastiaan van der Storm.

Ook interessant

Documentaire ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’ wil taboe doorbreken

De Maag Lever Darm Stichting lanceert de driedelige documentaireserie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’. Documentairemaakster Sanne Savelsbergh volgt daarin zeven jonge vrouwen met darmproblemen.

17 april 2024

Huis van de Gezondheid kleurt paars voor Prikkelbare Darm Syndroom

Het Huis van de Gezondheid in Amersfoort kleurt paars om aandacht te vragen voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Van dinsdag 16 april tot en met zaterdag 20 april zet de Maag Lever Darm Stichting deze aandoening in de spotlights.

16 april 2024

Tweederde mensen met Prikkelbare Darm Syndroom ervaart taboe

Tweederde van de mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) vindt het lastig om te praten over hun aandoening. Dat blijkt uit een flitspeiling op social media, uitgevoerd door de Maag Lever Darm Stichting.

15 april 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer