
Stoma-APPtimalisatie
27 september 2021
In Nederland krijgen jaarlijks 7.000 mensen een stoma. Het krijgen van een stoma heeft een grote invloed op de kwaliteit van het leven. Met name in de eerste periode na de operatie moeten patiënten erg wennen aan de nieuwe situatie. Schaamte, onzekerheid, angst voor lekkages en ‘ontdekking’ door de buitenwereld kunnen leiden tot lichamelijke klachten, somberheid en minder sociale contacten. Een goede voorbereiding en passende begeleiding bij het krijgen van een stoma is daarom erg belangrijk.
Sneller weer vertrouwd met jezelf
Om te zorgen dat patiënten beter zijn geïnformeerd en zich ook beter gesteund voelen, hebben onderzoekers uit het Amsterdam UMC de ‘Stoma App’ ontwikkeld. Deze app kan helpen bij het goed leren omgaan met een stoma. Daarnaast kan gebruik van de app ervoor zorgen dat iemand ook sneller weer ‘vertrouwd’ raakt met zichzelf.

De Stoma App – Wat is dat?
De Stoma App is voor iedereen te downloaden in de app stores. In deze app vind je allerlei belangrijke informatie over leven met een stoma. Zoals hoe je een stoma het beste verzorgt, welke materialen er allemaal bestaan en welke problemen je kunt tegenkomen. In de app staan daarvoor duidelijke stap-voor-stap instructiefilmpjes. Naast de praktische informatie, wordt er ook veel aandacht besteed hoe je er in het dagelijks leven mee om kunt gaan. Zoals tips voor tijdens werk en het sporten, maar ook over relaties en seksualiteit. En een handige checklists over vergoedingen, aftrek zorgkosten via de belastingaangifte en reizen naar het buitenland.
Voor meer informatie over de Stoma App verwijzen we je naar deze folder.
Neem eens een kijkje

“De app is erg overzichtelijk. Patiënten kunnen eigenlijk alles hierin terug vinden”
Stomaverpleegkundige
“Erg handig om de app als naslagwerk te hebben. Als je tegen iets aanloopt, kan je het even snel opzoeken”
Patiënt
Help je mee om de Stoma App te verbeteren?
Inmiddels is de app al 1.900 keer gedownload. De onderzoekers willen graag weten of het gebruik van de app patiënten ook écht helpt. Daarom loopt er een onderzoek, de ‘Stoma Apptimalisatie Studie’. In het onderzoek wordt de bestaande app, die voor iedereen nu al te downloaden is vergeleken met een iets andere versie. Met als doel om te weten op welke manier de informatie het beste kan worden aangeboden aan patiënten met een stoma.
Hiervoor zijn de onderzoekers op zoek naar deelnemers. Word je binnenkort geopereerd en krijg je (mogelijk) een stoma? Dan kun je wellicht meedoen aan de ‘Stoma Apptimalisatie Studie’. Lees er hier meer over.
Heb je vragen over de app of over het onderzoek? Neem dan contact op met arts-onderzoeker Drs. Sebastiaan van der Storm.
Ander nieuws

Je poep checken kan je leven redden
Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Daarom vraagt de Maag Lever Darm Stichting deze maand extra aandacht voor darmkanker en de 7 signalen van darmkanker.9 maart 2023

Samen beslissen: de vernieuwde Dikkedarmkanker keuzehulp
In februari is de vernieuwde versie van de keuzehulp in gebruik genomen. Arts-onderzoeker Sietske van Nassau vertelt er meer over en meneer Wagemaker deelt zijn ervaring als patiënt.30 maart 2022

Maag Lever Darm Stichting drumt Nederland wakker voor de spijsvertering
Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Met de campagne Listen to your guts roept de MLDS vanaf vandaag alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren.3 maart 2022