Nieuw onderzoek: slechts 27% van de Nederlanders associeert alcohol met ongezond

3 juli 2023

Kenniscampagne 'Op je gezondheid?' over relatie alcohol en kanker vandaag gestart

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat Nederlanders vaak niet weten hoe ongezond alcohol nu eigenlijk is. We associëren alcohol vooral met gezelligheid (54%) en minder met iets wat ongezond voor je is (27%). We denken vooral dat in één keer heel veel drinken slecht is, maar realiseren ons niet dat de kans op bepaalde vormen van kanker al groter wordt als je 1 glas alcohol per dag drinkt. Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding starten daarom in het kader van de Gezonde Generatie een kenniscampagne over de relatie tussen alcohol en kanker. Het doel van de campagne ‘Op je gezondheid?’ is kennis delen en bewustwording creëren: het drinken van alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker.

Johan van de Gronden, directeur KWF en voorzitter van AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie: “Vaak kun je aan het krijgen van kanker helemaal niks doen. Maar zeker in een derde van de gevallen wordt kanker mede veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, waaronder het drinken van alcohol. Wij vinden het van groot belang dat mensen zich hier bewust van zijn. Met de campagne 'Op je gezondheid?’ willen we mensen hierop wijzen, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken voor zichzelf én voor hun kinderen.”

Jaarlijks meer dan 4.000 gevallen van kanker door alcohol

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut eerder dit jaar bleek al dat slechts 37% van de Nederlanders weet dat het drinken van alcohol kan leiden tot kanker. Het gaat dan om een vergrote kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker. Zo neemt het risico voor borstkanker al toe vanaf 1 glas alcohol per dag. Jaarlijks krijgen meer dan 4.000 mensen kanker door alcohol.

Nieuw onderzoek: Hoe denken Nederlanders over alcohol?

Onderzoeksbureau MarketResponse verrichtte in opdracht van de gezondheidsfondsen kwantitatief onderzoek onder 1.605 volwassen Nederlanders. Er is onderzocht wat zij denken en weten over alcohol. Uit dit representatieve onderzoek blijkt onder andere dat:

  • Alcohol in onze samenleving sterk geassocieerd wordt met gezelligheid (54%) en ontspanning (39%) en minder met ongezond (27%).
  • De kennis over de schadelijkheid van alcohol nog niet breed genoeg bekend is. Men denkt vooral dat veel drinken in één keer ongezond is. Elke dag een glas alcohol is volgens slechts 46% ongezond tot zeer ongezond. 20% denkt zelfs dat dit gezond is. Feit is: er bestaat geen veilige hoeveelheid alcohol. Zowel vaak als veel drinken is ongezond.
  • Volwassenen ook de keerzijde van het drinken van alcohol zien. 64% vindt alcohol een risicoproduct. Mensen denken daarbij vooral aan korte termijn issues en minder aan lange termijn gezondheidsrisico’s. Zo geeft 61% aan dat alcohol weleens tot vervelende situaties tussen mensen leidt.
  • Twee derde vindt dat volwassenen zich bewuster moeten zijn van hun voorbeeldrol richting jongeren. Uit onderzoek van Trimbos blijkt dat kinderen waarvan de ouders alcohol drinken, vaker vroeg beginnen met drinken, bingedrinken* of eenalcoholverslaving ontwikkelen op latere leeftijd. Ook het zien drinken van ouders speelt een rol in het alcoholgebruik van jongeren.

*In Nederland wordt binge drinken gedefinieerd als; 5 glazen of meer per één gelegenheid (bijvoorbeeld op een feestje).

Over de campagne 'Op je gezondheid?'

De campagne ‘Op je gezondheid?’ is een initiatief van Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding in het kader van de Gezonde Generatie. Vanaf 3 juli t/m 30 juli is de campagne onder meer te zien op TV en in de bioscoop. Met deze kenniscampagne willen we Nederlanders bewuster maken van de gezondheidsrisico’s van alcohol. In deze eerste campagne gaat het specifiek over het feit dat alcohol drinken de kans op kanker vergroot. De initiatiefnemers willen de komende jaren meer kenniscampagnes starten over andere gezondheidseffecten van alcohol.

Op je gezondheid

Ander nieuws

3 speerpunten van de MLDS voor de nieuwe regering

De Maag Lever Darm Stichting maakt zich sterk voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. Voor de nieuwe regering hebben wij drie urgente speerpunten

25 april 2024

48% van mensen met Prikkelbare Darm Syndroom voelt schaamte op het werk 

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. De MLDS en de PDS Belangenorganisatie vragen deze week met diverse activiteiten aandacht voor MLDS en andere darmaandoeningen.

19 april 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in