Nieuw onderzoek: slechts 27% van de Nederlanders associeert alcohol met ongezond

3 juli 2023

Kenniscampagne 'Op je gezondheid?' over relatie alcohol en kanker vandaag gestart

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat Nederlanders vaak niet weten hoe ongezond alcohol nu eigenlijk is. We associëren alcohol vooral met gezelligheid (54%) en minder met iets wat ongezond voor je is (27%). We denken vooral dat in één keer heel veel drinken slecht is, maar realiseren ons niet dat de kans op bepaalde vormen van kanker al groter wordt als je 1 glas alcohol per dag drinkt. Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding starten daarom in het kader van de Gezonde Generatie een kenniscampagne over de relatie tussen alcohol en kanker. Het doel van de campagne ‘Op je gezondheid?’ is kennis delen en bewustwording creëren: het drinken van alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker.

Johan van de Gronden, directeur KWF en voorzitter van AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie: “Vaak kun je aan het krijgen van kanker helemaal niks doen. Maar zeker in een derde van de gevallen wordt kanker mede veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, waaronder het drinken van alcohol. Wij vinden het van groot belang dat mensen zich hier bewust van zijn. Met de campagne 'Op je gezondheid?’ willen we mensen hierop wijzen, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken voor zichzelf én voor hun kinderen.”

Jaarlijks meer dan 4.000 gevallen van kanker door alcohol

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut eerder dit jaar bleek al dat slechts 37% van de Nederlanders weet dat het drinken van alcohol kan leiden tot kanker. Het gaat dan om een vergrote kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker. Zo neemt het risico voor borstkanker al toe vanaf 1 glas alcohol per dag. Jaarlijks krijgen meer dan 4.000 mensen kanker door alcohol.

Nieuw onderzoek: Hoe denken Nederlanders over alcohol?

Onderzoeksbureau MarketResponse verrichtte in opdracht van de gezondheidsfondsen kwantitatief onderzoek onder 1.605 volwassen Nederlanders. Er is onderzocht wat zij denken en weten over alcohol. Uit dit representatieve onderzoek blijkt onder andere dat:

*In Nederland wordt binge drinken gedefinieerd als; 5 glazen of meer per één gelegenheid (bijvoorbeeld op een feestje).

Over de campagne 'Op je gezondheid?'

De campagne ‘Op je gezondheid?’ is een initiatief van Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding in het kader van de Gezonde Generatie. Vanaf 3 juli t/m 30 juli is de campagne onder meer te zien op TV en in de bioscoop. Met deze kenniscampagne willen we Nederlanders bewuster maken van de gezondheidsrisico’s van alcohol. In deze eerste campagne gaat het specifiek over het feit dat alcohol drinken de kans op kanker vergroot. De initiatiefnemers willen de komende jaren meer kenniscampagnes starten over andere gezondheidseffecten van alcohol.

Op je gezondheid

Ander nieuws

De opbrengst van de collecte 2023

De collecte van 2023 van de Maag Lever Darm Stichting is bijna afgerond. Tot nu toe hebben we dit jaar met de collecte € 426.025,- opgehaald!

25 september 2023

MLDS brengt onderwerpen in voor verkiezingsprogramma’s politieke partijen

In aanloop naar de verkiezingen zijn alle politieke partijen bezig hun partijprogramma's vorm te geven. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) levert met vier belangrijke onderwerpen input om de gezondheid van Nederland te verbeteren en te zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met een spijsverteringsziekte.

2 augustus 2023

De GEEF om je buik studie

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research starten in samenwerking met ons, de GEEF om je buik studie

4 mei 2023

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Doneer