Samen strijden voor meer grip op PDS

1 februari 2022

Geschatte leestijd: 2 minuten

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS), de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB) en de Nederlandse Vereniging van de Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL) zijn een samenwerking aangegaan om PDS-patiënten zoveel mogelijk te kunnen helpen. In de afgelopen jaren is er bijvoorbeeld een PDS-test online gebracht, een keuzehulp voor de behandeling van PDS gemaakt en is er een begin gemaakt met het opzetten van speciale PDS kenniscentra in ziekenhuizen.

De volgende stap was aan patiënten te vragen wat hun struikelbrokken, wensen en behoeftes zijn. Er is daarom een enquête uitgezet onder PDS-patiënten. De PDS enquête is in samenwerking met de NVMDL, de PDSB en MDL-artsen opgezet om nieuwe projecten die nauw aansluiten aan de behoefte van de praktijk en de patiënt op te starten.

De uitkomsten

Uitkomsten enquete

Uit de enquête kwam naar voren dat 67.4% van PDS-patiënten een behandeling heeft gevonden die zijn PDS-klachten vermindert. Goed om te horen, maar dat is helaas nog niet iedereen. Daarnaast kwam naar voren dat 53 % van de ondervraagde PDS-patiënten dagelijks veel tot erg veel klachten ervaren. Omdat de ziekte zich bij elk patiënt anders uit, is een gepersonaliseerd behandelplan erg belangrijk. Hiervoor is het begrip van de huisarts een sleutel. De ondervraagden lieten  weten dat er begrip nodig is vanuit de huisartsen. Naast begrip is de informatievoorziening rondom PDS voor patiënten nog een struikelblok. Het vinden van betrouwbare informatie rondom de ziekte en behandelmogelijkheden van de verschillende klachten is essentieel.

Na zorgvuldige analyses van de enquête hebben we drie speerpunten geformuleerd waar de MLDS zich op gaat focussen de komende tijd.

  1. PDS-patiënten ondersteunen bij het vinden van een persoonlijke behandeling die hun klachten vermindert.
  2. Betrouwbare informatie verstrekken.
  3. In gesprek gaan met huisartsen.

Anders nieuws

Toiletalliantie: WC-tekort leidt tot wildpoepen

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het niet weten.

20 maart 2024

Darmkanker: mannen mijden bevolkingsonderzoek vanwege angst, gedoe of coloscopie

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het niet weten.

1 maart 2024

Maag Lever Darm Stichting slaat alarm: Nederlanders vaker slokdarmkanker dan de rest van Europa

Slokdarmkanker komt in Nederland vaker voor dan in andere Europese landen, vooral bij mannen. De MLDS roept daarom in de Week van de Slokdarmkanker op tot een gezonde leefstijl.

23 januari 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer