Samen strijden voor meer grip op PDS

1 februari 2022

Geschatte leestijd: 2 minuten

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS), de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB) en de Nederlandse Vereniging van de Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL) zijn een samenwerking aangegaan om PDS-patiënten zoveel mogelijk te kunnen helpen. In de afgelopen jaren is er bijvoorbeeld een PDS-test online gebracht, een keuzehulp voor de behandeling van PDS gemaakt en is er een begin gemaakt met het opzetten van speciale PDS kenniscentra in ziekenhuizen.

De volgende stap was aan patiënten te vragen wat hun struikelbrokken, wensen en behoeftes zijn. Er is daarom een enquête uitgezet onder PDS-patiënten. De PDS enquête is in samenwerking met de NVMDL, de PDSB en MDL-artsen opgezet om nieuwe projecten die nauw aansluiten aan de behoefte van de praktijk en de patiënt op te starten.

De uitkomsten

Uitkomsten enquete

Uit de enquête kwam naar voren dat 67.4% van PDS-patiënten een behandeling heeft gevonden die zijn PDS-klachten vermindert. Goed om te horen, maar dat is helaas nog niet iedereen. Daarnaast kwam naar voren dat 53 % van de ondervraagde PDS-patiënten dagelijks veel tot erg veel klachten ervaren. Omdat de ziekte zich bij elk patiënt anders uit, is een gepersonaliseerd behandelplan erg belangrijk. Hiervoor is het begrip van de huisarts een sleutel. De ondervraagden lieten  weten dat er begrip nodig is vanuit de huisartsen. Naast begrip is de informatievoorziening rondom PDS voor patiënten nog een struikelblok. Het vinden van betrouwbare informatie rondom de ziekte en behandelmogelijkheden van de verschillende klachten is essentieel.

Na zorgvuldige analyses van de enquête hebben we drie speerpunten geformuleerd waar de MLDS zich op gaat focussen de komende tijd.

  1. PDS-patiënten ondersteunen bij het vinden van een persoonlijke behandeling die hun klachten vermindert.
  2. Betrouwbare informatie verstrekken.
  3. In gesprek gaan met huisartsen.

Ook interessant

€1 miljoen voor 4 onderzoeken naar vroege opsporing van spijsverteringsziekten

Op 7 december 2022 heeft de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) bekend gemaakt welke vier onderzoeksteams dit jaar subsidie ontvangen binnen de subsidielijn Right on Time 2022.

7 december 2022

Reactie op uitzending EenVandaag

Wij begrijpen dat het item van EenVandaag dat is uitgezonden op 28 maart vragen kan oproepen over huis-aan-huis werving en hoe goede doelen hiermee omgaan. Daarom leggen we graag uit waarom we voor deze methode kiezen.

28 maart 2022

Maag Lever Darm Stichting drumt Nederland wakker voor de spijsvertering

Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Met de campagne Listen to your guts roept de MLDS vanaf vandaag alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren.

3 maart 2022

Doneer