Steeds meer grip op de spijsvertering

11 januari 2022

Geschatte leestijd: 3 minuten

In het afgelopen jaar hebben belangrijke stappen kunnen zetten voor iedereen met een spijsverteringsziekte. Zo krijgen we steeds meer grip op de spijsvertering. Dat is ontzettend belangrijk, want onze spijsvertering is de bron van onze gezondheid. Maar helaas valt er ook nog veel te doen. Want iedere dag kampen twee miljoen Nederlanders met schaamte, angst of onmacht door hun spijsverteringsziekte. Dat moet en kan echt anders! We kijken graag terug op wat we afgelopen jaar bereikt hebben en waar we ons in 2022 op gaan richten.

In de afgelopen 40 jaar hebben we al ontzettend veel bereikt. We worden steeds beter in het op tijd opsporen van ziektes zoals darmkanker en slokdarmkanker. En we hebben het leven voor mensen met chronische ziektes sterk verbeterd. Hoe? Door belangrijke onderzoeken van bijvoorbeeld dr. Sybren Meijer of dr. Nanne de Boer en dr. Sofie Bosch te financieren.

‘De computer ziet meer dan menselijk oog en kan straks meekijken om de allerbeste diagnose te stellen. In welk ziekenhuis je ook bent. Dat betekent dat meer mensen er op tijd bij zijn. Kunstmatige intelligentie redt daardoor levens.’

Sybren Meijer (Amsterdam UMC)

‘Met een innovatief computersysteem kunnen poliepen opgespoord worden tijdens een kijkonderzoek van de darm. Zo zetten we in op vroege opsporing, want op tijd erbij zijn is erg belangrijk. ‘

Dr. Evelien Dekker (Amsterdam UMC)

Ook sloegen we de handen ineen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging, om samen onderzoek mogelijk te maken voor een coeliakievrije generatie. En duizenden Nederlanders deden mee met onze challenge ‘Spice up je spijsvertering’, waarmee ze via voeding, beweging en ontspanning aan een gezonde spijsvertering werkten.

Vooruitblik 2022

Maar er valt ook nog veel te winnen. Daarom zetten we ons ook in 2022 in voor meer grip op de spijsvertering. Zo willen we onder andere:

… het bevolkingsonderzoek darmkanker nog succesvoller maken.

Jaarlijks redt het bevolkingsonderzoek darmkanker al duizenden levens. Maar het kan nóg beter. We willen de deelnameleeftijd verlagen naar 50 jaar, zodat we er bij nog meer mensen op tijd bij zijn. Daarnaast wil prof. dr. Evelien Dekker onderzoeken hoe we specifieke darmkankercellen in de ontlasting kunnen opsporen, zodat het bevolkingsonderzoek nog nauwkeuriger wordt.

… slokdarmkanker makkelijker opsporen.

Cheque uitreiking

… meer openbare toiletten beschikbaar maken.

In Nederland vind je in natuurgebieden nog nauwelijks openbare toiletten. Om de natuur voor mensen met buik­ en blaasklachten toegankelijk te maken én vervuiling tegen te gaan, slaan de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten de handen ineen met het project ‘When Nature Calls’. Samen willen we ervoor zorgen dat er meer dan dertig natuurtoiletten komen.

… meer aandacht voor gezonde darmen.

Onze darmen spelen een onmisbare rol in onze gezondheid. Normaal gesproken zijn onze darmbacteriën met elkaar in balans. Maar wanneer deze balans verstoord raakt, kunnen er klachten ontstaan. Omdat veel ziektes op die manier in onze darmen ontstaan, is het van groot belang dat we meer te weten komen over hoe we onze darmen gezond houden.

Juist nu nieuwe oplossingen zo dichtbij zijn, is jouw gift cruciaal. Samen krijgen we steeds meer grip op de spijsvertering.

Help jij ook mee met een gift?

Ook interessant

Samen beslissen: de vernieuwde Dikkedarmkanker keuzehulp

In februari is de vernieuwde versie van de keuzehulp in gebruik genomen. Arts-onderzoeker Sietske van Nassau vertelt er meer over en meneer Wagemaker deelt zijn ervaring als patiënt.

30 maart 2022

Reactie op uitzending EenVandaag

Wij begrijpen dat het item van EenVandaag dat is uitgezonden op 28 maart vragen kan oproepen over huis-aan-huis werving en hoe goede doelen hiermee omgaan. Daarom leggen we graag uit waarom we voor deze methode kiezen.

28 maart 2022

Maag Lever Darm Stichting drumt Nederland wakker voor de spijsvertering

Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Met de campagne Listen to your guts roept de MLDS vanaf vandaag alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren.

3 maart 2022

Doneer