Steeds meer grip op de spijsvertering

11 januari 2022

Geschatte leestijd: 3 minuten

In het afgelopen jaar hebben belangrijke stappen kunnen zetten voor iedereen met een spijsverteringsziekte. Zo krijgen we steeds meer grip op de spijsvertering. Dat is ontzettend belangrijk, want onze spijsvertering is de bron van onze gezondheid. Maar helaas valt er ook nog veel te doen. Want iedere dag kampen twee miljoen Nederlanders met schaamte, angst of onmacht door hun spijsverteringsziekte. Dat moet en kan echt anders! We kijken graag terug op wat we afgelopen jaar bereikt hebben en waar we ons in 2022 op gaan richten.

In de afgelopen 40 jaar hebben we al ontzettend veel bereikt. We worden steeds beter in het op tijd opsporen van ziektes zoals darmkanker en slokdarmkanker. En we hebben het leven voor mensen met chronische ziektes sterk verbeterd. Hoe? Door belangrijke onderzoeken van bijvoorbeeld dr. Sybren Meijer of dr. Nanne de Boer en dr. Sofie Bosch te financieren.

‘De computer ziet meer dan menselijk oog en kan straks meekijken om de allerbeste diagnose te stellen. In welk ziekenhuis je ook bent. Dat betekent dat meer mensen er op tijd bij zijn. Kunstmatige intelligentie redt daardoor levens.’

Sybren Meijer (Amsterdam UMC)

Ook sloegen we de handen ineen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging, om samen onderzoek mogelijk te maken voor een coeliakievrije generatie. En duizenden Nederlanders deden mee met onze challenge ‘Spice up je spijsvertering’, waarmee ze via voeding, beweging en ontspanning aan een gezonde spijsvertering werkten.

Vooruitblik 2022

Maar er valt ook nog veel te winnen. Daarom zetten we ons ook in 2022 in voor meer grip op de spijsvertering. Zo willen we onder andere:

… het bevolkingsonderzoek darmkanker nog succesvoller maken.

Jaarlijks redt het bevolkingsonderzoek darmkanker al duizenden levens. Maar het kan nóg beter. We willen de deelnameleeftijd verlagen naar 50 jaar, zodat we er bij nog meer mensen op tijd bij zijn. Daarnaast wil prof. dr. Evelien Dekker onderzoeken hoe we specifieke darmkankercellen in de ontlasting kunnen opsporen, zodat het bevolkingsonderzoek nog nauwkeuriger wordt.

… slokdarmkanker makkelijker opsporen.

Cheque uitreiking

… meer openbare toiletten beschikbaar maken.

In Nederland vind je in natuurgebieden nog nauwelijks openbare toiletten. Om de natuur voor mensen met buik­ en blaasklachten toegankelijk te maken én vervuiling tegen te gaan, slaan de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten de handen ineen met het project ‘When Nature Calls’. Samen willen we ervoor zorgen dat er meer dan dertig natuurtoiletten komen.

… meer aandacht voor gezonde darmen.

Onze darmen spelen een onmisbare rol in onze gezondheid. Normaal gesproken zijn onze darmbacteriën met elkaar in balans. Maar wanneer deze balans verstoord raakt, kunnen er klachten ontstaan. Omdat veel ziektes op die manier in onze darmen ontstaan, is het van groot belang dat we meer te weten komen over hoe we onze darmen gezond houden.

Juist nu nieuwe oplossingen zo dichtbij zijn, is jouw gift cruciaal. Samen krijgen we steeds meer grip op de spijsvertering.

Help jij ook mee met een gift?

Ook interessant

Meer grip op behandeltraject van slokdarmkankerpatiënten

Jaarlijks krijgen er ruim 3000 Nederlanders de diagnose slokdarmkanker. Dat zijn gemiddeld acht mensen per dag. Voor deze patiënten zetten wij ons in door onderzoeken op het gebied van slokdarmkanker te financieren en zo de perspectieven voor deze patiënten te verbeteren. Zo financierden wij bijvoorbeeld het onderzoek van dr. Kranenburg.

11 januari 2022

40 jaar Maag Lever Darm Stichting – een interview met directeur Bernique Tool

Na 40 jaar begint een nieuw hoofdstuk voor de Maag Lever Darm Stichting, vertelt een bevlogen Bernique Tool.

22 december 2021

Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten aan de slag met meer openbare toiletten in natuur

Vandaag, op ‘Wereld Toilet Dag’ wordt het project ‘When Nature Calls’ aangekondigd: meer dan dertig natuurtoiletten erbij in Nationale Parken en bij drukbezochte natuurgebieden.

19 november 2021

Doneer