In het afgelopen jaar hebben belangrijke stappen kunnen zetten voor iedereen met een spijsverteringsziekte. Zo krijgen we steeds meer grip op de spijsvertering. Dat is ontzettend belangrijk, want onze spijsvertering is de bron van onze gezondheid. Maar helaas valt er ook nog veel te doen. Want iedere dag kampen twee miljoen Nederlanders met schaamte, angst of onmacht door hun spijsverteringsziekte. Dat moet en kan echt anders! We kijken graag terug op wat we afgelopen jaar bereikt hebben en waar we ons in 2022 op gaan richten.
In de afgelopen 40 jaar hebben we al ontzettend veel bereikt. We worden steeds beter in het op tijd opsporen van ziektes zoals darmkanker en slokdarmkanker. En we hebben het leven voor mensen met chronische ziektes sterk verbeterd. Hoe? Door belangrijke onderzoeken van bijvoorbeeld dr. Sybren Meijer of dr. Nanne de Boer en dr. Sofie Bosch te financieren.
'De computer ziet meer dan menselijk oog en kan straks meekijken om de allerbeste diagnose te stellen. In welk ziekenhuis je ook bent. Dat betekent dat meer mensen er op tijd bij zijn. Kunstmatige intelligentie redt daardoor levens.'
'Wij onderzoeken of we langdurig zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen met twee opeenvolgende testen. Hopelijk kunnen we CMI daardoor straks beter én sneller opsporen – en daarmee een lange lijdensweg voorkomen.'
Ook sloegen we de handen ineen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging, om samen onderzoek mogelijk te maken voor een coeliakievrije generatie. En duizenden Nederlanders deden mee met onze challenge ‘Spice up je spijsvertering’, waarmee ze via voeding, beweging en ontspanning aan een gezonde spijsvertering werkten.
Vooruitblik 2022
Maar er valt ook nog veel te winnen. Daarom zetten we ons ook in 2022 in voor meer grip op de spijsvertering. Zo willen we onder andere:
... het bevolkingsonderzoek darmkanker nog succesvoller maken.
Jaarlijks redt het bevolkingsonderzoek darmkanker al duizenden levens. Maar het kan nóg beter. We willen de deelnameleeftijd verlagen naar 50 jaar, zodat we er bij nog meer mensen op tijd bij zijn. Daarnaast wil prof. dr. Evelien Dekker onderzoeken hoe we specifieke darmkankercellen in de ontlasting kunnen opsporen, zodat het bevolkingsonderzoek nog nauwkeuriger wordt.
... slokdarmkanker makkelijker opsporen.
'Wat wij willen onderzoeken is of we met een eenvoudige ademtest bij de huisarts mensen met een verhoogd risico op slokdarmkanker er makkelijk kunnen uitpikken.'
In Nederland vind je in natuurgebieden nog nauwelijks openbare toiletten. Om de natuur voor mensen met buik en blaasklachten toegankelijk te maken én vervuiling tegen te gaan, slaan de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten de handen ineen met het project ‘When Nature Calls’. Samen willen we ervoor zorgen dat er meer dan dertig natuurtoiletten komen.
... meer aandacht voor gezonde darmen.
Onze darmen spelen een onmisbare rol in onze gezondheid. Normaal gesproken zijn onze darmbacteriën met elkaar in balans. Maar wanneer deze balans verstoord raakt, kunnen er klachten ontstaan. Omdat veel ziektes op die manier in onze darmen ontstaan, is het van groot belang dat we meer te weten komen over hoe we onze darmen gezond houden.
Juist nu nieuwe oplossingen zo dichtbij zijn, is jouw gift cruciaal. Samen krijgen we steeds meer grip op de spijsvertering.
Op zaterdag 8 juli 2023 organiseren we Deltaplan De Vecht: wandelen, fietsen of hardlopen om geld in te zamelen voor onderzoek naar alvleesklierkanker! In je eigen tempo. Alleen of samen. In een prachtige omgeving. Doe je mee?
Op woensdag 12 april is het Nationale Poepdag. Een dag die in het leven is geroepen door de MLDS om de relatie tussen ontlasting en gezondheid te
benadrukken. Daarom zeggen wij tegen alle Nederlanders: kijk wat vaker achterom en check je poep! Weten hoe? Doe de checkjepoep-test'.