MLDS brengt onderwerpen in voor verkiezingsprogramma’s politieke partijen

2 augustus 2023

In aanloop naar de verkiezingen dit najaar zijn alle politieke partijen bezig hun partijprogramma's vorm te geven. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) levert met vier belangrijke onderwerpen input om de gezondheid van Nederland te verbeteren en te zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met een spijsverteringsziekte. Zo willen we dat voortaan iedereen al met vijftig jaar in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Met een verlaging van vijf jaar kunnen we namelijk duizenden levens redden.

De spijsvertering bestaat uit verschillende organen waar allerlei ziekten ontstaan. Darmkanker bijvoorbeeld, maar ook leververvetting en chronische ontstekingsziekten. Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat spijsverteringsaandoeningen de derde oorzaak zijn van alle ziekenhuisopnames, na hart- en vaatziekten en kanker. De sterfte aan maag-, darm- of leveraandoeningen is de laatste 25 jaar met een kwart toegenomen.

De MLDS maakt zich zorgen om deze ontwikkelingen. Gezien de grote sociaaleconomische gezondheidsverschillen, de overbelaste zorg en de maatschappelijke en economische gevolgen, moet ‘preventie’ wat ons betreft centraal te staan in de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen. Daarom roepen wij alle partijen op om in hun verkiezingsprogramma’s werk te maken van de volgende belangrijke onderwerpen.

1. Innovatiesubsidies vroege opsporing

Wij zien de spijsvertering als een graadmeter van onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om de vroege opsporing van spijsverteringsaandoeningen zo laagdrempelig mogelijk te maken. Een goed voorbeeld van vroegdiagnostiek is het bevolkingsonderzoek darmkanker. Wij willen dat de uitnodigingsleeftijd voor dit onderzoek in lijn met de Europese aanbeveling en op advies van vele MDL-artsen omlaag gaat van 55 naar 50 jaar. Duizenden gevallen van (voorlopers van) darmtumoren kunnen op deze manier in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld. Met veel extra gezonde levensjaren als gevolg.

Het ligt voor de hand om ook andere signalen van het spijsverteringsstelsel te monitoren. De overheid kan innovatiesubsidies met betrekking tot vroegdiagnostiek beschikbaar maken, zodat mensen die dat willen meer eigen regie op hun gezondheid kunnen nemen. Laagdrempelige diagnostiek kan een concrete bijdrage leveren aan meer gezonde levensjaren en lagere zorgkosten.

2. Prijsverlaging vezelrijk en gezond eten

Een gezonde spijsvertering heeft alles te maken met gezonde voeding. Vezels zijn daarbij onmisbaar.   Mensen die veel vezels eten hebben een kleinere kans op darmkanker en andere aandoeningen. Wie genoeg vezels eet, verkleint het risico op hart- en vaatziekten, een beroerte en diabetes type 2 met 15-30%. Om onze vezelinname -die in Nederland slechts de helft (!) bedraagt van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid- te verhogen, moet de overheid de BTW afschaffing op groente en fruit doorvoeren. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk veel vezels. Ook zijn we voor een prijsverlaging van alle andere voedingsmiddelen die binnen de Schijf van Vijf vallen. Dit bepleiten we ook via de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.

3. Kennisagenda darmmicrobioom

De verontrustende cijfers bieden ook een kans. Het spijsverteringsstelsel is namelijk niet alleen het startpunt van veel ziekten, maar ook de basis van een goede gezondheid. Een sleutelrol is hierbij weggelegd voor het darmmicrobioom, de micro-organismen die zich in de buik bevinden. Als MLDS pleiten wij ervoor dat het nieuwe kabinet een kennisagenda laat ontwikkelen om de gezondheidspotentie van het darmmicrobioom in kaart te brengen. Meer kennis van de tot nu toe onbenutte kansen van het darmmicrobioom kan leiden tot gezondheidswinst voor iedereen.

4. Toiletnorm in regelgeving

Tenslotte wil de MLDS, mede namens de maatschappelijk breed gedragen Toiletalliantie, dat er in de nationale regelgeving eindelijk een ‘toiletnorm’ komt. Deze norm legt vast dat om de 500 meter in (winkel)centra en drukke voetgangersgebieden een toilet beschikbaar is voor iedereen die daarvan afhankelijk is: mensen met een spijsverteringsaandoening, zwangere vrouwen en ouderen. Bij elkaar miljoenen mensen. In landen als Japan, Nieuw-Zeeland en Singapore gebeurt dit al. Gemeenten bepalen dan zelf hoe ze die norm gaan halen.

MLDS onderwerpen politiek

Ander nieuws

Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het niet weten.

10 april 2024

Toiletalliantie: WC-tekort leidt tot wildpoepen

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het niet weten.

20 maart 2024

Darmkanker: mannen mijden bevolkingsonderzoek vanwege angst, gedoe of coloscopie

Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het niet weten.

1 maart 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer