Ervaringsverhalen IBD patiënten levert Praatplaat op

3 juni 2021

De Maag Lever Darm Stichting heeft recent een onderzoek gesubsidieerd naar Participatory narrative inquiry (PNI) bij IBD patiënten. Hierbij zijn verhalen van ruim 200 IBD patiënten geanalyseerd, met name inzake voeding en dat heeft een Praatplaat opgeleverd, die interessant is voor patiënten en goed te gebruiken door zorgverleners.

Deze ‘Praatplaat’ biedt zowel patiënten als zorgverleners op eenvoudige en concrete wijze inzicht in het ziekteverloop, klachten, voeding bij patiënten met IBD. Het onderzoek past heel goed bij de missie van de Maag Lever Darm Stichting om patiënten en zorgverleners meer grip te laten krijgen op IBD ter verbetering van kwaliteit van leven.

Group 7 Created with Sketch.

Meer over het onderzoek

Het onderzoek om patronen en gelijkenissen te ontdekken in ervaringsverhalen van IBD patiënten is inmiddels afgerond, klik hieronder om meer over het onderzoek te lezen en de eindresultaten te bekijken.

Naar het onderzoek

De PraatplaatDe Praatplaat met het detailoverzicht is bedoeld voor mensen met Crohn of colitis ulcerosa om te bespreken met hun arts en voedingsdeskundige. Download de Praatplaat via de knop.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en onderzoek nodig naar oorzaken en behandeling van vermoeidheid

Er moet meer gebeuren om (ernstige) vermoeidheidsklachten aan te pakken. Dat blijkt uit een kennissynthese die is uitgevoerd in opdracht van ZonMw en de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), waar de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) deel van uitmaakt.

10 januari 2022

Ellie loopt 800 km in 6 weken voor colitis ulcerosa

Ellie (68) wandelt 800 km om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte colitis ulcerosa. Ze wandelt zes weken lang van St. Jean Pied de Porte naar Santiago de Compostella.

30 augustus 2021

Jochem (14) skeelert 11-stedentocht om geld op te halen voor ziekte colitis ulcerosa

Samen met zijn moeder Angela is hij nu de Elfstedentocht (265km) aan het skeeleren om geld op te halen voor de Maag Lever Darm Stichting.

17 augustus 2021

Doneer