Ervaringsverhalen IBD patiënten levert Praatplaat op

3 juni 2021

De Maag Lever Darm Stichting heeft recent een onderzoek gesubsidieerd naar Participatory narrative inquiry (PNI) bij IBD patiënten. Hierbij zijn verhalen van ruim 200 IBD patiënten geanalyseerd, met name inzake voeding en dat heeft een Praatplaat opgeleverd, die interessant is voor patiënten en goed te gebruiken door zorgverleners.

Deze ‘Praatplaat’ biedt zowel patiënten als zorgverleners op eenvoudige en concrete wijze inzicht in het ziekteverloop, klachten, voeding bij patiënten met IBD. Het onderzoek past heel goed bij de missie van de Maag Lever Darm Stichting om patiënten en zorgverleners meer grip te laten krijgen op IBD ter verbetering van kwaliteit van leven.

Group 7 Created with Sketch.

Meer over het onderzoek

Het onderzoek om patronen en gelijkenissen te ontdekken in ervaringsverhalen van IBD patiënten is inmiddels afgerond, klik hieronder om meer over het onderzoek te lezen en de eindresultaten te bekijken.

Naar het onderzoek

De PraatplaatDe Praatplaat met het detailoverzicht is bedoeld voor mensen met Crohn of colitis ulcerosa om te bespreken met hun arts en voedingsdeskundige. Download de Praatplaat via de knop.

Gerelateerd nieuws

Toekenning zorgprojecten 2020

Dankzij de steun van donateurs heeft de Maag Lever Darm Stichting subsidie toegekend aan vier projecten die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Deze zorgprojecten dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met een spijsverteringziekte. Een gezonde leefstijl kan helpen om klachten te verminderen of zelfs helpen om ziekten om te keren.

14 januari 2021

Steeds dichter bij behandelingsstrategie voor ontstekingsziekten

Hoopgevende tussentijdse resultaten voor TIMID-studie. Ons afweersysteem beschermt ons tegen een groot aantal ziekteverwekkers. Wanneer we met een ziekteverwekker in aanraking zijn geweest, zijn we vervolgens langere tijd beschermd.

6 oktober 2020

Wereld IBD dag 2020

Werken met IBD: tevredenheid en verbeterpunten Het is vandaag Wereld IBD-dag. In Nederland kampen ruim 90.000 mensen met Inflammatory Bowel Disease (IBD). Hieronder vallen de darmontstekingsziekten Crohn en Colitis Ulcerosa. Patiënten met IBD hebben het niet altijd even makkelijk door hun symptomen. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen met deze ziekte (volledig) kan werken. Toch doen veel mensen wel […]

19 mei 2020

Doneer