Leven met alvleesklierkanker

Mensen met alvleesklierkanker kunnen een aantal specifieke problemen met eten hebben. Deze verschillen vaak van persoon tot persoon en kunnen sterk wisselen in de loop van de tijd. Het is dan ook aan te bevelen je problemen altijd te bespreken met je behandelend arts en de diëtist die in het ziekenhuis bij je behandeling wordt betrokken.

Tips en adviezen

 • Drink voldoende
  • Als je te weinig drinkt, kan dit het zieke of misselijke gevoel soms verergeren.

 • Eet vaker kleine porties verdeeld over de dag
  • Door kleinere porties te eten, heb je minder snel een vol gevoel maar krijg je toch voldoende voeding binnen.

 • Lukt het niet om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen?
  • Dan kan het zinvol zijn om je voeding aan te vullen met dieetpreparaten of over te gaan op drinkvoeding. Overleg met je behandelend arts of diëtist of dat ook in jouw situatie een goede keuze is.

Willem

''Ik werd compleet overdonderd met de boodschap naar huis gestuurd dat ik niet geopereerd zou worden, en mij slechts palliatieve zorg zou resten.''

Pijn bij alvleesklierkanker

Veel mensen met alvleesklierkanker hebben in meer of mindere mate pijnklachten. Pijn kan een grote invloed hebben op jouw dagelijks leven en functioneren. Het is belangrijk dat je de juiste pijnstilling krijgt. Bespreek met jouw arts welke pijnmedicatie voor je het meest geschikt is.

Bij alvleesklierkanker in een vergevorderd stadium zijn de pijnklachten vaak heel heftig en hebben ze veel invloed op de kwaliteit van leven. Er zijn dan verschillende behandelingen mogelijk om de pijn te verminderen.

Tips en adviezen

 • Neem de pijnmedicatie op regelmatige tijden in
  • Op deze manier krijg je een constante hoeveelheid van de pijnstiller in jouw lichaam waardoor je minder pijn ervaart. Wacht niet tot je pijn krijgt.

 • Bespreek jouw angsten en gevoelens
  • Deze kunnen soms de lichamelijke pijn versterken.

 • Ontspanningsoefeningen kunnen pijn verlichten
  • Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

 • Bespreek pijnklachten met jouw arts
  • Als je veel pijn hebt, kan de arts samen met je kijken of je voldoende pijnstilling krijgt, of dat je een hogere dosering of een ander middel of behandeling nodig hebt.

Wat weet jij van je alvleesklier?

Doe de test en ontdek alles over je alvleesklier.

doe de test

Patiëntenvereniging alvleesklierkanker

Logo Living with Hope Alvleesklierkanker

Hebt je behoefte aan meer informatie en ondersteuning met betrekking tot alvleesklierkanker? Dan kun je terecht bij Living With Hope. Living With Hope heeft een lotgenoten hulplijn en een medische hulplijn. De ervaringsdeskundigen en de bij hen aangesloten verpleegkundigen en specialisten hebben ervaring met alvleesklierkanker. Zij staan voor je klaar met adviezen en een luisterend oor. Ook kun je er terecht voor contact met lotgenoten.

Kanker.nl

Kanker.nl is de centrale plek voor alle informatie over kanker. Ook is er een community waarin je veilig anderen kan ontmoeten en tips en ervaringen met elkaar delen. Heb je een persoonlijke vraag? Die kun je via de telefoon of chat stellen aan de voorlichters van kanker.nl óf aan een van de professionals. Daarnaast biedt kanker.nl een overzicht van hulpverleners bij jou in de buurt en handige tools om zelf mee aan de slag te gaan.

Informatieve video's

Hieronder vind je informatieve video's over voeding, kinderen, werk en nazorg bij kanker.

Kanker & werk

Kanker & kinderen

Kanker & voeding

Deltaplan Alvleesklierkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich samen met de Dutch Pancreatic Cancer Group en Living With Hope in voor baanbrekend onderzoek, een betere kwaliteit van leven en de beste behandeling voor alvleesklierkanker patiënten. Dit doen wij gezamenlijk via het Deltaplan Alvleesklierkanker.

Levens redden

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Met baanbrekend klinisch wetenschappelijk onderzoek wil het Deltaplan Alvleesklierkanker hier verandering in aanbrengen. Het Deltaplan wil wetenschappelijk onderzoek versnellen, de handen ineenslaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken en te werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

meer over het Deltaplan Alvleesklierkanker

Steun het Deltaplan Alvleesklierkanker

Steun baanbrekend onderzoek, betere kwaliteit van leven en de beste behandeling voor alvleesklierkanker patiënten. Door hier te doneren geef je expliciet aan het Deltaplan Alvleesklierkanker.

doneren

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:

Living With Hope Foundation (LWHF)
Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG)
Bronnen:
NKI

Februari 2018

Doneer