Zo drink je met gemak voldoende water per dag

Het wordt ons aanbevolen zo’n anderhalf à twee liter per dag te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee. Naast water staan koffie en thee zonder suiker in de Schijf van Vijf. Voor sommigen een eitje, maar anderen vinden het best lastig om dit te halen. Want hoe kom je aan die 8 glazen water, vooral als je bijna nooit dorst hebt of de hele dag druk in de weer bent? We helpen je graag een handje.

voldoende water per dag

Waarom water?

Allereerst kort een antwoord op de vraag waarom water nu eigenlijk zo goed voor je is. Water helpt je spijsverteringsstelsel, het helpt je lichaam de voedingsstoffen in de darmen op te nemen en helpt voedings- en afvalstoffen in het lichaam te transporteren. Ook regelt het onder andere je lichaamstemperatuur (door bijvoorbeeld te zweten) en ook wordt je huid er blij van. Oké, reden genoeg dus. Hier de tips:

10 tips om genoeg water te drinken

 1. Omarm een nieuwe gewoonte
  Altijd een flesje meenemen. Stop hem in je tas, zet er een op je bureau. Zo maak je het een gewoonte om af en toe een paar slokken te drinken. En met een paar refills per dag, zit je al snel aan de aanbevolen hoeveelheid van ca. 1,5 tot 2 liter.
 2. Spice it up
  Want water alleen, vinden we soms maar saai. Gelukkig kun je eindeloos variëren met het toevoegen van fruit, kruiden of zelfs groenten. Ziet er niet alleen heel feestelijk uit, het is ook nog eens super verfrissend. Lees hier meer over de lekkerste watertjes!
 3. Koffie en (liefst) thee
  En dan wél de variant zonder suiker en melk graag - tellen ook mee in de dagelijkse hoeveelheid water. Soep, bouillon of yoghurt tellen trouwens ook mee als vocht. En wist je al dat elke dag 3 koppen groene of zwarte thee drinken het advies is volgens de nieuwe Schijf van Vijf?
 4. Begin de dag met een glas water
  Want tijdens je slaap wordt er veel water uit je lichaam onttrokken, bijvoorbeeld door transpiratie. Je bouwt het waterniveau in jouw lichaam 's ochtends eenvoudig weer op met een flink glas water.
 5. Drink water bij het eten
  Drink water op vaste tijden. Niet alleen in de ochtend na het opstaan, maar ook bij je lunch of diner.
 6. Houd bij hoeveel je drinkt
  Om aan minstens 1,5 liter vocht te komen, kan het helpen om op te schrijven of bij te houden hoeveel je al gedronken hebt. Of neem een concreet doel, bijvoorbeeld dat je drie 0,5 liter flesjes per dag opdrinkt!
 7. Eet waterrijk
  Het vocht dat je lichaam nodig heeft, haal je niet alleen uit drinken. Ook uit je voeding! Je kunt de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt door voeding verhogen door waterrijke producten te eten. Zoals watermeloen (what's in a name), een soep, bouillon of, zoals eerder genoemd, een schaaltje yoghurt.
 8. Drink uit een groot glas
  Want dan hoef je minder vaak water te pakken! En als je jezelf aanleert altijd je glas leeg te drinken, krijg je uiteindelijk meer binnen dan met een klein glas.
 9. Reminder
  Voor de hardnekkige niet-waterdrinkers onder ons. Zet een herinnering op je telefoon. Ook zijn er verschillende apps die je hierbij kunnen helpen, maar zelf een alarm instellen is ook zo gepiept.
 10. Voeg extra water toe aan smoothies of sapjes
  Gebruik bijvoorbeeld eens wat water om je smoothie te verdunnen of je (soms suikerrijke) vruchtensapje iets gezonder te maken!
Dorst gekregen? Bekijk hier de lekkerste waterrecepten
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer