Niet te verteren: groenten en fruit nog duurder?

Eerder deze week berichtte Foodwatch over een zorgwekkende ontwikkeling: sinds de eeuwwisseling is suiker 18% goedkoper geworden, maar groenten (+50%) en fruit (+41%) zijn enorm in prijs gestegen. Ook uit een recente publicatie van de Trouw blijkt dat gezonde voeding almaar duurder wordt ten opzichte van ongezonde, bewerkte producten.  Een ontwikkeling die nu ook vanuit het kabinet een verontrustend randje lijkt te krijgen…

gezond_boodschappen

Zo zou het nieuwe kabinet van plan zijn de BTW op voeding - dus ook op groente en fruit - juist te verhogen van 6% naar 9%. Een maatregel die prijzen nog meer zouden verhogen. Tegelijkertijd weten we dat het stimuleren van een gezonde leefstijl belangrijker is dan ooit.

"De supermarktschappen liggen vol spotgoedkoop junkfood en bewerkte voeding. De prijsverschillen tussen ongezonde voeding en gezond eten worden al jarenlang alleen maar groter", duidt Foodwatch. Zij pleiten voor een BTW-verlaging op groente en fruit, in plaats van de voorgenomen verhoging.

Via hoegezondisjouwbuik.nl willen we mensen stimuleren en inspireren tot een gezonde, vezelrijke leefstijl. Het eten van genoeg groente en fruit is hierbij erg belangrijk. Hieronder twee dingen die jij zelf kunt doen om een gezonde leefstijl zo betaalbaar mogelijk te houden:

1. De petitie

Vul de petitie in via Foodwatch – ‘Maak groente en fruit btw-vrij!

teken de petitie

2. Gebruik deze tips

Gebruik onze tips voor een gezonde én betaalbare leefstijl.

bekijk de tips

Bronnen: Foodwatch, Trouw, Maag Lever Darm Stichting

Doneer