Nieuwe resultaten Voedselconsumptiepeiling bekend

We eten steeds iets gezonder, maar de inname van vezels schiet nog erg tekort. Dit blijkt uit de nieuwe voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM. Een gemiste kans, want vezels zijn erg belangrijk om je spijsvertering en daarmee je buik gezond te houden. Met de Voedselconsumptiepeiling kijkt het RIVM elke 4 jaar hoe het in Nederland is gesteld met de inname van o.a. groente, fruit, aardappelen en graanproducten.

Vezelinname schiet tekort

De nieuwste peiling (2012-2016) laat zien dat er een voorzichtige verbetering te zien is in het Nederlandse voedingspatroon. We zijn de afgelopen jaren steeds meer groente en fruit gaan eten en minderen met het nuttigen van vlees en suikerhoudende dranken. Echter is de dagelijkse vezelinname van Nederlanders nog steeds ver onder de maat, zo laten de resultaten uit de meest recente VCP ons zien. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 40 gram vezels voor de man en 30 gram vezels voor de vrouw wordt lang niet gehaald. Gemiddeld krijgen we slechts 20 gram vezels binnen op een dag, waarvan mannen iets meer vezels (22 g) binnen krijgen dan vrouwen (18 g). Toch is daarmee bij mannen het 'gat' naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groter dan bij vrouwen. Wil jij ook meer vezels eten? Lees dan onze tips om stap voor stap meer vezels te eten.

Bronnen van vezels uitgelicht

Naast inzicht in de inname van het aantal vezels laten de resultaten ook zien hoeveel andere voedingsmiddelen zoals groente, fruit en aardappelen we binnenkrijgen. Wij zetten de resultaten van de vezelrijke voedingsmiddelen voor je op een rij.

1. Peulvruchten

Peulvruchten zoals bruine bonen, kidneybonen en kikkererwten zijn erg vezelrijk. Toch staan ze nog niet regelmatig op het menu. Het advies om 1 keer per week peulvruchten te eten wordt lang niet gehaald. Gemiddeld eten Nederlanders slechts 1 x per 3 weken peulvruchten wat neerkomt op zo'n 5 gram per dag. Wij vertellen je waarom peulvruchten zo gezond zijn en geven je enkele makkelijke tips om meer peulvruchten te eten.

2. Aardappelen

Dit typisch Hollandse product staat nog steeds regelmatig op het menu van de Nederlander. Wel liggen ze relatief vaker bij ouderen (51-79 jaar) op het bord dan bij jongeren (19-50 jaar). Ook zijn er verschillen naar regio te ontdekken; in het Noorden en niet stedelijke gebieden worden vaker aardappelen gegeten. Gemiddeld staat er 3,5 keer per week aardappelen op het menu en eten we er per dag gemiddeld 72 gram van.

3. Fruit, noten en olijven

Nederlanders eten gemiddeld 130 gram aan fruit, noten en olijven, waarvan 113 gram fruit per dag. Het advies is om dagelijks 2 stuks fruit te eten, wat overeenkomt met ongeveer 200 gram. En daarnaast een handje noten per dag. Vrouwen eten meer van deze producten dan mannen. Appels en bananen zijn de meest gegeten fruitsoorten. Ook een opvallend resultaat is dat peuters meer fruit eten dan tieners.

4. Groenten

Ook op het terrein van groente valt nog veel winst te behalen. We eten nu gemiddeld 131 gram groenten per dag, verdeeld over gemiddeld 6 dagen per week. Het advies om dagelijks 250 gram groenten te eten halen we dus bij lang na niet. Er is verder geen (groot) verschil te zien tussen mannen en vrouwen en ook zijn er geen duidelijke regionale verschillen. Wel is duidelijk dat hoogopgeleide Nederlanders meer groenten eten dan laagopgeleide Nederlanders.

5. Brood, granen, rijst en pasta

Gemiddeld eten we 194 gram brood, granen, rijst en pasta per dag. Mannen eten meer dan vrouwen, evenals hoogopgeleiden in vergelijking tot laag opgeleiden. We eten gemiddeld 3,5 sneetjes brood per dag en 47 gram aan pasta en rijst. Er zijn geen verschillen naar regio.

Overzicht alle resultaten per voedingsmiddel

Over de voedselconsumptiepeiling

De voedselconsumptiegegevens geven inzicht in de consumptie van voedingsmiddelen, de inname van macro- en microvoedingsstoffen, de inname van potentieel schadelijke chemische stoffen en in de ontwikkelingen hiervan (trends). De studiepopulatie bestaat uit 4313 personen die in Nederland wonen, en die in de leeftijd zijn van 1 tot en met 79 jaar (met uitzondering van zwangere en lacterende vrouwen). Onder deze mensen zijn twee vragenlijsten uitgezet waarin de onderzoekers navragen wat zij hebben gegeten in de laatste 24 uur. Meer informatie vind je op ‘Wat eet Nederland’

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in