Dr. Herold Metselaar over de lever

Dr. Herold Metselaar, hepatoloog (“…Zeg maar ‘leverdokter’”) van de bovenste plank, rolde jaren geleden in het lever-vakgebied. Hij wilde er nooit meer weg. Metselaar heeft een hoop ontwikkelingen zien gebeuren in zijn tijd als leverarts, zo’n 35 jaar nu. En hij voorziet nog een hoop voor de toekomst. “Een enorme toename in leververvetting is echt iets waar we ons op moeten gaan voorbereiden.”

Herold Metselaar, dr. Metselaar, is er maar druk mee. Er bestaat bijna geen commissie of onderzoek platform op het gebied van hepatologie (geneeskunde van de lever-, galblaas- en galwegen) waar hij niet terug te vinden is. Daarnaast is hij vooral Hoofd Hepatologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, mag hij zichzelf Hoogleraar Leverfalen en Levertransplantatie noemen en participeert hij al jaren in vele internationale studies betreffende immunosuppressieve therapie na levertransplantatie.

Toch had hij, voordat zijn carrière begon, niet gedacht het pad van de hepatologie te bewandelen.

“Ik vond MDL altijd al een leuk onderdeel in de geneeskunde, dat wel. Toen er een vacature vrijkwam op het gebied van chirurgie en interne geneeskunde met betrekking tot levertransplantatie, rolde ik die richting in. Bij professor Schalm kwam ik toen terecht. En ik vond het prachtig. Ik ben er gebleven.”

Dat Metselaar deze uitkomst van tevoren niet had verwacht, betekent zeker niet dat hij minder daadkrachtig in zijn vakgebied staat. Integendeel. “Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuzes en de manier waarop het allemaal is gelopen. Ik vind de lever werkelijk het mooiste wat er is. Of, zoals ik altijd maar zeg: ‘de lever is the center of the universe’.”

En dat zal het vakgebied van de lever in het hepatologie-universum voorlopig blijven, als je het Metselaar vraagt. Sterker nog: het zal zich alleen nog maar uitbreiden, dat universum.

Het lever-universum van de toekomst

“Als ik 10 jaar vooruit mag denken, dan zie ik een groeiend en gesepareerd lever-vakgebied voor me. Met een eigen opleiding en een heel eigen afdeling - bínnen het MDL-vakgebied, dat wel. Een groep binnen een groep, als het ware.

Dat wordt het vaak vanzelf, als iets kleins groter groeit: een eigen groep. En dat is een goede zaak. Als je als geneeskundig vakgebied klein bent ben je volgend, als je groot bent word je leidend. Dat is wat we moeten worden; leidend binnen ons vakgebied. De overlap met MDL blijft, maar die concentratie van lever-expertise zal gaan zorgen voor meer kwaliteit in de zorg, een grotere bijdrage aan verdere ontwikkeling van het vakgebied en betere service voor de patiënt.”

En het is nódig, dat deze toekomstdroom werkelijkheid wordt, volgens Metselaar. Er is namelijk het een en ander in opkomst, als het op leveraandoeningen aankomt…

“Dit vakgebied is en blijft in beweging; we blijven onszelf ontwikkelen en herontdekken, als leverdokters met onze behandelmethodes. Kijk bijvoorbeeld naar Hepatitis C. In 1989 werd het virus geïdentificeerd, maar was er geen effectieve behandeling. Mensen gingen dood aan deze infectie. Een korte tijd geleden zijn er medicijnen voor gekomen en hoeft niemand meer te sterven aan deze leveraandoening. Dat is een fantastische ontwikkeling.

Maar daarvoor in de plaats komen er weer nieuwe aandoeningen op om ons in te verdiepen en ontwikkelen. Leververvetting bijvoorbeeld, dat wordt echt een grote. In Nederland gaan we de Amerikaanse en Spaanstalige cultuur achterna. We eten vetter, bewegen minder, worden dikker en dat gaat een enorme toename van het aantal leververvetting-gevallen in de nabije toekomst betekenen. En dát gaat weer méér leverziekten en méér leverkanker geven.

Daar moeten we op voorbereid zijn, omdat dat weer een heel nieuwe tak van sport gaat worden. We moeten er al op anticiperen; van preventie tot transplantatie - en van reactief naar proactief gaan.”

Gelukkig zitten we wat dat betreft met onze Nederlandse hepatologisch professionals wel goed, meldt Metselaar. “Nederland heeft altijd een heel grote rol gespeeld op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van leveraandoeningen. Wij spelen wat dat betreft echt de eerste viool. Om dat te blijven doen is echter geld nodig.”

En dat is waar de Maag Lever Darm Stichting komt kijken.

Metselaar en de Maag Lever Darm Stichting

“De MLDS heeft in wisselende mate een grote rol gespeeld in die vooraanstaande internationale positie, in het verleden. Dat moeten we blijven doen. Vooral financieel. Want zonder geld, geen onderzoek – zeg ik altijd maar.” Om een grote rol te kunnen blijven spelen kan jij helpen. Bekijk wat jij kunt doen om onderzoek mogelijk te maken.

"Maar ook strategische allianties kunnen een bijdrage leveren aan de toekomst van hepatologie. Om die leververvetting tegen te gaan, zouden we kunnen samenwerken met het Diabetesfonds bijvoorbeeld. Of met KWF, in de strijd tegen het groeiende leverkanker. Een gemeenschappelijk plan voor een gemeenschappelijk doel, dat is een manier om de toekomst tegemoet te gaan.

Laaghangend fruit tot bloei laten komen, noem ik dat. Want samenwerken kunnen we in Nederland wel, maar meestal minder goed met de buurman. We zoeken onze allianties nog vaak in het buitenland op, in plaats van intern. We kunnen binnen de landsgrenzen samen plantjes buiten zetten. Maar dan moeten we ze wel water geven, en af en toe schoffelen.”

‘Voor de volgende generatie’

En als we dan aan iemand een voorbeeld moeten nemen, laten we dat dan aan dr. Metselaar zelf doen. Hij schoffelt wat af, als het op zijn vakgebied aankomt. “Ik doe dat niet voor mezelf, ik doe dat voor mijn patiënten. En voor de patiënten van de toekomst. Je wordt tenslotte arts omdat je van je patiënten houdt. Je wil ze beter maken.”

Hoe Metselaar dat doet, behalve zijn huidige patiënten behandelen? “Door vanuit het perspectief van de patiënt te blijven denken en doen. Door patiënten te betrekken en ze te laten helpen met ideeën. We hoeven niks te ontwikkelen waar de patiënt niet op zit te wachten. Práten met patiënten, dat is ook onze taak.”

En onderzoeken, onderzoeken, onderzoeken. Want er valt nog zoveel kennis te vergaren, als het op leveraandoeningen aankomt.

“Neem het geval van Chris, dat is ongelooflijk interessant. Hij heeft leververvetting, maar is helemaal niet dik. Hoe kan dat? Om die vraag te beantwoorden is onderzoek nodig. Onderzoek dat ons lessen laat trekken voor de toekomst - voor de volgende generatie.” De Maag Lever Darm Stichting financiert onderzoek naar leveraandoeningen. Jouw donatie helpt mensen zoals Chris.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Fiets of wandel mee op 14 september

Doe je mee met de Buik Klassieker?
schrijf je in