Dr. Tim de Meij spoort darmziekte bij baby’s op met de eNose

Dr. Tim de Meij

Tim de Meij behandelt misschien wel de meest veelzijdige patiëntengroep. Van pasgeboren baby tot aan nukkige puber – als kinderarts aan het VUmc behandelt hij ze allemaal. Zijn ambitie is om de zorg rond maag-, darm- en leverziekten steeds verder te brengen, onder andere door verbetering van diagnostiek en behandelmethoden.

Diverse media berichtten medio 2015 over de ontwikkeling van de eNose – een elektronische neus die kan ‘ruiken’ of een te vroeg geboren baby een darmziekte krijgt. Kinderen die te vroeg geboren worden zijn erg kwetsbaar. De Meij: "Bij ongeveer 10 procent van kindjes die voor 28 weken zwangerschap worden geboren komt de ziekte necrotiserende entercolitis (NEC) voor. Een ernstige darmontsteking als gevolg van de onrijpheid bij vroeggeboorte, waaraan tot 30 procent van de patiëntjes overlijdt. Kinderen die het overleven, ondervinden vaak levenslang ernstige gevolgen als ontwikkelingsstoornissen en afhankelijkheid van voeding via de bloedbaan."

Vroege diagnostiek

Uit de studie van De Meij blijkt dat met de eNose NEC in een vroeg stadium opgespoord kan worden. Dit geeft artsen op termijn de mogelijkheid om in te grijpen, zodat de overlevingskans toeneemt. "Hoe NEC behandeld en voorkomen kan worden, is een onderwerp van vervolgstudies," aldus De Meij, "maar een vroege diagnose zal daar in de toekomst zeker bij helpen."

De ontwikkeling van de eNose kenmerkt het werk van De Meij. "Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook binnen het vakgebied van maag-, darm-, en leverziekten. In mijn vakgebied wil ik daar aan bijdragen. Door onderzoek te doen naar vroegdiagnostiek, maar ook door het maken van microbiotische analyses van darmflora bij chronische darmziektes."

LR Final Joah Sarah Tim de Meij_79A5294

 "Met de eNose kan NEC in een vroeg stadium worden opgespoord."

Alternatief voor zware medicijnen

"Kampen kinderen nu met chronische darmontstekingsziektes, dan moeten ze vaak zware medicijnen nemen," legt De Meij uit, "maar er is ook een andere manier om de ziekte te bestrijden. Dat kan vermoedelijk door de samenstelling van de darmbacteriën, de darmflora, te verbeteren met gerichte probiotica. Daarmee kunnen we in de toekomst winst boeken op behandeling en het gebruik van zware medicijnen hopelijk zelfs voorkomen."

Afwisseling

De ontwikkeling van de eNose, analyses van darmflora: het zijn twee voorbeelden van het werk waar De Meij voldoening uit haalt. "Ik heb ooit gekozen voor het beroep kinderarts door de veelzijdigheid. Van het pasgeboren baby’tje tot en met de nukkige puber, meer afwisseling bestaat er nauwelijks. En het vakgebied van maag-, darm- en leverziekten biedt nog heel veel verdieping die we in de toekomst verder kunnen onderzoeken. Doordat ik in een wetenschappelijk georiënteerd ziekenhuis werk, weet ik ook nog eens dat ik bijdraag aan de verbetering van de zorg."

"Doordat ik in een weten-schappelijk georiënteerd ziekenhuis werk, weet ik dat ik bijdraag aan de verbetering van de zorg."

Bijdragen heeft zin!

De Maag Lever Darm Stichting werkt aan een betere toekomst voor mensen met maag-, darm-, en leverproblemen. We zorgen dat er nieuw onderzoek komt en zijn een kennisbron voor patiënten en naasten. Wij zijn geheel afhankelijk van donaties.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven