Redden luiers straks kinderlevens?

Meteen vanaf de geboorte zijn kinderen erg kwetsbaar. We willen niets liever dan voorkomen dat ze ziek worden. Maar hoe hard we ook ons best doen, vaak kunnen we spijsverteringsziektes bij kinderen nog niet op tijd opsporen. Terwijl in veel gevallen alleen vroege opsporing het leven van een kindje redt.

Een nieuwe gouden standaard ontwikkelen

Kinderarts maag-darm-leverziekten dr. Tim de Meij: “Voor veel kinderziektes geldt dat we deze nog niet vroeg kunnen opsporen. We lopen altijd achter de feiten aan. Daardoor krijgen onnodig veel kinderen gezondheidsproblemen die voorkomen hadden kunnen worden, of overlijden ze zelfs.” Gelukkig komt een oplossing steeds dichterbij. Het meten van ontlasting blijkt hierin een belangrijke sleutel te zijn. Onze ontlasting kan ons helpen om ziektes op tijd op te sporen. Hiervoor worden zowel de geur van én de stofjes in de ontlasting onderzocht.

Dit vertelt ontlasting ons

Tim de Meij: “We noemen de samenstelling van onze darmbacteriën ook wel het ‘microbioom’. Bij ziektes die in de darmen beginnen, speelt verandering hiervan een grote rol. Dit gebeurt al dagen voordat we momenteel kunnen zien dat een kindje ziek is. De sleutel ligt dus in het op tijd ontdekken van deze veranderingen in het microbioom. Ontlasting kan ons die informatie geven.”

Om onze ontlasting te ontrafelen, kijken wetenschappers zoals Tim de Meij op twee manieren. Aan de ene kant naar de stofjes die in onze ontlasting zitten. Daarnaast wordt de eNose (een elektrische neus met een sensor) ingezet om gassen boven de ontlasting te analyseren. “Hoe meer onderzoek we doen, hoe sneller we de theorie naar het bed van de patiëntjes toe kunnen brengen. Daarmee kunnen we écht kinderlevens redden.” aldus Tim de Meij.

Het leven van Bo

Zoals het leven van de kleine Bo, die na 10 dagen strijden helaas is overleden. Hij werd te vroeg geboren en werd vlak na zijn geboorte ernstig ziek. Zo ernstig, dat hij dit niet overleefde.

lees meer

Levensgroot verschil

Het onderzoeken van de ontlasting kan een belangrijke invloed hebben op het leven van te vroeg geboren kindjes. Te vroeg geboren kindjes lopen een groot risico op het ontwikkelen van een acute, ernstige darmontsteking: NEC. Bijna een derde van deze kindjes overlijdt, vaak zelfs binnen 24 uur. Daarnaast ligt bij te vroeg geboren kinderen bloedvergiftiging op de loer, een levensgevaarlijke ziekte die ook in de darmen begint. Op tijd opsporen maakt in beide gevallen hét verschil tussen leven en dood.

Ook voor kinderen met een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kan dit onderzoek grote gevolgen hebben. Jaarlijks krijgen honderden kinderen te horen dat ze een chronische darmontsteking hebben. Zeker bij kinderen wordt deze diagnose vaak pas laat gesteld. Als dit niet op tijd wordt ontdekt, heeft dit grote gevolgen zoals groeiachterstand en ernstige buikklachten. Vaak moeten kinderen ook levenslang zware medicijnen slikken. Hoe eerder we erbij zijn, hoe meer problemen we voorkomen.

Met jouw steun kunnen we écht kinderlevens redden

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer