Maagfoto

Wat is een maagfoto?

Een maagfoto is een röntgenfoto van de maag. Röntgenstraling is elektromagnetische straling, die door weke lichaamsdelen zoals spieren heen kan dringen. Normaal is de maag, net als alle andere holle organen, niet zichtbaar op een röntgenfoto. Doordat u van te voren bariumpap (contrastmiddel) te drinken krijgt, wordt de maag wel zichtbaar. Met een maagfoto kunnen een middenrifbreuk of poliepen worden ontdekt.

Voor het onderzoek

Als u (mogelijk) zwanger bent, moet u dit aangeven voorafgaand aan het onderzoek. Röntgenstralen kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.  Overleg met uw arts als u medicijnen gebruikt. Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Meestal houdt dit in dat u vanaf middernacht niet meer mag eten en drinken. De voorbereiding kan echter verschillen per ziekenhuis. 

Tijdens het onderzoek

Op de onderzoekskamer brengt de arts of verpleegkundige een infuusnaald in uw arm. Via het infuus krijgt u een medicijn toegediend dat de maag even stillegt. Dit is nodig, zodat de pap die u moet drinken niet gelijk doorloopt naar uw darm. U merkt hier niks van. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet u lucht in uw maag hebben. Hiervoor moet u een poederachtige stof doorslikken. Hierna drinkt u een beker bariumpap. Deze pap is zichtbaar op de röntgenfoto. De arts maakt röntgenfoto’s in verschillende houdingen en van verschillende kanten. Soms drukt de arts of de assistent op uw buik om ervoor te zorgen dat de bariumpap goed wordt verspreid. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

U mag direct na het onderzoek weer naar huis. Vanwege de medicatie die u heeft gekregen tijdens het onderzoek (om uw maag stil te leggen), mag u de eerste drie uur na het onderzoek niet autorijden. Het medicijn kan de rijvaardigheid namelijk beïnvloeden. Uw ontlasting kan een paar dagen wit van kleur zijn. Dit komt door de bariumpap en is normaal. Het is verstandig om na het onderzoek extra water te drinken. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.

Onderzoek toegepast bij

Synoniemen

  • Röntgenonderzoek van de maag
  • X-maag

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven