Wat is het?

Een maagfoto is een röntgenfoto van de maag. Röntgenstraling is elektromagnetische straling, die door weke lichaamsdelen zoals spieren heen kan dringen. Normaal is de maag, net als alle andere holle organen, niet zichtbaar op een röntgenfoto. Doordat je van te voren contrastmiddel (bariumpap) te drinken krijgt, wordt de maag wel zichtbaar. Met een maagfoto kunnen een middenrifbreuk of maagpoliepen worden ontdekt.

Synoniemen:

  • Röntgenonderzoek van de maag
  • X-maag

Onderzoek toegepast bij

Voor het onderzoek

Indien je (mogelijk) zwanger bent, moet je dit voorafgaand aan het onderzoek aangeven. Röntgenstralen kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.  Overleg met jouw arts als je medicijnen gebruikt. Voor het onderzoek moet je nuchter zijn. Meestal houdt dit in dat je vanaf middernacht niet meer mag eten en drinken. De voorbereiding kan echter verschillen per ziekenhuis. 

Tijdens het onderzoek

Op de onderzoekskamer brengt de arts of verpleegkundige een infuusnaald in jouw arm. Via het infuus krijg je een medicijn toegediend dat de maag even stillegt. Dit is nodig, zodat de pap die je moet drinken niet gelijk doorloopt naar jouw darm. Je merkt hier niks van. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet je lucht in jouw maag hebben. Hiervoor moet je een poederachtige stof doorslikken. Hierna drink je een beker bariumpap. Deze pap is zichtbaar op de röntgenfoto. De arts maakt röntgenfoto’s in verschillende houdingen en van verschillende kanten. Soms drukt de arts of de assistent op jouw buik om ervoor te zorgen dat de bariumpap goed wordt verspreid. Het onderzoek duurt ongeveer een halfuur.

Na het onderzoek

Je mag direct na het onderzoek weer naar huis. Vanwege de medicatie die je hebt gekregen tijdens het onderzoek (om jouw maag stil te leggen), mag je de eerste drie uur na het onderzoek niet autorijden. Het medicijn kan de rijvaardigheid namelijk beïnvloeden. Jouw ontlasting kan een paar dagen wit van kleur zijn. Dit komt door de bariumpap en is normaal. Het is verstandig om na het onderzoek extra water te drinken. De uitslag van het onderzoek krijg je via jouw behandelend arts te horen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer