Wat is het?

Een endo-anale echo is een inwendig echo-onderzoek (een kijkonderzoek) van de anus en het laatste deel van de endeldarm. Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van een echo-endoscoop. Dit is een buis of een slang met aan het uiteinde een echokop.

Een echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Verschillende soorten weefsels weerkaatsen deze golven allemaal op een andere manier. Van de teruggekaatste geluidsgolven wordt op een beeldscherm een beeld gevormd.

Synoniemen:

  • Endo-echografie van de anus en endeldarm
  • Echo-endoscopie van de anus en endeldarm

Endo-anale echografie is een onderzoek waarmee de anus en de endeldarm onderzocht kunnen worden. De arts schuift een star buisje of een flexibele slang (endoscoop) een klein stukje in jouw endeldarm. Met de flexibele echo-endoscoop is het ook mogelijk om verder in de darm te kijken. Dit heet een endoscopie. Voor de endo-echografie van de anus wordt bij voorkeur een starre buis gebruikt. 

Een endo-anale echo wordt meestal gebruikt bij:

  • Incontinentie voor ontlasting.
    Met een endo-anale echo kan de arts beschadigingen van de kringspier van de anus opsporen.
  • Fitsels van de anus.
    Met een endo-anale echo kan de arts vaststellen hoe een fistel loopt. Dit is belangrijk voor de behandeling van een fitsel.
  • Kanker van de anus of endeldarm.
    Met een endo-anale echo kan de arts vaststellen of en hoe ver de tumor door de darmwand heen is gegroeid.

Voor het onderzoek

De onderzoeken, en ook de bijbehorende voorbereiding, kunner per ziekenhuis enigszins verschillen. Wij adviseren je om de aanwijzingen van jouw arts op te volgen. Als je vragen hebt, kun je het beste contact opnemen met het ziekenhuis waar het onderzoek plaatsvindt.

Voor dit onderzoek hoeft jouw darm niet helemaal leeg te zijn. Je mag daarom gewoon ontbijten en je hoeft niet te laxeren. In sommige gevallen is een klysma nodig om de endeldarm schoon en leeg te maken. Jouw arts zal je hierover inlichten.

Medicijngebruik

Indien je medicijnen gebruikt, overleg dat dan met jouw behandeld arts. Bespreek altijd met jouw arts welke medicijnen je gebruikt. Soms is het nodig om met bepaalde medicijnen tijdelijk te stoppen omdat deze het onderzoek beïnvloeden. De arts kan je vertellen welke medicijnen je wel en niet kunt blijven gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn bloedverdunners of medicijnen die je gebruikt als je suikerziekte hebt.  

Tijdens het onderzoek

Tijdens de endo-anale echo

Tijdens het onderzoek lig je op jouw linkerzij. De arts brengt de echo via jouw anus een klein stukje in jouw endeldarm. Indien er een flexibele endo-echoscoop wordt gebruikt,  kan de arts via de endoscoop lucht in jouw darm blazen. Hierdoor kun je pijnlijke darmkrampen krijgen. Door de ingeblazen lucht kun je ook mogelijk winden laten tijdens en na het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Bij mensen die een fistel hebben, kan de arts waterstofperoxide inspuiten in de uitwendige fistelopening om de locatie van de fistel aan de binnenkant te bepalen. Dit kan soms een wat branderig gevoel geven.

Soms kan de arts tijdens het onderzoek ook kleine ingrepen verrichten. Met de flexibele endo-echoscoop kan de arts instrumenten besturen waarmee ingrepen kunnen worden verricht. Zo kan de arts met behulp van een dunne naald weefsel of vocht wegnemen voor onderzoek. Dit heet een biopsie en/of een punctie. 

Doet het onderzoek pijn?

Pijnbeleving is voor iedereen anders. Als je je tijdens het onderzoek kunt ontspannen, dan is het onderzoek vaak minder pijnlijk. Het inbrengen van de endoscoop gaat dan makkelijker. Veel mensen vinden vooral het inbrengen van de endoscoop vervelend. Als je last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus, kan dit onderzoek pijnlijk zijn. De arts zal in dat geval meestal een verdovende zalf op en rond de anus smeren.

Na het onderzoek

Soms krijg je de uitslag direct na het onderzoek. Het kan ook zijn dat je een aparte afspraak moet maken met jouw behandelend arts voor het resultaat.

Complicaties

Een endo-anale echografie is een veilig onderzoek. Bij endo-echografie van de anus en het laatste deel van de endeldarm komen eigenlijk geen complicaties voor. Wanneer je een scheurtje of wondje bij de anus hebt, kun je daaraan tijdens en vlak na het onderzoek wat pijn hebben. Wanneer de arts tijdens het onderzoek de endoscoop verder doorschuift in de endeldarm, dan kunnen er in heel zeldzame gevallen complicaties optreden. De arts zal dit voorafgaand aan het onderzoek met je bespreken. 

De kans op een complicatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een ingreep uitvoert.

De meest voorkomende complicatie is een bloeding. De bloeding kan direct na het onderzoek optreden, maar ook nog in de eerste week na het onderzoek. Een zeldzame, maar ernstige complicatie is een darmperforatie. Dit is een scheurtje of gaatje in de darmwand. Hierdoor kan ontlasting in de buik terecht komen en kan er een buikvliesontsteking ontstaan.

Waarschuw direct jouw arts als na een endo-anale echo  de volgende klachten optreden:

  • Hevige, plotselinge buikpijn, of als de pijn niet binnen enkele dagen verdwijnt.
  • Koorts.
  • Hevig, plotseling bloedverlies, of als het bloedverlies niet binnen enkele dagen ophoudt.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in