Endo-anale echo

Wat is een endo-anale echo?

Een endo-anale echo is een inwendig echo-onderzoek (een kijkonderzoek) van de anus en het laatste deel van de endeldarm. Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van een echo-endoscoop. Dit is een buis of een slang met aan het uiteinde een echokop.

Een echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Verschillende soorten weefsels weerkaatsen deze golven allemaal op een andere manier. Van de teruggekaatste geluidsgolven wordt op een beeldscherm een beeld gevormd.

Endo-anale echografie is een onderzoek waarmee de anus en de endeldarm onderzocht kunnen worden. De arts schuift een star buisje of een flexibele slang (endoscoop) een klein stukje in uw endeldarm. Met de flexibele echo-endoscoop is het ook mogelijk om verder in de darm te kijken. Dit heet een endoscopie. Voor de endo-echografie van de anus wordt bij voorkeur een starre buis gebruikt. 

Een endo-anale echo wordt meestal gebruikt bij:

 • Incontinentie voor ontlasting.
  Met een endo-anale echo kan de arts beschadigingen van de kringspier van de anus opsporen.

 • Fitsels van de anus.
  Met een endo-anale echo kan de arts vaststellen hoe een fistel loopt. Dit is belangrijk voor de behandeling van een fitsel.
 • Kanker van de anus of endeldarm.
  Met een endo-anale echo kan de arts vaststellen of en hoe ver de tumor door de darmwand heen is gegroeid.
anus_v22

Voor het onderzoek

De onderzoeken, en ook de bijbehorende voorbereiding, kunner per ziekenhuis enigszins verschillen. Wij adviseren u om de aanwijzingen van uw arts op te volgen. Als u vragen heeft, kunt u het beste contact opnemen met het ziekenhuis waar het onderzoek plaatsvindt.

Voor dit onderzoek hoeft uw darm niet helemaal leeg te zijn. U mag daarom gewoon ontbijten en u hoeft niet te laxeren. In sommige gevallen is een klysma nodig om de endeldarm schoon en leeg te maken. Uw arts zal u hierover inlichten.

Medicijngebruik
Indien u medicijnen gebruikt, overleg dat dan met uw behandeld arts. Bespreek altijd met uw arts welke medicijnen u gebruikt. Soms is het nodig om met bepaalde medicijnen tijdelijk te stoppen omdat deze het onderzoek beïnvloeden. De arts kan u vertellen welke medicijnen u wel en niet kunt blijven gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn bloedverdunners of medicijnen die u gebruikt als u suikerziekte hebt.  

Tijdens het onderzoek

Tijdens de endo-anale echo
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. De arts brengt de echo via uw anus een klein stukje in uw endeldarm. Indien er een flexibele endo-echoscoop wordt gebruikt,  kan de arts via de endoscoop lucht in uw darm blazen. Hierdoor kunt u pijnlijke darmkrampen krijgen. Door de ingeblazen lucht kunt u ook mogelijk winden laten tijdens en na het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Bij  mensen die een fistel hebben, kan de arts waterstofperoxide inspuiten  in de uitwendige fistelopening om de locatie van de fistel aan de binnenkant te bepalen. Dit kan soms een wat branderig gevoel geven.

Soms kan de arts tijdens het onderzoek ook kleine ingrepen verrichten. Met  de flexibele endo-echoscoop kan de arts instrumenten besturen waarmee ingrepen kunnen worden verricht. Zo kan de arts met behulp van een dunne naald weefsel of vocht wegnemen voor onderzoek. Dit heet een biopsie en/of een punctie. 

Doet het onderzoek pijn?
Pijnbeleving is voor iedereen anders. Als u zich tijdens het onderzoek kunt ontspannen, dan is het onderzoek vaak minder pijnlijk. Het inbrengen van de endoscoop gaat dan makkelijker. Veel mensen vinden vooral het inbrengen van de endoscoop vervelend. Als u last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus, kan dit onderzoek pijnlijk zijn. De arts zal in dat geval meestal een verdovende zalf op en rond de anus smeren.

Na het onderzoek

Soms krijgt u de uitslag direct na het onderzoek. Het kan ook zijn dat u een aparte afspraak moet maken met uw behandelend arts voor het resultaat.

Complicaties
Een endo-anale echografie is een veilig onderzoek. Bij endo-echografie van de anus en het laatste deel van de endeldarm komen eigenlijk geen complicaties voor. Wanneer u een scheurtje of wondje bij de anus heeft, kunt u daaraan tijdens en vlak na het onderzoek wat pijn hebben. Wanneer de arts tijdens het onderzoek de endoscoop verder doorschuift in de endeldarm, dan kunnen er in heel zeldzame gevallen complicaties optreden. De arts zal dit voorafgaand aan het onderzoek met u bespreken. 

De kans op een complicatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een ingreep uitvoert.

De meest voorkomende complicatie is een bloeding. De bloeding kan direct na het onderzoek optreden, maar ook nog in de eerste week na het onderzoek. Een zeldzame, maar ernstige complicatie is een darmperforatie. Dit is een scheurtje of gaatje in de darmwand. Hierdoor kan ontlasting in de buik terecht komen en kan er een buikvliesontsteking ontstaan.

Waarschuw direct uw arts als na een endo-anale echo  de volgende klachten optreden:

 • Hevige, plotselinge buikpijn, of als de pijn niet binnen enkele dagen verdwijnt.
 • Koorts.
 • Hevig, plotseling bloedverlies, of als het bloedverlies niet binnen enkele dagen ophoudt.

Synoniemen

 • Endo-echografie van de anus en endeldarm
 • Echo-endoscopie van de anus en endeldarm 

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven