Drukmeting maag en dunne darm

Wat is een drukmeting van de maag en dunne darm?

Tijdens een drukmeting van de maag meet de arts de druk in de maag en het eerste deel van de dunne darm. Een drukmeting van de maag wordt meestal gedaan om de oorzaak van bepaalde klachten zoals overgeven, een opgeblazen gevoel en het niet kunnen eten van vast voedsel te achterhalen. Er kan onderzocht worden of er een afwijking is in de werking van de darmspieren of de darmzenuwen. De arts meet de druk d.m.v. een katheter (slangetje), waarin drukmeters zijn verwerkt.

Voor het onderzoek

Uw behandelend arts bespreekt met u of u tijdelijk moet stoppen met de medicijnen die u gebruikt. Medicijnen die de motoriek van de maag en dunne darm beïnvloeden, mag u vanaf drie dagen voor het onderzoek niet meer nemen. Op de dag van het onderzoek mag u wel een licht ontbijtje. Dit houdt in een beschuitje met bijvoorbeeld een kopje thee.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de röntgenafdeling. De arts brengt een katheter via uw neus in uw maag en, afhankelijk van uw klachten, ook in uw dunne darm. De katheter is een erg dunne slang, met een dikte van 3 mm. Het inbrengen veroorzaakt soms braakneigingen. Als de katheter op de juiste plek zit is dit gevoel verdwenen. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Dit is om de katheter goed op zijn plaats te  krijgen. Soms kan dit  wel een paar uur duren. Als de katheter op de juiste plek zit, wordt deze aan uw neus vastgemaakt met een pleister. De arts sluit vervolgens de katheter aan op een draagbaar apparaat dat de drukgegevens opslaat.

Na het onderzoek

U gaat gewoon naar huis, met de katheter in uw neus. Het draagbare apparaat dat de meting registreert, kunt u gemakkelijk meenemen. De volgende dag komt u terug om de katheter te laten verwijderen. Uw behandelend arts zal u tijdens uw eerstvolgende afspraak informeren over de uitslag. De katheter kan de volgende klachten veroorzaken:

  • Uw neus kan pijnlijk aanvoelen doordat de katheter in de goede positie gebracht moest worden.
  • Slikken kan wat moeilijker gaan. Drinken helpt hiertegen.

Onderzoek toegepast bij

Synoniemen

  • Ambulante antroduodenale manometrie
  • Manometrie van de maag en dunne darm

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven