Wij zijn #taboemoe

Wij zijn #taboemoe

Taboes over spijsverteringsziekten bestaan nog volop in Nederland. Ruim 40% van de mensen met een spijsverteringsziekte heeft het gevoel dat er een taboe of stigma rust op hun aandoening, blijkt uit onderzoek. Die taboes en stigma’s hebben invloed op het dagelijks leven van de patiënt. Wij willen samen met patiëntenorganisaties dit taboe doorbreken.

Soms is begrip het beste medicijn

Wies heeft de ziekte van Hirschsprung. Een ernstige darmziekte waardoor haar leven ingrijpend is veranderd. Gelukkig ervaart Wies veel begrip vanuit haar familie en vriendinnen. Haar wens is dat dat begrip er blijft. Daarom vertelt Wies haar verhaal. “Ik vind het fijn als mensen weten dat ik de ziekte van Hirschsprung heb, zodat ze mij begrijpen”. Want soms is begrip het beste medicijn.

lees het verhaal van Wies

Fabiënne: ‘Een stoma is niet vies, je kunt er zelfs mee zwemmen of naar de sauna’

Fabiënne (26) heeft sinds drie jaar een ileostoma; een kunstmatige opening van de dunne darm. Door een Slow Transit Colon hadden haar darmen vrijwel geen peristaltiek meer. Ze kampte met onbehandelbare obstipatie en een ileostoma was nog de enige oplossing. Ze merkt dat er nogal een taboe heerst op het hebben van een stoma en dat veel mensen denken dat het vies is. Daarom vertelt ze graag haar verhaal, om hier verandering in te brengen.

lees het verhaal van Fabiënne

‘Glutenvrij eten is geen hype, maar noodzakelijk voor mensen met coeliakie’

Chanelle (27) was 15 jaar oud toen ze de diagnose coeliakie kreeg. Voordat ze gediagnosticeerd werd, had ze al jaren klachten, zoals buikpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Ze bleek coeliakie te hebben: gluten uit voeding veroorzaken bij haar een auto-immuunreactie in haar spijsvertering. En daardoor loopt ze nog vaak tegen onbegrip aan.

lees het verhaal van Chanelle

Ook Leon, Lieke en Corné zijn #taboemoe

Leon, Lieke en Corné zijn ook taboemoe. Zij vertellen je waarom.

Het verhaal van Leon

Het verhaal van Lieke

Het verhaal van Corné

Onderzoek

De MLDS heeft samen met 6 patiëntenorganisaties, de CCUVNNCVAVKVSPKSPDSB en de Stomavereniging, onderzoek gedaan naar taboes rondom spijsverteringsziektes. De resultaten uit het onderzoek liegen er niet om. Dat lees je in deze conclusie. Taboe is een thema dat al deze organisaties raakt. Raakt dit jou ook? Deel je verhaal via social media met #taboemoe.

Blijf op de hoogte

Wij steunen patiënten bij de uitdagingen in hun dagelijks leven. Wil je op de hoogte blijven hoe we dit doen en wat wij nog meer doen? Abonneer je dan op onze maandelijkse nieuwsbrief.

aanmelden
Doneer