Reactie op uitzending EenVandaag

28 maart 2022

We begrijpen dat het item van EenVandaag dat is uitgezonden op 28 maart vragen kan oproepen over huis-aan-huis werving en hoe goede doelen hiermee omgaan. Hier kunt u het standpunt van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland lezen. Ook leggen we graag zelf aan u uit waarom we voor deze methode kiezen.

Als goed doel is de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onafhankelijk en ontvangen wij geen subsidie. Daarom zijn wij afhankelijk van andere inkomstenbronnen, zoals onze collecteweek die jaarlijks in juni plaatsvindt. Daarbij krijgen wij hulp van duizenden vrijwilligers.  Om de continuïteit van ons werk te waarborgen, is het belangrijk dat we ook structurele donateurs aantrekken. Donateurs die zich meerdere jaren aan ons verbinden, maken het mogelijk dat wij langlopend wetenschappelijk onderzoek kunnen (blijven) financieren.

Huis-aan-huis werving is voor ons één van de methodes om nieuwe structurele donateurs te werven. Daarvoor maken wij gebruik van een wervingsbureau. In het persoonlijke contact dat plaatsvindt, ontstaat voor wervers ook een kans om het verhaal en de missie van de MLDS over te brengen en daar over in gesprek te gaan.

De Maag Lever Darm Stichting zet zich, als enige goede doel in Nederland, in voor patiënten met (chronische) spijsverteringsziekten. Een groep waarbij bovenop de ziektelast vaak taboe en schaamte een rol speelt. Wij hebben als hoger doel dat er in Nederland geen sterfte, schaamte, onzekerheid, pijn, angst isolement of ongemak meer is door spijsverteringsziekten. Ook willen we Nederland wakker schudden over het belang van het spijsverteringsstelsel en alle bijbehorende organen als bron van gezondheid en helaas ook als startpunt van veel ziekten.

De ervaring leert dat ons werk wordt gewaardeerd, maar dat mensen pas donateur worden als hen concreet deze vraag wordt gesteld. Elke donateursrelatie is voor ons van waarde. De donaties en betrokkenheid zijn cruciaal voor de bestrijding van spijsverteringsziekten, het geven van voorlichting, maar ook het realiseren van meer openbare toiletten en het doorbreken van taboes.

De afgelopen jaren zijn de jaarlijkse opbrengsten vanuit donaties gestegen, terwijl de kosten voor fondsenwerving nagenoeg gelijk zijn gebleven. Zo verbetert de MLDS de verhouding tussen kosten voor werving en de opbrengsten vanuit donateurs. Tegelijkertijd blijven we kijken naar andere,  innovatieve manieren om donateurs aan ons te binden.

We vinden transparantie over de besteding van het geld dat we van onze donateurs mogen ontvangen heel erg belangrijk. In ons jaarverslag leggen we daar uitgebreid verantwoording over af. We voldoen aan alle gestelde normen aan goede doelen met het CBF keurmerk. Het CBF paspoort maakt dat inzichtelijk en is voor iedereen in te zien, zie https://www.cbf.nl/organisatie/maag-lever-darm-stichting

Bedankt dat u de tijd heeft genomen om onze uitleg te lezen.

Met gezonde groet,

Het team van de Maag Lever Darm Stichting

Ander nieuws

Maag Lever Darm Stichting presenteert samen met WUR en UMCG Buikbelang.nl

Op Wereld Microbioom Dag is de website www.buikbelang.nl gelanceerd. De Maag Lever Darm Stichting is er trots op om samen met Wageningen University & Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen kernpartner te zijn van Buikbelang.

3 juli 2024

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer