Uniek onderzoek combineert gezonder eetgedrag met citizen science voor sterker darmmicrobioom

23 september 2024

Een nieuwe studie onderzoekt de gezondheidseffecten van een verhoogde inname van vezelrijke voeding en gefermenteerde producten op de darmmicrobiota. Het onderzoek maakt gebruik van citizen science. Het is het eerste project dat in nauwe samenwerking met Buikbelang is opgezet. Nu de eerste fase is afgerond, geeft het wetenschappelijke platform Nutrition Research inzage in het studieprotocol.

De GEEF-studie (Gut health Enhancement by Eating favorable Food) onderzoekt de effecten van vezelrijke en gefermenteerde voeding op de darmmicrobiota. Er zijn aanwijzingen dat deze voedingsmiddelen een positief effect kunnen hebben op de darmbacteriën (de darmmicrobiota) en daarmee op de weerstand.

De studie is een gezamenlijk project van de Vrije Universiteit Amsterdam en Buikbelang-partner Wageningen Food & Biobased Research onder leiding van hoogleraar microbiologie Remco Kort en onderzoeker dr. Nicole de Wit.

De GEEF-studie duurde 21-weken en combineerde een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek met elementen van citizen science. Deze benadering betrekt ‘burgers’, ofwel niet-wetenschappers actief bij onderzoek. Zo kregen deelnemers voorlichting over het darmmicrobioom en verzamelden zij zelf het onderzoeksmateriaal, zoals monsters van bloed en ontlasting. Bovendien ontvingen deelnemers zowel bij de start als aan het eind van het onderzoek een persoonlijk rapport over hun darmmicrobiota samenstelling.

Aan het onderzoek deden in totaal 147 gezonde volwassenen mee, die in drie groepen werden verdeeld. De groepen hielden zich acht weken lang aan een dieet, waarbij één groep meer vezels at en één groep meer gefermenteerde producten. Om aan de benodigde hoeveelheden te komen, ontvingen beide interventiegroepen supplementen. De andere (controle-)groep kreeg alleen een algemeen voedingsadvies.

De ontlasting van de deelnemers wordt onderzocht om te kijken welk effect er is te zien in de samenstelling van de darmmicrobiota. Daarnaast wordt in het bloed gekeken naar veranderingen in ontstekingswaarden.

De citizen science-aanpak biedt de onderzoekers een aantal voordelen. De verwachting is dat de resultaten relatief succesvol kunnen worden vertaald in haalbare voedingsadviezen. In de eerste plaats hield de dieetinterventie rekening met de persoonlijke voorkeuren van de deelnemers. Ook werd het onderzoek een realistische setting (de thuissituatie) uitgevoerd. Wetenschappers de Kort en de Wit hopen met deze unieke studieopzet een manier te hebben gevonden die een blijvende verbetering in het eetgedrag van de deelnemers stimuleert. De conclusies van het onderzoek volgen later dit jaar.

Het volledige artikel met details over de studie-opzet (het zgn.protocol paper) is te lezen op Nutrition Research. Buikbelang is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting, Wageningen Universiteit en het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat wetenschappelijk gefundeerde kennis over het microbioom vertaalt in concrete toepassingen om ziekten te behandelen of klachten te verminderen. Ook wil Buikbelang het bewustzijn over de rol van darmbacteriën bij onze gezondheid vergroten onder het publiek.

Ander nieuws

Aanbieding waterpetitie: Gezond water is randvoorwaarde voor welzijn en welvaart maar maatregelen blijven uit

Het kabinet-Schoof verzuimt om maatregelen voor schoon en voldoende water op te nemen in het regeerprogramma. Daarom overhandigt de Maatschappelijk Watercoalitie* op 24 september het Watermanifest als petitie aan de Tweede Kamer.

24 september 2024

Collecte 2024: de voorlopige eindstand is bekend

De collecte van 2024 van de Maag Lever Darm Stichting is bijna helemaal afgerond. Directeur Mariël Croon vertelt je graag persoonlijk over het resultaat.

18 september 2024

Overweldigende belangstelling voor petitie verlaging leeftijd bevolkingsonderzoek darmkanker

De petitie voor verlaging van de leeftijd van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is in nog geen week al bijna 25.000 keer ondertekend. De petitie van de Maag Lever Darm Stichting is opgezet om de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek naar 50 jaar te verlagen.

17 september 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Red levens: Teken de petitie

Verlaag het bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar!
teken de petitie