‘Overconsumptie ultra-bewerkte voeding zet gezondheid onder druk’

24 augustus 2020

Europese maag-darm-lever specialisten komen met heldere boodschap
Het westerse eetpatroon, met daarin een grote rol voor sterk bewerkte voedingsmiddelen, hangt samen met een verhoogd risico op verschillende soorten kanker in het spijsverteringsstelsel en chronische spijsverteringsziekten. Dat blijkt uit een recent rapport van de UEG, de Europese vereniging voor maag-darm-lever specialisten. De specialisten – gezamenlijk ruim 30.000, vertegenwoordigd door de UEG - luiden de noodklok. ‘Het tij moet worden gekeerd’, aldus de UEG. Het is voor het eerst dat de specialisten zich zo nadrukkelijk uitspreken. De Maag Lever Darm Stichting ondersteunt de uitkomsten van het rapport en ziet deze als een nieuw signaal dat de maatschappelijke gezondheid onder druk staat.

Meer dan de helft van de Europeanen heeft overgewicht of obesitas. Een ‘epidemie’ met alle gevolgen van dien, laat het rapport zien. Deze gezondheidsproblemen vergroten het risico op chronische spijsverteringsziekten en verschillende soorten kanker in de spijsvertering aanzienlijk, voor zowel kinderen als volwassenen. Ook in Nederland heeft meer dan de helft van de volwassenen overgewicht, en bijna 15% heeft obesitas. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud heeft 13% overgewicht, waarvan 2% obesitas.

Ultra-bewerkte voeding

De toename van overgewicht en obesitas loopt gelijk op met een toename van de consumptie van ultra-bewerkt voedsel. Zo zorgt ultra-bewerkte voeding in Nederland voor bijna 80% van de totale dagelijkse energie-inname. Bovendien is 90% van de dagelijkse geconsumeerde toegevoegde suiker afkomstig uit ultra-bewerkt voedsel. De overmatige consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen hangt samen met een verhoogd risico op kanker, waaronder spijsverteringskankers zoals maagkanker en dikke darmkanker. Ook laat onderzoek zien dat de consumptie van veel suiker en vet, zoals in veel van ons westerse eten, samenhangt met verhoogde kans op leververvetting en andere spijsverteringsproblemen.

Onder ultra-bewerkt voedsel verstaan we voeding die door verschillende industriële processen aangepast is om het makkelijker verteerbaar en houdbaar te maken. Het bevat veel toegevoegde ingrediënten zoals suiker, vet en zout en chemicaliën en tegelijkertijd weinig voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen en mineralen, die je lichaam juist wél nodig heeft. 

Beter voorkomen dan genezen

De Europese verenigde maag-lever-darm specialisten waarschuwen voor de toenemende risico’s op gezondheidsproblemen, inclusief spijsverteringskankers en leverziekten. De toenemende hoeveelheid kinderen en volwassenen met overgewicht en obesitas en de overmatige consumptie van ultra-bewerkte voeding zal deze gezondheidsproblemen alleen maar vergroten. De experts pleiten voor een verschuiving in het voedingspatroon. Een verschuiving naar minder ultra-bewerkte voeding en meer onbewerkte en gezondere voeding. Een voedingspatroon rijk aan vezels, zoals groente, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen. Deze producten leveren meer voedingswaarden en bevatten tegelijkertijd vaak veel minder calorieën. Daarnaast roepen de specialisten op tot het beter beschikbaar maken van de gezonde keuze.

Dr. Geert Wanten, voorzitter van de commissie voeding van de Nederlandse Vereniging voor maag-darm-lever artsen, beschrijft:

Dr. Geert Wanten

''De toenemende obesitas bij kinderen in het bijzonder is zorgwekkend. Veel voedingsgewoonten uit de jonge jaren leggen de basis voor het verdere (volwassen) leven.''

Gezonde generatie

‘Wij ondersteunen de uitkomsten van dit rapport en zien het belang in van gezonde voeding. Zowel voor volwassenen als in de kindertijd’, aldus Bianca Schoonbeek, adjunct directeur Maag Lever Darm Stichting. Ze vervolgt: ‘Wanneer er in de jeugd een sterke basis wordt gelegd, zien we dat gezondheidsproblemen op latere leeftijd uitblijven of sterk verminderen. Wanneer bijvoorbeeld obesitas op jonge leeftijd al aan de orde is, moet iemand vaak de rest van zijn of haar leven harder werken om in balans te komen of te blijven. Gezonde en onbewerkte voeding speelt een belangrijke rol in het leggen van die goede basis. Wij zetten dan ook in op het vergroten en verbeteren van het aanbod hiervan. Dat geeft een stukje regie terug aan de consument: bij onbewerkte voeding bepaalt iemand zelf wat wel of niet toegevoegd wordt en is men niet overgeleverd aan de keuzes die producenten maken.’

Samen met 19 andere fondsen bundelt de Maag Lever Darm Stichting haar krachten in de ‘Gezonde Generatie’. Een samenwerking van 20 gezondheidsfondsen met één doel: dat Nederland in 2040 de gezondste generatie van de wereld heeft. Nog nooit werkten zoveel gezondheidsfondsen samen aan één heldere ambitie, waarin gezonde voeding één van de belangrijke pijlers is.

Bron: UEG rapport ‘Nutrition and Chronic Digestive Diseases: An Action Plan for Europe’Volksgezondheidenzorg.info.

Ander nieuws

Maag Lever Darm Stichting slaat alarm: Nederlanders vaker slokdarmkanker dan de rest van Europa

Slokdarmkanker komt in Nederland vaker voor dan in andere Europese landen, vooral bij mannen. De MLDS roept daarom in de Week van de Slokdarmkanker op tot een gezonde leefstijl.

23 januari 2024

Trots kijken wij terug op 2023

Wij willen het verschil maken op het gebied van de spijsvertering voor iedereen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers. Vandaag blikken wij terug op momenten die in 2023 het verschil hebben gemaakt.

17 januari 2024

De opbrengst van de collecte 2023

De collecte van 2023 van de Maag Lever Darm Stichting is afgerond. Dit jaar hebben we met de collecte € 469.468,- opgehaald!

11 januari 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer