De Maag Lever Darm Stichting en ParkinsonNL financieren onderzoek naar betere werking Parkinson-medicijn in relatie tot darmmicrobioom

22 december 2021

Geschatte leestijd: 3 minuten

Darmen spelen mogelijk cruciale rol bij resistentie tegen Levodopa

De Maag Lever Darm Stichting en ParkinsonNL hebben samen 370.000 euro toegekend aan een onderzoek naar de rol van de darmen bij resistentie van het belangrijkste medicijn tegen de ziekte van Parkinson, Levodopa.

In deze studie over de relatie tussen de darmen en de hersenen wordt onderzocht of mensen die nu gezien worden als zijnde resistent tegen Levodopa wel degelijk behandeld kunnen worden door het corrigeren van het afwijkende microbioom in de darmen. Daardoor wordt de resistentie mogelijk opgeheven. Concreet hopen de onderzoekers dit te bereiken door het overschot van de ongunstige bacteriën in dat microbioom uit te schakelen met een antibioticum.

Het onderzoek staat onder leiding van prof. dr. Bas Bloem en dr. Marcel Verbeek van het Radboudumc, en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Groningen. De studie is erop gericht om op een geheel nieuwe manier te kijken naar de rol die de darmen spelen bij het ontstaan van resistentie tegen Levodopa; het tot op heden meest effectieve medicijn voor de ziekte van Parkinson.

Resistentie Levodopa

De resistentie is een wereldwijd veelvoorkomend probleem dat tot op heden nog onvoldoende begrepen is. Het is schrijnend dat mensen die resistent raken voor dit medicijn, ernstige tekortkomingen in het dagelijks leven ervaren. De hypothese is dat deze resistentie wel degelijk behandelbaar is door het terugdringen van specifieke bacteriële overgroei in de darmen. De realiteit is nu dat bij deze mensen gedurende lange tijd vruchteloze pogingen worden gedaan om de dosis Levodopa op te hogen. Vaak zonder succes.

Visualisatie hypothese
Visualisatie onderzoekshypothese. Bron: Radboudumc

Prof. dr. Bas Bloem, neuroloog Radboudumc, hoofd van het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen: ‘Wij zijn bijzonder enthousiast over dit onderzoek. Het slaat hele mooie bruggen tussen de darmen enerzijds, en de hersenen anderzijds. Het onderzoek kan op heel korte termijn een grote impact hebben op de behandeling van mensen met parkinson. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in de wereld. Een grote kracht van onze groep is dat we uitstekend in staat zijn om onze kennis te verspreiden, en via de door ons ontwikkelde zorgnetwerken te implementeren de dagelijkse praktijk.’

Over de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment. De ziekte uit zich vaak in de vorm van een bewegingsstoornis, waarbij zenuwcellen in de hersenen in snel tempo afsterven. Daardoor krijg je veel verschillende klachten, zoals beven, stijve spieren, evenwichtsproblemen en te weinig of traag bewegen. En psychische klachten zoals dingen vergeten, slecht slapen, angsten en depressies. Het aantal mensen met Parkinson verdubbelt de komende 20 jaar. En de ziekte treft ook steeds meer jonge mensen.

Bernique Tool, directeur MLDS: ‘Het spijsverteringsstelsel is de bron van gezondheid, maar helaas hangt het ook samen met veel ingrijpende (spijsverterings-)ziekten. Spil hierin is het darmmicrobioom. We weten dat een gezond microbioom positieve invloed heeft op het beloop van veel andere chronische ziekten. Ook is bekend dat er een connectie is via de zogenaamde hersen-darm as. Wij vinden het geweldig dat daar nu ook ten aanzien van de ziekte van Parkinson concreet onderzoek naar wordt gedaan. Het stemt hoopvol als via de darmen de behandeling van parkinsonpatiënten sterk kan verbeteren .’

Bert Kuipers, directeur ParkinsonNL: ‘Wij zijn er trots op dat we weer een onderzoek kunnen financieren dat erop gericht is om de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson te verbeteren. Het zou geweldig zijn als blijkt dat de resistentie tegen Levodopa nog wel degelijk kan worden teruggedrongen’’.

Over ParkinsonNL

ParkinsonNL verlegt grenzen in het leven van mensen met parkinson. De focus van ParkinsonNL ligt op het afremmen en liefst voorkomen van de ziekte. Tot die tijd zorgen we ervoor dat mensen met parkinson en hun omgeving een zo goed mogelijk leven kunnen leiden. Doordachte fondsenwerving legt daarbij de basis om doelgericht te investeren in onderzoek, innovaties en voorlichting. Op www.parkinson.nl is meer te vinden over de ziekte en over de doelen en missie van ParkinsonNL.

Ook interessant

MLDS brengt onderwerpen in voor verkiezingsprogramma’s politieke partijen

In aanloop naar de verkiezingen zijn alle politieke partijen bezig hun partijprogramma's vorm te geven. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) levert met vier belangrijke onderwerpen input om de gezondheid van Nederland te verbeteren en te zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met een spijsverteringsziekte.

2 augustus 2023

Nieuw onderzoek: slechts 27% van de Nederlanders associeert alcohol met ongezond

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders vaak niet weten hoe ongezond alcohol is. De Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding starten de campagne ‘Op je gezondheid?’ om kennis te delen en bewustwording te creëren: het drinken van alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker.

3 juli 2023

De GEEF om je buik studie

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research starten in samenwerking met ons, de GEEF om je buik studie

4 mei 2023

Doneer