Wat is het?

Anuskramp (Proctalgia fugax of Anaalkrampen) is kramp die optreedt in de endeldarm of de anus. Het kan voorkomen als symptoom bij verschillende aandoeningen, zoals de ziekte van Crohncolitis ulcerosaanale fissuren (kloofjes) en tumoren of infecties in de endeldarm. In dat geval is een achterliggende ziekte de oorzaak van de krampen.

In veel gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak en gaat het om een zogenaamde functionele anorectale aandoening. Dat wil zeggen een aandoening van de anus of het rectum (de endeldarm) zonder dat er een aanwijsbare lichamelijke oorzaak gevonden wordt. Als er geen aanwijsbare oorzaak of achterliggende aandoening is, dan wordt de term ‘proctalgia fugax’ vaak gebruikt. De informatie die u hier vindt, gaat over anuskramp zonder aanwijsbare oorzaak.

Hoe herken ik het?

Anuskramp kan voorkomen als klacht bij een bepaalde aandoening zoals een chronische darmontsteking, een tumor of een infectie. In veel gevallen is de oorzaak echter onbekend. Anuskramp zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak wordt ook wel ‘proctalgia fugax’ genoemd. 

Mogelijk is er een verband met het prikkelbaar darm syndroom (PDS). Dit is een chronische aandoening van de darm waarbij ook geen lichamelijke zichtbare afwijkingen gevonden worden. Ook lijkt er een verband te zijn met verschillende psychische aandoeningen zoals angststoornissen en depressiviteit.

Klachten

Plotselinge aanvallen van kortdurende hevige pijn midden boven de anus. Het is een intense, vaak stekende pijn, die spontaan weer afneemt en helemaal verdwijnt.

Artsen schatten dat ongeveer 10-15% van de bevolking af en toe last heeft van zo’n pijnaanval. Vaak zijn dit jongvolwassenen. De aanvallen treden vooral ’s nachts op. Als u hier een aantal keren per jaar last van heeft, is de oorzaak waarschijnlijk onbekend en onschuldig.

Als je regelmatig last hebt van anuskramp of als je ook andere klachten hebt, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

let op

Bij bloed en/of slijm bij de ontlasting raden wij je aan om meteen naar de huisarts te gaan. Deze klachten kunnen een onschuldige oorzaak hebben maar het is belangrijk om ernstige oorzaken uit te sluiten.

Diagnoses van anuskramp

De huisarts kan de anus en het begin van de endeldarm onderzoeken door middel van een rectaal toucher. De arts onderzoekt dan met een vinger de binnenkant van de anus en de endeldarm. Scheurtjes of kloofjes in de anus (fissuren), aambeien en poliepen/tumoren aan het einde van de endeldarm (het rectum) kunnen zo opgespoord worden. Ook kan de arts voelen of er sprake is van een verkrampte sluitspier wat ook pijnklachten kan veroorzaken. Bij twijfel kan de arts je doorsturen voor een uitgebreider kijkonderzoek waarbij de binnenkant van de endeldarm bekeken wordt. 

Dit onderzoek heet een sigmoïdoscopie (of endoscopie). Een sigmoïdoscopie wordt uitgevoerd met een kijkinstrument: de endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang. Aan het uiteinde van de slang zit een klein lampje en een camera. Het lampje zorgt ervoor dat de arts de binnenkant van uw darm goed kan bekijken. De camera is verbonden met een beeldscherm, waarop de arts het onderzoek kan volgen. De endoscoop wordt via de anus ingebracht.

Hoe gaat het verder?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de anuskramp. Als er sprake is van een achterliggende aandoening, dan moet deze worden behandeld. Als de oorzaak onbekend is, is het niet mogelijk om de klachten gericht te behandelen. Het is bekend dat warmte en ontspanning (zoals een warm bad) de klachten kunnen verminderen. Stress kan soms de klachten verergeren.

Indien warm water baden onvoldoende helpen, kan de arts proberen de spierspanning van uw anale spier te verlagen door het voorschrijven van een zalf, bijvoorbeeld ISDN of diltiazem. Deze zalf kunt u op de anus aanbrengen als de pijn begint. Eventueel kan de huisarts ook tabletten voorschrijven die op dezelfde manier spierspanning kunnen verlagen (diltiazem tabletten).

Als de behandeling met zalf en tabletten onvoldoende helpt, kan de huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis. De arts in het ziekenhuis kan de spierspanning verlagen met behulp van Botox injecties of soms door het blokkeren van bepaalde zenuwen.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij anuskramp

Zorg voor voldoende ontspanning en vermijd stress. Dit kan de klachten verminderen of zelfs voorkomen. Een kruik of een warm bad kan helpen om de kramp te verminderen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

Heeft deze informatie je geholpen?

Wij willen je zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk informeren over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor het actualiseren van deze website en onderzoek naar spijsverteringsziekten is de Maag Lever Darm Stichting volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer