Dr. Brugmans doet onderzoek naar een nieuwe behandelingswijze van leverkanker, waarbij opereren niet nodig is.

Kanker die in de lever ontstaat, wordt ook wel primaire leverkanker genoemd. De meest voorkomende vorm van primaire leverkanker is hepatocellulair carcinoom (HCC). In de westerse wereld is deze ziekte zeldzaam, maar wereldwijd is het een van de meest voorkomende vormen van kanker. HCC ontstaat meestal door een chronische leverziekte zoals levercirrose, waardoor de lever onherstelbaar beschadigd kan raken. Er is behoefte aan een alternatief voor operatief verwijderen. Dr. Mark Burgmans, interventieradioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), legt uit.

Mark Brugmans - Onderzoeker Leids Universitair Medisch Centrum

Mark Burgmans is interventieradioloog in het Leids Universitair Medisch Centrum, bestuurslid van de Dutch Hepatocellular & Cholangiocarcinoma Group (DHCG) en voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Interventieradiologie (NVIR).

‘De prognose van HCC-patiënten is heel slecht. De tumoren operatief verwijderen is de beste behandeling. Bij veel patiënten is een operatie echter niet haalbaar, omdat de conditie van hun lever te slecht is of omdat ze bijkomende ziekten hebben. Een alternatief is Radiofrequentieablatie (RFA). Hiermee vernietigen we kankercellen door verhitting met een speciale naald. Bij kleine tumoren is de kans op complicaties na RFA meer dan acht keer kleiner dan na een operatie, en de duur van de ziekenhuisopname meer dan tweemaal korter.

Bij tumoren groter dan 2 cm is er echter een flinke kans dat het gezwel na RFA terugkomt. Door RFA te combineren met bestraling, verkleinen we de kans dat de tumor terugkomt. We zullen geen ‘gewone’ bestraling van buitenaf gebruiken, want daar kan de lever slecht tegen, maar ‘radio-embolisatie’. Hierbij injecteren we via een bloedvat in de lever (de leverslagader) radioactieve bolletjes (‘microsferen’). Deze stromen daarna vooral naar het gebied waar het gezwel is weggebrand. Met de RFA wordt het gezwel weggebrand en een versterkte doorbloeding opgewekt in het gebied rondom het gezwel. Daardoor bestralen de microsferen het weefsel waar misschien tumorcellen achtergebleven zijn, terwijl ze gezond leverweefsel grotendeels sparen.’

Resultaten

‘In deze studie willen de we de optimale toedieningsdosis van de microsferen bepalen. We zullen met beeldvormende technieken zoals MRI-scan en CT-scan bestuderen hoe de microsferen zich in de lever verdelen en waar ze straling afgeven. En bij de patiënten meten we de veiligheid van de behandeling (zijn er complicaties?) en de effectiviteit (zijn de tumoren na een jaar weggebleven? Leeft de patiënt na een jaar nog? Wat is zijn of haar kwaliteit van leven?).’

De toekomst

‘We hopen dat een behandeling met de combinatie van RFA en radio-embolisatie even effectief is als opereren, maar met minder complicaties en een kortere herstelperiode. Patienten die niet in aanmerking komen voor een operatie, krijgen zo een betere kans op genezing. En voor patienten bij wie een operatie wel mogelijk is, vormt deze behandeling een veiliger en minder belastend alternatief.’

Jeroen kreeg een levertransplantatie

“Ach, het zal er wel bij horen zodra je de 40 passeert”, dacht Jeroen toen hij in het voorjaar van 2010 wat dikker werd en zijn conditie er op achteruit ging. Een misvatting. Hij had levercirrose, wat leidde tot de lange, pijnlijke “maar ook bijzondere” weg naar een levertransplantatie.  

Jeroen kreeg een levertransplantatie

“Ach, het zal er wel bij horen zodra je de 40 passeert”, dacht Jeroen toen hij in het voorjaar van 2010 wat dikker werd en zijn conditie er op achteruit ging. Een misvatting. Hij had levercirrose, wat leidde tot de lange, pijnlijke “maar ook bijzondere” weg naar een levertransplantatie.

Lees hier het verhaal van Jeroen

Dit onderzoek steunen? Doneer hier

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Speel mee met Staatsloterij en steun MLDS.

Kies nú voor automatisch meespelen dan:
• Krijg je een gratis Staatslot t.w.v. €17,50 cadeau
• Doneert Staatsloterij €20 aan de Maag Lever Darm Stichting
ja, ik word abonnee