Betere aanvullende behandeling bij leverkanker

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Leverkanker (HCC) komt erg veel voor en leidt tot veel sterfgevallen. Wanneer een patiënt op de tumor na wel een goed werkende lever heeft kan de tumor met een operatie worden verwijderd. Helaas komen veel patiënten met leverkanker hier niet voor in aanmerking vanwege de locatie van de tumor, aanwezigheid van onderliggende leverziekte of andere ziekten.  

Radiofrequente ablatie (RFA) is een behandeling waarbij de arts de tumor met hitte vernietigt. Dit is een goed alternatief voor een operatie. Helaas is het wel zo dat de kanker na deze behandeling vaker terugkomt.  

Radio-embolisatie is een vorm van bestraling via het bloed bij leverkanker. Deze techniek kan goed aanvullend op RFA worden toegepast bij de patiënt. Wel moet nog worden uitgezocht welke dosis straling er nodig is om het meeste succes te behalen. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel van de studie is om de dosis te vinden waarmee het beste resultaat behaald kan worden met radio-embolisatie aanvullend op RFA. Zodat patiënten beter en gerichter behandeld kunnen worden en de ziekte vaker wegblijft na behandeling. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

In deze studie zullen de nieuwe manieren van behandelen worden onderzocht om de optimale dosis te bepalen. Dit zal worden onderzocht met behulp van MRI-scans en CT-scans. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

De onderzoekers verwachten de optimale dosis vast te kunnen stellen. Hierdoor kunnen ze patiënten beter en gerichter behandelen. Daardoor zal de ziekte minder vaak terugkeren en blijven patiënten genezen. Dit leidt tot een verhoging van de kwaliteit van leven en vermindering van ziektekosten. 

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht. 

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Lever
Aandoening: Leverkanker
Titel project: Betere aanvullende behandeling bij leverkanker
Projectleider: Marc Burgmans
Instantie: Leids Universitair Medisch Centrum & Universitair Medisch Centrum Utrecht
Gestart in: 2017
Looptijd: 3 jaar
Status: Bezig

Het samenwerkingsproject is gefinancierd met PPS-toeslag dat door Topsector Life Sciences & Health beschikbaar is gesteld aan Maag Lever Darm Stichting ter stimulatie van publiekprivate samenwerkingen.

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

Doneer