Tips & tricks voor een vezelrijk kerstfeest!

Voor een vezelrijke kerst serveer je volop groente en fruit. Start al bij de brunch, ga door bij de borrel en haal uit bij je kerstdiner. Hierbij diverse tips met links naar lekkere en gezonde recepten van het Voedingscentrum:

gezonde-kerst
  • Serveer fruitsalade of fruitspiesjes bij je brunch of maak van fruit bowl
  • Zet bij de brunch bv. tomaatjes, komkommer, paprikareepjes, avocado en tuinkers op tafel om lekkere broodjes gezond te maken.
  • Snoepgroenten zijn lekker bij de borrel, bijvoorbeeld met een dip van hummus
  • Serveer volkoren crackertjes of stukjes volkoren matze met spread van kikkererwten (hummus) of van olijven (tapenade) of groenten zoals aubergine. Zie voor een recept van auberginepuree. Kant en klaar zijn dit soort producten tegenwoordig ook volop te koop.
  • Maak geroosterde kikkererwten als originele snack.
  • Met noten of studentenhaver bij de borrel of gedroogde dadels gevuld met een amandel schieten je vezels omhoog.
  • Een leuk tussendoortjes voor kinderen maak je van een halve kleine banaan, een stukje marshmallow, een aardbei, twee hagelslagje en een rood snoepje.
  • Er zijn zoveel koude voorgerechten met groente te vinden voor je kerstdiner. Wat denk je bijvoorbeeld van een groentetrio of van salade van rammenas, roodlof, appel en gepoft mosterdzaad.
  • Maak je een soepje als warm voorgerecht, vergeet dan niet er wat groenten in te doen. Een soep van gepureerde groenten zoals pastinaaksoep is natuurlijk nog mooier. Pastinaak behoort tot de meest vezelrijke groenten.
  • Hou je niet zo van soep dan zijn er ook andere warme voorgerechten te bedenken. Wat denk je bijvoorbeeld van een aardappelpasteitje met champignons?
  • Serveer zowel een warm als een koud groentegerecht bij het hoofdgerecht. Varieer in kleur met de groente, dan ziet je kersttafel er extra gezellig uit. Zo is er voor ieder wat wils en uit onderzoek is gebleken dat hoe meer variatie er is op tafel, hoe meer er wordt gegeten.
  • Appelcompote, tutti frutti of stoofpeertjes staan garant voor een extra vezelshot. Je zou voor de variatie ook voor pittige stoofpeertjes kunnen kiezen.
  • Fruit bij het dessert is ook een prima keuze. Twee voorbeelden hiervan zijn bloedsinaasappels met vanilleyoghurt of fruit met mangosaus Deze toetjes zijn ook niet zo calorierijk als ijs, pudding of mousse.
  • Behoefte aan groente inspiratie? Vul dan in de receptenzoeker van het Voedingscentrum de groente in waar je iets mee zou willen en je krijgt een scala aan recepten!
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in