Schillen eten of juist niet? De voors en tegens op een rij

Schil jij dagelijks je fruit (en groente)? Er bestaat veel verwarring over of we nu wel of niet de schil van appels, peren, citrusvruchten, kiwi’s, aardappels, komkommers, enzovoorts moeten opeten. Om je een tipje van de sluier te geven: na het lezen van dit artikel wordt jou hopelijk voortaan een vervelend en tijdrovend klusje bespaard. Want schillen zitten vaak bomvol voedingsstoffen!

Schillen

De schil: een bron van voedingsstoffen

Of je nu graag schillen eet omdat ze vol voedingsstoffen zitten, of je gewoon geen tijd of zin hebt in het vervelende klusje: een prima keuze! Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig. Wist je overigens dat ongeveer de helft van de hoeveelheid vezel in een aardappel in de schil zit? Eigenlijk gooi je, door te schillen, dus een groot gedeelte van de voedingsstoffen weg. En dat is zonde!

Of beter weg ermee?

Voorstanders van het schillen van groente en fruit - en nee, dat zijn niet alleen fabrikanten van keukenmesjes - maken zich met name zorgen om de zogenaamde chemische stoffen die men op gewassen spuit, zoals bestrijdingsmiddelen. Echter wijst toxicologisch onderzoek uit dat we ons daar niet veel zorgen over hoeven te maken en is goed afspoelen vaak voldoende, zo schrijft ook hoogleraar Jaap Seidell in Het Parool. De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij. En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden. Tip: kies dan eerst eens voor een goudgele kiwi; deze hebben amper haartjes, wel zo fijn! Echter is het natuurlijk zo dat er ook goede voedingsstoffen in de binnenkant van het fruit of de groente zitten.

(Ver)schil

Groente en fruit bevatten vezels. Zowel in de vrucht zelf, als (vaak een hoger gehalte) in de schil. Vezelrijke voeding kan het verschil maken tussen een gezonde, soepele stoelgang zonder klachten en een minder gezonde stoelgang. De vezels, die je in veel schillen terugvindt, werken goed tegen obstipatie, ofwel verstopping. En daarmee houden ze jouw buik gezond. Geniet dus volop van groente en fruit, maar vooral op de manier waarop jij het lekker vindt. Is dat met schil? Dan pak je al snel een portie extra vezels en andere voedingsstoffen mee - en het bespaart je tijd in de keuken.

Eet vooral voldoende groente en fruit

Het belangrijkste is vooral om je te houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente (250 gram) en fruit (2 porties). Daarmee heb jij al snel een flinke dosis vezels in jouw dagmenu. En zo haal je sneller de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wist je dat de aanbevolen hoeveelheid vezels voor een volwassen vrouw 30 gram is, en voor een man 40 gram? Feit is dat de meeste Nederlanders te weinig groente en fruit eten en hun vezelinname te laag is. Weet jij al of je goed bezig bent op dit gebied? Doe de test!

Tip: omarm een nieuwe gewoonte: neem snoepgroenten als tussendoortje ’s middags, of neem wat groenten bij de lunch. Ga ervoor!

Doe de spijsverteringstest

Je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid.

Doe de test
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in