Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?

Brood is een belangrijke bron van vitamines, mineralen en voedingsvezels. Vroeger werd een ezelsbruggetje gebruikt om de consument voor te lichten over welke soort brood de meeste voedingsvezels bevat. Hoe donkerder het brood, des te meer voedingsvezels het bevat of hoe gezonder. Dat gaat vandaag de dag niet meer op door het gebruik van smaakmakende ingrediënten als moutmeel en gekarameliseerde suiker óf door toevoeging van kleurloze (oftewel transparante) voedingsvezels aan witbrood.

Brood

Kijk naar de ingrediënten

Deze 'nieuwe' ontwikkelingen geven dus een andere kijk op de oude stelregel. De kleur van een brood zegt daarom niet per definitie iets over het gehalte aan voedingsvezel, vitamines en mineralen. De ingrediënten doen dit wel! Belangrijk is om te weten of het brood voornamelijk van bloem (basis voor witbrood), meel (basis voor bruinbrood) of volkorenmeel (basis voor volkorenbrood) is gemaakt. Dan heb je antwoord op de vraag of er minder of meer graanvezels en voedingstoffen in het brood zitten.

Pasta

Het verschil tussen bloem en (volkoren)meel?

Brood kan gemaakt worden van bloem, meel of volkorenmeel. Maar wat is eigenlijk het verschil hiertussen? We geven je graag het antwoord.

Bloem of tarwebloem

Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem  worden er na het malen uitgezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Bloem wordt gebruikt voor de bereiding van witbrood.

Volkorenmeel of tarwe volkorenmeel

Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel, dus het meelkern, de kiem en de zemel. De kleur van ‘volkorenmeel’ is lichtbruin.

Meel of tarwemeel

Voor bijvoorbeeld bruinbrood wordt een combinatie van bloem en volkorenmeel gebruikt. Dit noemen we meel.

Wat is gezonder? Bloem, meel of volkorenmeel?

In zowel bloem als (volkoren)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meestgezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem.

Deze informatie is afkomstig van brood.net

Logo broodnet
Doneer