Informatie voor huis-aan-huis collectanten

Ben jij collectant? Of overweeg je om collectant te worden? We kunnen jouw hulp goed gebruiken! Op deze pagina vind je alle informatie die voor jou belangrijk is om te weten.

De collecteweek 2024 is van 17 t/m 22 juni.

ik meld me aan!

Wat doet een huis-aan-huis collectant?

Als huis-aan-huis collectant ben je deel van ons collecteteam en ga je met een collectebus langs de deuren bij jou in de buurt. Je haalt hiermee geld op voor meer onderzoek naar- en voorlichting over spijsverteringsziekten. Iets wat nog altijd ontzettend hard nodig is. Een spijsverteringsziekte kan namelijk een enorme impact hebben op je eigen leven en het leven van de mensen om je heen. Stress, vermoeidheid, krampen, ziekenhuisbezoeken, isolement en in de ergste gevallen zelfs afscheid nemen zijn veel voorkomende thema's. Met slechts één of twee uurtjes van je tijd help je al enorm. Maar vind je het fijn om meer bij te dragen aan onze missie dan mag langer collecteren natuurlijk altijd.

Hieronder vind je het ‘Stappenplan Collecteproces’. Alle stappen die je als collectant doorloopt hebben we hier nog eens overzichtelijk in weergegeven.

bekijk het 'Stappenplan Collecteproces'

Wat maak jij mogelijk?

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met schaamte, angst of onmacht door spijsverteringsaandoeningen. Voor hen werken wij aan oplossingen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers zoals jij.

Drie manieren van collecteren

Wist je al dat er in totaal drie verschillen manieren zijn waarop je kunt collecteren voor de MLDS?  Met een fysieke collectebus, via de persoonlijke QR-code of met een online collectebus.

lees meer

Hoe werkt de persoonlijke QR code?

Klop je bij iemand aan de deur die geen contact geld heeft liggen? Geen probleem! Bied dan je persoonlijke QR-code aan. Laat de QR-code scannen met een mobiele telefoon. Hiermee geef je iemand de kans om het gewenste bedrag digitaal te doneren. Dat werkt makkelijk én snel!

meer over de QR-code

Voor wie collecteer jij?

"Ik voel me soms hopeloos: ik kan de klachten en pijn van Renske niet overnemen. Wat ik wel kan doen? Ik steun haar met raad en daad. En door te collecteren." Dit is de persoonlijke motivatie van Martine om de collectebus op te pakken. Ze collecteert voor haar zus. Juist door samen in actie te komen maken ze het verschil. Wat is jouw reden om in actie te komen voor meer onderzoek naar- en voorlichting over spijsverteringsziekten? Deel je motivatie via collecte@mlds.nl.

Martine vertelt

De zus van Martine, Renske, kreeg rond haar dertigste forse buikklachten. Enkele maanden later werd de diagnose gesteld: colitis ulcerosa, een chronische darmontstekingsziekte. Haar klachten waren vorig jaar heel heftig. Martine: “Door haar ziekte kon ze gewoon mijn echte zus niet meer zijn.”

lees het volledige verhaal

Handige collectematerialen

Zoek je naar een manier om de collecte een extra handje te helpen? Door de onderstaande materialen te downloaden, uit te printen en in te zetten lukt je dat zeker!

Deel deze afbeelding op je Facebook, Instagram, LinkedIn of X en laat zien dat je collecteert voor de Maag Lever Darm Stichting.

Download de afbeelding voor social media

afbeelding voor social media

Veelgestelde vragen

Heb je toch nog een vraag? Bekijk dan eerst de onderstaande lijst met veelgestelde vragen. Grote kans dat je hier het antwoord vindt dat je zoekt.

Ik heb mij aangemeld, en nu?

Je ontvangt binnen enkele weken een bericht dat we je aanmelding hebben ontvangen. De collecteorganisator of wijkhoofd bij jou in de buurt neemt enkele weken voor de collecte contact met je op. Samen kun je de details bespreken over de te lopen route en het ophalen/ brengen van de collectebus. Hij of zij zorgt dat je alle benodigde informatie en middelen ontvangt om de collecte te lopen.

Wat is de beste tijd?

De beste tijd is tussen 17 uur en 20 uur. Dan zijn de meeste mensen thuis. Op zaterdag maak je overdag de meeste kans. Je kunt ook collecteren op openbare plekken waar veel mensen komen.

Online kun je 24 uur per dag collecteren via collectebus.mlds.nl.

Kan ik samen met anderen collecteren?

Natuurlijk! Het is vaak gezelliger om samen met een familielid, buurvrouw of -man of vriend(in) te gaan collecteren.

Waar kan ik allemaal collecteren?

Collecteren gebeurt voornamelijk van deur tot deur. Het is toegestaan om op openbare plekken te collecteren. Daarnaast is het in overleg met bijvoorbeeld een marktmeester of supermarkt manager mogelijk om op deze locaties te collecteren.

Is er een alternatief als iemand geen kleingeld heeft?

Ja zeker, ze kunnen doneren via de QR-iDEAL code die op je legitimatiebewijs staat. Elke legitimatiebewijs is voorzien van een QR-iDEAL code.

 

Mogen kinderen ook collecteren?

Als iemand alleen wil collecteren adviseren wij een minimale leeftijd van 16 jaar. Ben je jonger dan 16? Vraag dan of iemand mee wil die tenminste 16 jaar of ouder is.

Wat doe ik als iemand niet thuis is?

Noteer het adres en probeer het op een later moment in de collecteweek nog eens. Na 2x niet thuis kun je een niet-thuisflyer door de brievenbus doen.

Kan ik direct inzien hoeveel geld in online heb opgehaald?

Met de persoonlijke QR-iDEAL code kan dat. Deze staat op je identiteitsbewijs. Is jouw e-mailadres of mobiele nummer bekend bij ons? Dan ontvang je voorafgaande aan de collecte een mail of sms van ons met een link naar je persoonlijke collectantenpagina. Hier kun je je persoonlijke opbrengsten volgen. Op deze pagina kun je eventueel ook een online collectebus aanmaken.

Wat kan ik antwoorden als ik een vraag krijg over dierproeven?

Het kan zijn dat je als collectant een vraag krijgt over dierproeven. We willen je graag helpen om een dergelijke vraag te beantwoorden. Lees daarom onderstaand standpunt goed door. Heb je nog vragen? Neem even contact met ons op!

De Maag Lever Darm Stichting strijdt met en voor patiënten tegen de sterfte, schaamte, onzekerheid, pijn, angst, isolement of onmacht die gepaard gaan met ziekten aan de spijsverteringsorganen. Wij zetten ons daarom in voor het zoveel mogelijk voorkomen of vroegtijdig signaleren van deze aandoeningen, net als voor een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Wetenschappelijk onderzoek is daarvoor noodzakelijk, en soms is proefdieronderzoek daarbij wettelijk verplicht. Samen met andere partijen zoeken we actief naar alternatieven.

In een klein deel van het onderzoek (<3%) dat de Maag Lever Darm Stichting financiert, wordt uit noodzaak dierproeven gebruikt. Begin 2020 geldt dat voor 3 van de 95 lopende onderzoeken. Maar we willen zo min mogelijk onderzoek financieren naar dierproeven en werken ernaar toe dat ze niet meer nodig zijn.

Investeren in alternatieven
Daarom investeren we binnen de Samenwerkende Gezondheidsfondsen in nieuwe onderzoeksmethoden die zo min mogelijk belastend zijn voor dieren. Ook stimuleren we alternatieven voor dierproeven.

Gezamenlijk standpunt
Het standpunt over dierproeven van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen in het kort:

  • We financieren alleen het beste en belangrijkste onderzoek
  • We steunen het beleid van de overheid rond ‘3V-alternatieven’ voor dierproeven (Vervangen, Verminderen en Verfijnen)
  • We streven naar het gebruik van alternatieve meet- en testmethoden op basis van menselijke cellen of ‘organen-op-een-chip’. Ook investeren we in (door)ontwikkeling van deze technieken
  • We zetten ons actief in voor dierproefvrije innovaties, en steunen de ambitie van de overheid dat Nederland in 2025 op dit gebied wereldleider is

Omdat wij dit van groot belang vinden hebben we ook in onze algemene subsidievoorwaarden opgenomen dat we tegen onnodig proefdiergebruik zijn en dat we het beleid rond de 3V’s steunen. Daarnaast worden alle onderzoeksvoorstellen die gebruik willen maken van proefdieren beoordeeld door een adviseur met expertise op het gebied van proefdiergebruik.

Lees hier het standpunt van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen over dierproeven

https://www.mlds.nl/over-ons/standpunten/

Vragen over de collecte?

Je kunt ons bereiken via: 033-7523555 (ma t/m vr 09.00 – 17.00 uur) of via e-mail: collecte@mlds.nl

mail ons
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in