Informatie voor collectanten

Wat maak jij mogelijk?

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met schaamte, angst of onmacht door spijsverteringsaandoeningen. Voor hen werken wij aan oplossingen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers zoals jij.

Voor wie collecteer jij?

Martine collecteert voor haar zus Renske. Zij kreeg rond haar dertigste forse buikklachten. Enkele maanden later werd de diagnose gesteld: colitis ulcerosa, een chronische darmontstekingsziekte. Haar klachten waren vorig jaar heel heftig. Martine: “Door haar ziekte kon ze gewoon mijn echte zus niet meer zijn. Ik voel me soms hopeloos: ik kan de klachten en pijn van Renske niet overnemen. Wat ik wel kan doen? Ik steun haar met raad en daad. En door te collecteren.”

Vraag & Antwoord

Ik heb mij aangemeld, en nu?

Je ontvangt binnen enkele weken een bericht dat we je aanmelding hebben ontvangen. De collecteorganisator of wijkhoofd bij jou in de buurt neemt enkele weken voor de collecte contact met je op. Samen kun je de details bespreken over de te lopen route en het ophalen/ brengen van de collectebus. Hij of zij zorgt dat je alle benodigde informatie en middelen ontvangt om de collecte te lopen.

Wat is de beste tijd?

De beste tijd is tussen 17 uur en 20 uur. Dan zijn de meeste mensen thuis. Op zaterdag maak je overdag de meeste kans. Je kunt ook collecteren op openbare plekken waar veel mensen komen.

Online kun je 24 uur per dag collecteren via collectebus.mlds.nl.

Kan ik samen met anderen collecteren?

Natuurlijk! Het is vaak gezelliger om samen met een familielid, buurvrouw of -man of vriend(in) te gaan collecteren.

Waar kan ik allemaal collecteren?

Collecteren gebeurt voornamelijk van deur tot deur. Het is toegestaan om op openbare plekken te collecteren. Daarnaast is het in overleg met bijvoorbeeld een marktmeester of supermarkt manager mogelijk om op deze locaties te collecteren.

Is er een alternatief als iemand geen kleingeld heeft?

Ja zeker, ze kunnen doneren via de QR-iDEAL code die op je legitimatiebewijs staat. Elke legitimatiebewijs is voorzien van een QR-iDEAL code.

 

Hoe oud moet ik zijn om te mogen collecteren?

Als iemand alleen wil collecteren adviseren wij een minimale leeftijd van 16 jaar. Mocht je jonger zijn dan 16? Vraag dan of iemand mee wil die tenminste 16 jaar of ouder is.

Wat kan ik antwoorden als ik een vraag krijg over dierproeven?

Het kan zijn dat je als collectant een vraag krijgt over dierproeven. We willen je graag helpen om een dergelijke vraag te beantwoorden. Lees daarom onderstaand standpunt goed door. Heb je nog vragen? Neem even contact met ons op!

De Maag Lever Darm Stichting strijdt met en voor patiënten tegen de sterfte, schaamte, onzekerheid, pijn, angst, isolement of onmacht die gepaard gaan met ziekten aan de spijsverteringsorganen. Wij zetten ons daarom in voor het zoveel mogelijk voorkomen of vroegtijdig signaleren van deze aandoeningen, net als voor een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Wetenschappelijk onderzoek is daarvoor noodzakelijk, en soms is proefdieronderzoek daarbij wettelijk verplicht. Samen met andere partijen zoeken we actief naar alternatieven.

In een klein deel van het onderzoek (<5%) dat de Maag Lever Darm Stichting financiert, wordt uit noodzaak dierproeven gebruikt. Begin 2019 geldt dat voor vier van de negentig lopende onderzoeken. Maar we willen zo min mogelijk dierproeven en werken ernaar toe dat ze niet meer nodig zijn.

Investeren in alternatieven
Daarom investeren we binnen de Samenwerkende Gezondheidsfondsen in nieuwe onderzoeksmethoden die zo min mogelijk belastend zijn voor dieren. Ook stimuleren we alternatieven voor dierproeven.

Gezamenlijk standpunt
Het standpunt over dierproeven van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen in het kort:

  • We financieren alleen het beste en belangrijkste onderzoek
  • We steunen het beleid van de overheid rond ‘3V-alternatieven’ voor dierproeven (Vervangen, Verminderen en Verfijnen)
  • We streven naar het gebruik van alternatieve meet- en testmethoden op basis van menselijke cellen of ‘organen-op-een-chip’. Ook investeren we in (door)ontwikkeling van deze technieken
  • We zetten ons actief in voor dierproefvrije innovaties, en steunen de ambitie van de overheid dat Nederland in 2025 op dit gebied wereldleider is

Lees hier het volledige standpunt van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen over dierproeven.

Handige downloads

Vragen?

Je kunt ons bereiken op: 033-7523555 (ma t/m vr tussen 09.00 – 17.00 uur) of via e-mail: collecte@mlds.nl.

mail ons
Doneer