Poeptransplantatie bij patiënten met colitis ulcerosa

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met schaamte, angst of onmacht door spijsverteringsaandoeningen. Voor hen werken wij aan oplossingen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers.

Oorspronkelijke titel project: Transfer of Feces in ulcerative colitis 2; improving efficacy.
Projectleider: Dr. Cyriel Y. Ponsioen, AMC
Startdatum: 1 april 2017

Samenvatting

Bij patiënten met colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. Zij hebben bijvoorbeeld last van bloederige diarree, buikpijn en buikkrampen. In Nederland hebben ongeveer 40.000 mensen deze ziekte. De precieze oorzaak is onduidelijk, maar de gangbare veronderstelling is dat het afweersysteem bij colitis ulcerosa te heftig reageert op de bacteriën die van nature in de darm voorkomen (het microbioom).

Mogelijk lokt een verstoring in de  samenstelling van de darmflora deze heftige reactie uit. De huidige behandeling bestaat in principe uit medicijnen, bijvoorbeeld corticosteroïden. Wanneer medicijnen onvoldoende helpen, moet soms een deel van de dikke darm operatief verwijderd worden.

Resultaten

Onlangs is ontdekt dat patiënten met colitis ulcerosa soms opknappen door poeptransplantatie van een gezonde donor. Dit werkt echter niet bij alle patiënten. In dit nieuwe project willen de onderzoekers de effectiviteit en veiligheid van een poeptransplantatie meten. De onderzoekers verwachten de effectiviteit van de transplantatie op drie manieren te vergroten, namelijk door; donorpoep met een gunstige microbioom-samenstelling te selecteren; een specifieke transplantatiemethode te gebruiken en zowel patiënten als donoren een vezelrijk dieet te laten volgen.

In theorie stimuleren deze drie maatregelen de groei van gunstige bacteriën in de darmen van de patiënt. Daarnaast zullen de onderzoekers bestuderen hoe de samenstelling en het functioneren van het microbioom verandert door de poeptransplantatie en een vezelrijk dieet. Dit onderzoek wil bijdragen aan de ontwikkeling van een natuurlijke therapie voor patiënten met colitis ulcerosa.

Meer onderzoek mogelijk maken

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in