Zo maak je in een handomdraai je eigen hummus

Hummus, wie kent het niet? De hippe spread is niet alleen romig en heerlijk op een boterham, maar ook nog eens gezond en vezelrijk! Je kunt volop variëren in de smaak.

Het basisrecept bestaat uit een mengsel van gemalen kikkererwten, sesamzaadpasta, olijfolie en wat kruiden. Maar deze varianten met zoete aardappel en zongedroogde tomaatjes willen we je niet onthouden. Varieer volop en combineer met bijvoorbeeld volkoren broodsticks of groenten! Of smeer het op een sandwich of wrap. Het ideale aan deze spread is dat deze in een handomdraai te maken is. Voeg alle ingrediënten toe aan een blende en mixen maar!

Tip

Je kunt deze hummus goed afgesloten in de koelkast maximaal 4 dagen bewaren. Heb je iets teveel gemaakt? Vries dan een portie in en bewaar tot een later moment!

Hummus met zoete aardappel

Ingrediënten voor circa 440 gram

  • 1 grote zoete aardappel, gekookt en in stukjes
  • Een scheutje limoensap
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram kikkererwten (uitgelekte gewicht) uit blik of zak
  • 1 eetlepel tahin (sesamzaadpasta)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ¼ theelepel chilivlokken (naar wens, afhankelijk van of je van pittig houdt)
  • 1 flinke scheut extra vierge olijfolie
  • Een kleine snuf zout
  • ½ theelepel komijnzaad
Hummus verkleind

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappel, snijd in kleine stukken en laat in 15 minuten gaar koken. Giet de zoete aardappel af en laat goed uitlekken, of dep droog met wat keukenpapier.
  2. Laat de kikkererwten goed uitlekken. Pers de teentjes knoflook, voeg de limoensap toe en doe dit samen met de paprikapoeder, het zeezout, de tahin, de komijn, de chilivlokken en de olijfolie in de blender.
  3. Voeg de zoete aardappel toe en start met mixen. Blijft de substantie wat te droog? Voeg dan nog wat olijfolie naar wens toe.
  4. Giet het mengsel in een potje of bakje. Dip er stukjes groente in, of smeer op brood. Genieten maar!

Vezels: 20 gram in totaal

Deze hummus bevat zo'n 1,7 gram vezels per broodbelegging (20 gram).

Bij dippen van groenten in spread dip je al snel 40 gram weg, wat goed is voor zo’n 3,4 gram vezels. Dit helpt je om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 30 gram vezels nog sneller te halen! Lekker met volkorenbrood of volkorencrackers.

lees hier waarom peulvruchten als kikkererwten zo gezond voor je zijn!

Hummus met zongedroogde tomaat

Ingrediënten voor circa 380 gram

  • 200 gram uitgelekte kikkererwten
  • 2 eetlepel tahin
  • 2 teentjes knoflook
  • Het sap van een halve citroen
  • ½ theelepel komijn
  • Een handjevol zongedroogde tomaatjes
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • Peper en een kleine snuf zout
  • Olijfolie extra vierge

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten, met uitzondering van de paprikapoeder, tot een gladde pasta in een blender of keukenmachine.
  2. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe naar wens, tot de hummus een smeuïge structuur heeft.
  3. Giet het mengsel in een potje of bakje, garneer af met de paprikapoeder. Heerlijk met Turks brood!

Vezels: 26,5 gram in totaal

Deze hummus bevat 1,4 gram per broodbelegging (20 gram).

Bij dippen van groenten in spread dip je al snel 40 gram hummus weg, dan zit je dus aan 2,8 gram vezels. Vezelrijk eten draagt bij aan een gezonde spijsvertering en daarmee een gezonde buik. Varieer dus volop met deze hummus en andere peulvruchten!

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in