Leverhemangioomscintigrafie

Wat is een leverhemangioomscintigrafie?

Een scintigrafie is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine hoeveelheid radioactiviteit. U krijgt de radioactieve stof toegediend via een injectie in uw arm. De radioactieve stof verspreidt zich vervolgens door uw lichaam en  wordt opgenomen door de bloedvaten in de lever. De radioactieve stof zendt straling uit; zogenaamde gammastraling. Deze straling wordt zichtbaar gemaakt met een speciale camera. Dit wordt een gammacamera genoemd. Hiermee wordt de verdeling van de stof vastgelegd.

Met de leverhemangioomscintigrafie kunnen hemangiomen in de lever opgespoord worden. Hemangiomen zijn een soort goedaardige tumoren van de bloedvaten in de lever. De bloedvaten in de lever, en dus de hemangiomen, worden met dit onderzoek zichtbaar gemaakt.

Voor het onderzoek

De stralingsdosis die u toegediend krijgt, is te vergelijken met een röntgenfoto. Als u zwanger bent of kunt zijn moet u dit voorafgaand aan het onderzoek melden. Radioactiviteit en straling kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. De zeer kleine hoeveelheid radioactiviteit die gebruikt wordt is voor uzelf ongevaarlijk. U hoeft zich niet specifiek voor te bereiden.

Tijdens het onderzoek

U krijgt eerst een injectie met vloeistof. Behalve de prik voelt u hier verder niks van. Na 20 minuten neemt de verpleegkundige wat bloed bij u af. In het laboratorium wordt de radioactieve stof aan uw bloed gekoppeld. Vervolgens wordt dit bloed weer in uw arm gespoten. Tijdens het inspuiten worden de eerste foto’s gemaakt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Twee uur na het toedienen van het radioactieve bloed maakt de arts opnieuw foto’s uit verschillende richtingen. Dit duurt ongeveer 30-60 minuten. Tijdens het maken van de foto’s ligt u op uw rug. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen.

Na het onderzoek

De arts beoordeelt na het onderzoek of de foto’s voldoende informatie opleveren. Als dat zo is, mag u weer naar huis. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.

Onderzoek toegepast bij

Synoniemen

  • Nucleair onderzoek van de bloedvaten van de lever
  • Radioactief onderzoek van de bloedvaten van de lever

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven