Wat is het?

Een scintigrafie is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleine hoeveelheid radioactiviteit. Je krijgt de radioactieve stof bij een leverhemangioomscintigrafie toegediend via een injectie in jouw arm. De radioactieve stof verspreidt zich vervolgens door jouw lichaam en  wordt opgenomen door de bloedvaten in de lever. De radioactieve stof zendt straling uit; zogenaamde gammastraling. Deze straling wordt zichtbaar gemaakt met een speciale camera. Dit wordt een gammacamera genoemd. Hiermee wordt de verdeling van de stof vastgelegd.

Onderzoek toegepast bij

Een leverhemangioomscintigrafie is een speciale vorm van leverscintigrafie waarbij hemangiomen in de lever opgespoord kunnen worden. Hemangiomen zijn een soort goedaardige tumoren van de bloedvaten in de lever. De bloedvaten in de lever, en dus de hemangiomen, worden met dit onderzoek zichtbaar gemaakt.

Synoniemen:

Voor het onderzoek

De stralingsdosis die je toegediend krijgt, is te vergelijken met een röntgenfoto. Als je zwanger bent of kunt zijn moet je dit voorafgaand aan het onderzoek melden. Radioactiviteit en straling kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. De zeer kleine hoeveelheid radioactiviteit die gebruikt wordt is voor jouzelf ongevaarlijk. Je hoeft je niet specifiek voor te bereiden op het onderzoek.

Tijdens het onderzoek

Je krijgt eerst een injectie met vloeistof. Behalve de prik voel je hier verder niks van. Na 20 minuten neemt de verpleegkundige wat bloed bij je af. In het laboratorium wordt de radioactieve stof aan jouw bloed gekoppeld. Vervolgens wordt dit bloed weer in jouw arm gespoten. Tijdens het inspuiten worden de eerste foto’s gemaakt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Twee uur na het toedienen van het radioactieve bloed maakt de arts opnieuw foto’s uit verschillende richtingen. Dit duurt ongeveer 30-60 minuten. Tijdens het maken van de foto’s lig je op jouw rug. Het is belangrijk dat je stil blijft liggen.

Na het onderzoek

De arts beoordeelt na het onderzoek of de foto’s voldoende informatie opleveren. Als dat zo is, mag je weer naar huis. De uitslag van het onderzoek krijg je via jouw behandelend arts.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer
3 juni is de Buikroute!
Loop mee voor een gezonde buik!
Doe je ook mee?