Leverscintigrafie

Wat is een leverscintigrafie?

Een scintigrafie is een nucleair onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van een kleine hoeveelheid radioactiviteit. U krijgt de radioactieve stof toegediend via van een injectie. De radioactieve stof verspreid zich vervolgens door uw lichaam en wordt opgenomen door de lever. De radioactieve stof zendt straling uit: zogenaamde gammastraling. Deze straling wordt zichtbaar gemaakt met een speciale camera. Dit wordt een gammacamera genoemd. Hiermee wordt de verdeling van de stof vastgelegd. Afwijkingen in de vorm, werking of grootte van de lever worden zichtbaar. Voornamelijk tumoren (goedaardig en kwaadaardig) en cysten worden met dit onderzoek opgespoord.

Voor het onderzoek

De stralingsdosis die u toegediend krijgt, is te vergelijken met een röntgenfoto. Als u zwanger bent of kunt zijn moet u dit voorafgaand aan het onderzoek melden. Radioactiviteit en straling kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. De zeer kleine hoeveelheid radioactiviteit die gebruikt wordt is voor uzelf ongevaarlijk. U hoeft zich niet specifiek voor te bereiden voor dit onderzoek. Voor het onderzoek krijgt u een injectie met de radioactieve stof. Behalve de prik voelt u hier verder niks van. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de stof in uw lever is aangekomen.

Tijdens het onderzoek

U gaat op uw rug liggen op een onderzoekstafel. De arts maakt foto’s vanuit verschillende richtingen. Het is belangrijk dat u tijdens het maken van de foto’s stil blijft liggen. Na ongeveer een half uur is het onderzoek afgerond.

Na het onderzoek

De arts beoordeelt na het onderzoek of de foto’s voldoende informatie opleveren. Als dat zo is, mag u weer naar huis. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.

Onderzoek toegepast bij

Synoniemen

  • Nucleair onderzoek van de lever
  • Radioactief onderzoek van de lever

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven