Wat is het?

De C13-ureum ademtest is een onderzoek waarmee de arts kan onderzoeken of je besmet bent met de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie kan diverse maagklachten, waaronder een maagzweer veroorzaken.

Voor de C13 ureum-ademtest krijg je een oplossing met ureum te drinken. Dit is een lichaamseigen stof dat door de lever wordt geproduceerd. Ook zit er veel ureum in eiwitrijke voeding. Normaal verlaat het via de nieren en de urine weer het lichaam.
De oplossing met ureum dat je te drinken krijgt is gemerkt met koolstof-13 (C13). De Helicobacter pylori bacterie produceert het emzym urease. Urease splitst de stof ureum in koolzuurgas en ammoniak. Het koolzuurgas (met C13) adem je vervolgens uit.

Onderzoek toegepast bij

Als je besmet bent met de Helicobacter pylori bacterie, dan wordt ureum gesplitst. Je ademt dan koolzuurgas met de gemerkte koolstof uit. De arts kan dit meten in jouw uitgeademde lucht. Als je geen infectie met deze bacterie hebt, dan wordt ureum niet gesplitst en ademt je geen koolzuurgas met C13 uit.

Voor het onderzoek

Je moet nuchter zijn voor het onderzoek. Dit betekent dat je vanaf 24.00 uur de avond ervoor niet meer mag eten, drinken en roken. Als je medicijnen gebruikt, moet je van tevoren met jouw behandelend arts overleggen, of je hier tijdelijk mee moet stoppen. Met name gebruik van maagzuurremmers kan de uitslag beïnvloeden.

Tijdens het onderzoek

Eerst moet je tweemaal in de eerste twee buisjes blazen, om de uitgangswaarde te bepalen. Vervolgens drink je een drankje waaraan ureum is toegevoegd. Het verschilt per ziekenhuis wat voor een drankje je te drinken krijgt. Meestal is het water of sinaasappelsap. Dertig minuten na het drinken hiervan, moet je nogmaals in twee buisjes blazen. Je mag je tijdens die 30 minuten niet teveel inspannen. Je kunt iets te lezen meenemen. Het totale onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Na het onderzoek

Je mag na het onderzoek direct naar huis en weer eten en drinken. Je hoort de uitslag van het onderzoek via jouw behandelend arts. De onderzoeken, en ook bijbehorende voorbereiding, kunnen per ziekenhuis wat verschillen. Volg de aanwijzingen van jouw arts nauwkeurig op. Als je vragen hebt kun je het beste contact opnemen met het ziekenhuis waar het onderzoek plaatsvindt.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in