Spijsverteringsziekten zorgen elke dag weer voor sterfte, schaamte, onzekerheid, pijn, angst, isolement of onmacht. We willen graag investeren in een spijsvertering die energie, gezondheid en levenslust kan geven. Ook voor patiënten met een chronische ontstekingsziekte van de darm, ook wel IBD genoemd. De twee meest voorkomende vormen van IBD zijn:

Update

We zitten op dit moment aan het einde van de beslissingsfase. Binnenkort maken we de uitslag bekend. Houdt onze website en sociale media kanalen in de gaten om up-to-date te blijven!

Toegekende onderzoeksvoorstellen selectiecall 2022

We hebben in 2022 weer prachtige en vernieuwende onderzoeksvoorstellen mogen ontvangen. Hiervan zijn de onderstaande onderzoeksvoorstellen toegekend. Deze onderzoeken gaan in 2023 van start.

Slimme toiletbril

Omdat IBD chronisch is, is inzicht in het ziekteproces belangrijk. Dit inzicht is nu – naast de eigen ervaring – voornamelijk afhankelijk van metingen die periodiek in het ziekenhuis worden gedaan. Frequent naar het ziekenhuis moeten is belastend voor de patiënt. Bovendien krijgen patiënten soms te lang niet-effectieve medicatie. Frequentere metingen in thuissituatie kunnen patiënt en zorgteam helpen om sneller aanpassingen in het zorgpad te bespreken​.

De Slimme Toiletbril meet iedere dag, zonder dat dit extra handelingen vraagt van de patiënt. Daarnaast kan de toiletbril patronen leren herkennen. Inzicht in deze patronen kan behulpzaam zijn bij de verbeteren van het zorgtraject. Met de Slimme Toiletbril wordt ingezet op vroeg-signalering en monitoring in de thuissituatie.​

Meer over dit onderzoek
Doneer