Veelgestelde vragen over de vezeltest

Waarom kan ik een product niet vinden?

We hebben geprobeerd om de lijst zo volledig mogelijk te maken. Voedingsmiddelen waar geen of nauwelijks vezels in zitten zijn niet opgenomen in deze vezeltest. Producten zoals vlees of snoep vind je niet. Dit omdat de test bedoeld is om inzicht te geven in je dagelijkse vezel inname. Daarnaast zijn ook niet alle vezelrijke producten terug te vinden in de vezeltest. Mis je een product dat er echt in moet staan? Stuur dan een mailtje naar info@mlds.nl. Wij kijken dan of het product toegevoegd kan worden. 

Wanneer is een product vezelrijk en wanneer niet?

Vezels vind je in verschillende bronnen. Per bron is gekeken wanneer iets vezelrijk is of niet. Bij groente, fruit, noten, zaden of peulvruchten is het duidelijk. Dit zijn allemaal vezelrijke producten en gezonde producten. Het wordt lastiger bij graanproducten. Van graanproducten kunnen veel verschillende producten gemaakt worden, die niet allemaal volkoren zijn. Zoals crackers of pasta. Je hebt hier de volkoren en niet volkorenvarianten van. In de richtlijnen goede voeding is vastgelegd wanneer iets vezelrijk is of niet. Dit hebben wij aangegeven. Bij granen is het belangrijk om het etiket te bekijken en te controleren of het volkoren is of niet. Lees hier er meer over: https://www.mlds.nl/spijsvertering/vezelrijk-boodschappen-doen/

Waarom is een product niet goed als het wel vezels bevat? Zoals gedroogd fruit?

Naast het vezelgehalte is het ook belangrijk om te kijken wat er voor de rest met het product is gebeurd. De meeste onbewerkte producten zijn goed. Als het bewerkt wordt zoals bij gedroogd fruit, zijn er vaak suikers aan toegevoegd. Dan wordt het niet gezien als een gezond product dat past binnen de richtlijnen Goede Voeding. Gedroogd fruit is natuurlijk nog altijd beter dan een stuk taart en kan zeker wel eens gegeten worden. We vinden we het als stichting belangrijk om de richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad aan te houden om de resultaten beter te kunnen verantwoorden.

Wat betekent deze uitslag?

De uitslag van de test is een inschatting van je vezelinname op die dag. Het blijft een schatting en daarom kan de uitslag niet vervangen worden door een persoonlijk voedingsadvies van een diëtist. Bekijk je uitslag daarom ook met enige voorzichtigheid. De uitslag kan lager zijn omdat niet alle producten erin staan of dat je de portiegrootte niet meer wist. Daarnaast kan het per dag verschillen hoeveel vezels je binnenkrijgt. Deze test is ook vooral bedoeld om bewust te worden van vezels. Want in Nederland eten we gemiddeld 20 gram vezels, terwijl het dagelijkse advies voor vrouwen 30 gram is en voor mannen zelfs 40 gram.

De porties in de vezeltest komt niet overeen met wat op de verpakking staat.

In de vezelmeter gebruiken we standaard portiegroottes. Voorbeelden zijn een opscheplepel of hoeveel iets weegt, zoals een boterham met een gemiddelde van 35 gram. De fabrikant zet soms zelf een portiegrootte op de verpakking, deze kan afwijken van de standaardportie. 

Ik eet niet genoeg vezels, wat nu?

Het blijft een inschatting van je vezelinname. Bekijk de resultaten daarom met enige voorzichtigheid. In Nederland eet ongeveer driekwart te weinig vezels, dus je bent niet de enige. Wil je meer vezels gaan eten? Lees dan hier onze tips om aan de slag te gaan: https://www.mlds.nl/spijsvertering/wat-willen-jouw-guts/.

Waarom zijn vezels zo goed voor je?

Vezels zijn heel belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Ze voeden je microbioom. Daar leven de bacteriën van het eten dat voorbijkomt. Een gezond microbioom bestaat uit zoveel mogelijk verschillende soorten bacteriën. Het liefst in grote aantallen. Zo houden ze jouw ‘guts’ gezond. Vezels geven ook een boost aan je microbioom, zodat de miljarden bacteriën goed kunnen functioneren. Lees er hier meer over: https://www.mlds.nl/spijsvertering/waarom-vezels/.

Ik krijg klachten van vezels, waarom prijzen jullie het aan?

Voor mensen zonder een onderliggende aandoening wordt een vezelrijk dieet aanbevolen, gezien de vele gezondheidseffecten van vezels. Het kan zijn dat sommige vezelrijke producten klachten geven. Zo kunnen mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) reageren op bepaalde koolsoorten en uien. Dit zijn gezonde en vezelrijke producten, maar geven bij PDS dus klachten. Het is in dit geval belangrijk om te achterhalen welke vezelrijke en of andere producten klachten geven en te kijken naar alternatieven. Zo kun je toch je vezelinname op peil houden. Het kan heel persoonlijk zijn wat wel of geen klachten geeft.

Zijn de adviezen geschikt voor mensen met een aandoening of die een medisch dieet volgen?

De vezeltest is bedoeld voor mensen zonder een onderliggende aandoening en de bijbehorende adviezen zijn gebaseerd op de richtlijn gezonde voeding. Heb je een aandoening waarvoor speciale leefstijladviezen gelden of volg je een medisch dieet, dan zijn de adviezen minder geschikt.  Als je bijvoorbeeld last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), kan het zijn dat je niet alle vezelrijke producten kan eten, omdat het klachten geeft. Mocht je twijfelen of de adviezen voor jou gelden, neem dan contact op met je huisarts.

Hoe is de vezeltest tot stand gekomen?

De vezelmeter is gebaseerd op de NEVO-tabel van het RIVM. Deze database bevat informatie over de samenstelling van voedingsmiddelen. Uit deze database zijn de gegevens gehaald, zoals het vezelgehalte.  Daarnaast is op basis van de richtlijnen goede voeding en Schijf van Vijf van het Voedingscentrum bepaald wanneer een product als ‘gezond’ en ‘niet gezond’ is beoordeeld.

Hoe gaan jullie om met mijn gegevens?

De Maag Lever Darm Stichting hecht veel waarde aan de bescherming van persoonsgegevens. Wij hebben geen commercieel belang, daarom is onze informatie onafhankelijk en betrouwbaar. Jouw gegevens zullen wij nooit delen met derden. Wel kan het zijn dat we je na afloop nog wat informatie toesturen over vezels of andere onderwerpen rondom gezonde voeding. Je kunt je altijd weer afmelden als je geen informatie meer van ons wil ontvangen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in