Zalm met notenkorst, knolselderijpuree en groene groenten

Zalm, wij zijn er dol op. En al helemaal als we het combineren met een lekkere knolselderijpuree en gegrilde groenten voor flink wat extra vezels. Dit gerecht is super om eens tijdens de feestdagen te proberen. Of gewoon, als je zin hebt in zalm met een luxe twist. Hier het recept:

Glutenvrij - lactosevrij - kan FODMAP-arm*

Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Aantal personen: 4 personen

Benodigdheden 

  • hakmolen 
  • pureestamper

Ingrediënten

  • 1 knolselderij van ca. 800 g
  • 200 g broccoliroosjes
  • 200 g sugar snaps of sperzieboontjes, schoongemaakt
  • handje rauwe gemengde noten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el verse peterselie
  • 4 zalmmoten van ca. 150 g per stuk
  • zout
  • vers gemalen peper
  • klont boter
  • 1 citroen, in parten
  • Extra: hakmolentje, pureestamper
zalm met knolselderijpuree

Bereiding

  1. Maak de knolselderij schoon en snijd in gelijke stukken. Vul een pan met water en de knolselderijstukken en breng aan de kook. Kook tot de stukken gaar zijn en giet af.
  2. Kook intussen de overige groenten beetgaar en giet af.
  3. Hak in een hakmolentje noten, knoflook en peterselie fijn.
  4. Wrijf de zalmmoten in met peper en bedek de bovenkant met een laagje notenkruim.
  5. Verhit olijfolie in een koekenpan met anti aanbak laag en bak de zalm eerst met de notenkruimlaag naar beneden bruin en krokant.
  6. Keer om en bak nog even op laag vuur. De zalm mag nog wat rosé zijn van binnen. Neem de zalmmoten uit de pan.
  7. Wentel de groenten nog even door de aanhangsels in de koekenpan.
  8. Stamp de knolselderij tot een puree. Voeg indien gewenst, nog een klontje boter toe en breng op smaak met versgemalen peper.
  9. Snijd de citroen in parten. Serveer de zalm met de knolselderijpuree, groene groenten en een partje citroen.

Recept aanpassen?

  • FODMAP-arm: gebruik geen knoflook, cashewnoten en pistachenoten. Eventueel kan wel knoflookolie worden gebruikt als smaakmaker. De olie moet wel verhit worden.

Vezels

Dit gerecht telt 14 gram vezels per portie. Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hier alles over vezels.

*Dit recept is samengesteld met ingrediënten die meestal laag zijn in FODMAPs en mogelijk beter verdragen worden door mensen met een gevoelige buik of PDS. Echter, dit verschilt per persoon. Kijk dus goed in de ingrediëntenlijst welke producten jij wel of niet kan verdragen. Meer weten over FODMAPs? Lees hier meer over het FODMAP dieet.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Alles over vezels

Download gratis de vezelgids

download hier
✓ Al ruim 35.000 keer gedownload!