Voor de Gezonde Generatie

De Gezonde Generatie is een initiatief van samenwerkende gezondheidsfondsen, waaronder de Maag Lever Darm Stichting. Het doel is dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is van de wereld. Wij zetten ons hiervoor in door middel van twee allianties:

Voeding

Het is ons doel om de voedselomgeving
nú gezonder te maken zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon
heeft.

AlcoholPreventie

Wij zetten ons in voor een Gezonde Generatie die opgroeit in een samenleving waarin het makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken.

Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

De MLDS vormt samen met het Diabetes Fonds, de Nierstichting en de Hartstichting de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie. De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie streeft samen met twintig  andere gezondheidsfondsen naar een Gezonde Generatie in 2040. Een generatie die mentaal, emotioneel en fysiek gezond is. Gezonde voeding is daarbij cruciaal. Het is ons doel om de voedselomgeving nú gezonder te maken zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft. Want gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in het vervolg van het leven. Zo groeit een generatie op die later minder ziek is. Voor een gezonde voedselomgeving zijn randvoorwaarden vanuit de overheid noodzakelijk.

Regeerakkoord

De Alliantie houdt de implementatie van de voedingsmaatregelen nauwlettend in de gaten. Samen met veel Nederlanders en organisaties leggen wij duidelijke oplossingen neer, voor productverbetering, de invoering van een suikertaks op frisdrank en het toestaan van kindermarketing alleen op producten die in de Schijf van Vijf passen. Dat geluid laten we vanuit alle kanten van de samenleving horen. Vanuit de zorg. Vanuit consumentenorganisaties. Vanuit de gezondheidssector. Vanuit de wetenschap. Vanuit alle betrokken Nederlanders.

Het coalitieakkoord

In het coalitieakkoord van het kabinet Rutte-4 wordt gehoor gegeven aan de breed gesteunde oproep uit de samenleving voor een Gezonde Generatie in 2040. Het is tijd voor meer aandacht voor gezonde voeding.

AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie

Het spijsverteringsstelsel is de eerste plek waar het lichaam met alcohol in contact komt en waar alcohol wordt opgenomen in het bloed. Het hele spijsverteringskanaal is door dit directe contact extra kwetsbaar voor de schadelijke effecten van alcohol. Door alcoholgebruik kunnen aandoeningen in alle delen van het spijsverteringskanaal ontstaan: in de mond, de slokdarm, de lever, de maag, de dunne en dikke darm, en de alvleesklier. Hiernaast kan je meer lezen over de schadelijke effecten van alcohol op de spijsvertering.

Om ziekten door alcoholgebruik te voorkomen investeren wij samen met andere gezondheidsfondsen in de gezondheid van toekomstige generaties. Zo zetten wij ons, samen met KWF, specifiek in voor een Gezonde Generatie die opgroeit in een samenleving waarin het makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken. In een omgeving die daarbij ondersteunt. Dit doen wij gezamenlijk in de AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie.

Door de sociale norm en omgeving te veranderen, vergroten we de kans dat de volgende generatie als volwassenen minder vaak en minder veel alcohol zullen drinken. Dat draagt bij aan meer gezonde levensjaren. En helpt ons ons doel te realiseren: een gezonde spijsvertering voor iedereen.

De verzameling organen die samen je spijsvertering vormen, verteren niet alleen je eten. Ze zorgen er ook voor dat jij je fit voelt en energie hebt.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in