“Vroege opsporing voorkomt dat patiënten te lang doorlopen met gevaarlijke buikklachten.”

14 september 2022

Dr. Duygu Harmankaya is arts-onderzoeker op de afdeling Maag Darm Lever van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze doet onderzoek naar langdurig zuurstoftekort in de darmen (ook wel CMI – chronische mesenteriaal ischemie – genoemd). Haar doel? Vroege opsporing van deze ziekte, om veel pijn én een levensbedreigend darminfarct te voorkomen.

Dr. Duygu Harmankaya vertelt: “De diagnose CMI wordt maar bij een klein deel van de mensen herkend. De meeste patiënten krijgen te horen dat er geen oorzaak kan worden gevonden. Soms hebben ze al jaren buikpijn en onbegrepen gewichtsverlies. Die mensen hebben uiteindelijk kans op een darminfarct. Dan sterft een groot deel van de darmen af, en daardoor kunnen mensen overlijden.”

“Wij onderzoeken of we langdurig zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen met twee testen. Bij de eerste test gebruiken we een bestaande CT-scan om de hoeveelheid kalk in de darmen te bepalen. Als iemand een hoge hoeveelheid kalk in de darmen heeft, gaan we door met een ademtest. Die meet of er een zuurstofgebrek in de darmen is. Daarmee kunnen we naar verwachting de diagnose stellen, zonder dat patiënten een naar maag- en darmonderzoek hoeven te ondergaan.”

“Voordat het zover is, moeten we eerst onderzoeken of deze twee testen inderdaad een zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen. Hopelijk kunnen we CMI straks beter én sneller opsporen – en daarmee een lange lijdensweg voorkomen.”

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Ander nieuws

Nederlandse jongeren weten beter dan volwassenen dat alcohol schadelijk is

Nederlandse jongeren zijn in vergelijking met volwassenen beter op de hoogte van de schadelijkheid van alcohol. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek. De Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding lanceerden eerder dit jaar de campagne ‘Op je gezondheid?’.

3 oktober 2023

De opbrengst van de collecte 2023

De collecte van 2023 van de Maag Lever Darm Stichting is bijna afgerond. Tot nu toe hebben we dit jaar met de collecte € 426.025,- opgehaald!

25 september 2023

MLDS brengt onderwerpen in voor verkiezingsprogramma’s politieke partijen

In aanloop naar de verkiezingen zijn alle politieke partijen bezig hun partijprogramma's vorm te geven. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) levert met vier belangrijke onderwerpen input om de gezondheid van Nederland te verbeteren en te zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met een spijsverteringsziekte.

2 augustus 2023

Doneer
7 oktober is Deltaplan Ameland
Doneer nu voor onderzoek naar alvleesklierkanker.
Doneer nu
Al meer dan €90.000 opgehaald