“Vroege opsporing voorkomt dat patiënten te lang doorlopen met gevaarlijke buikklachten.”

14 september 2022

Dr. Duygu Harmankaya is arts-onderzoeker op de afdeling Maag Darm Lever van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze doet onderzoek naar langdurig zuurstoftekort in de darmen (ook wel CMI – chronische mesenteriaal ischemie – genoemd). Haar doel? Vroege opsporing van deze ziekte, om veel pijn én een levensbedreigend darminfarct te voorkomen.

Dr. Duygu Harmankaya vertelt: “De diagnose CMI wordt maar bij een klein deel van de mensen herkend. De meeste patiënten krijgen te horen dat er geen oorzaak kan worden gevonden. Soms hebben ze al jaren buikpijn en onbegrepen gewichtsverlies. Die mensen hebben uiteindelijk kans op een darminfarct. Dan sterft een groot deel van de darmen af, en daardoor kunnen mensen overlijden.”

“Wij onderzoeken of we langdurig zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen met twee testen. Bij de eerste test gebruiken we een bestaande CT-scan om de hoeveelheid kalk in de darmen te bepalen. Als iemand een hoge hoeveelheid kalk in de darmen heeft, gaan we door met een ademtest. Die meet of er een zuurstofgebrek in de darmen is. Daarmee kunnen we naar verwachting de diagnose stellen, zonder dat patiënten een naar maag- en darmonderzoek hoeven te ondergaan.”

“Voordat het zover is, moeten we eerst onderzoeken of deze twee testen inderdaad een zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen. Hopelijk kunnen we CMI straks beter én sneller opsporen – en daarmee een lange lijdensweg voorkomen.”

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Ander nieuws

Maag Lever Darm Stichting presenteert samen met WUR en UMCG Buikbelang.nl

Op Wereld Microbioom Dag is de website www.buikbelang.nl gelanceerd. De Maag Lever Darm Stichting is er trots op om samen met Wageningen University & Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen kernpartner te zijn van Buikbelang.

3 juli 2024

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer