“Vroege opsporing voorkomt dat patiënten te lang doorlopen met gevaarlijke buikklachten.”

14 september 2022

Dr. Duygu Harmankaya is arts-onderzoeker op de afdeling Maag Darm Lever van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze doet onderzoek naar langdurig zuurstoftekort in de darmen (ook wel CMI – chronische mesenteriaal ischemie – genoemd). Haar doel? Vroege opsporing van deze ziekte, om veel pijn én een levensbedreigend darminfarct te voorkomen.

Dr. Duygu Harmankaya vertelt: “De diagnose CMI wordt maar bij een klein deel van de mensen herkend. De meeste patiënten krijgen te horen dat er geen oorzaak kan worden gevonden. Soms hebben ze al jaren buikpijn en onbegrepen gewichtsverlies. Die mensen hebben uiteindelijk kans op een darminfarct. Dan sterft een groot deel van de darmen af, en daardoor kunnen mensen overlijden.”

“Wij onderzoeken of we langdurig zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen met twee testen. Bij de eerste test gebruiken we een bestaande CT-scan om de hoeveelheid kalk in de darmen te bepalen. Als iemand een hoge hoeveelheid kalk in de darmen heeft, gaan we door met een ademtest. Die meet of er een zuurstofgebrek in de darmen is. Daarmee kunnen we naar verwachting de diagnose stellen, zonder dat patiënten een naar maag- en darmonderzoek hoeven te ondergaan.”

“Voordat het zover is, moeten we eerst onderzoeken of deze twee testen inderdaad een zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen. Hopelijk kunnen we CMI straks beter én sneller opsporen – en daarmee een lange lijdensweg voorkomen.”

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 13 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Ander nieuws

Gezocht: ervaringsdeskundigen

Voor de subsidielijn ‘Right on Time’ zijn we op zoek naar ervaringsdeskundigen met een spijsverteringsaandoening. Met de subsidielijn stimuleren we wetenschappelijk onderzoek dat is gericht op vroegtijdige diagnose van spijsverteringsziekten.

14 maart 2023

Je poep checken kan je leven redden

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Daarom vraagt de Maag Lever Darm Stichting deze maand extra aandacht voor darmkanker en de 7 signalen van darmkanker.

9 maart 2023

De Dikkedarmkanker keuzehulp: oncologen over hun ervaringen

Zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag. De MLDS vraagt die dag speciaal aandacht voor spijsverteringskankers, en in het bijzonder slokdarmkanker.

8 maart 2023

Doneer