“Vroege opsporing voorkomt dat patiënten te lang doorlopen met gevaarlijke buikklachten.”

14 september 2022

Dr. Duygu Harmankaya is arts-onderzoeker op de afdeling Maag Darm Lever van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze doet onderzoek naar langdurig zuurstoftekort in de darmen (ook wel CMI – chronische mesenteriaal ischemie – genoemd). Haar doel? Vroege opsporing van deze ziekte, om veel pijn én een levensbedreigend darminfarct te voorkomen.

Dr. Duygu Harmankaya vertelt: “De diagnose CMI wordt maar bij een klein deel van de mensen herkend. De meeste patiënten krijgen te horen dat er geen oorzaak kan worden gevonden. Soms hebben ze al jaren buikpijn en onbegrepen gewichtsverlies. Die mensen hebben uiteindelijk kans op een darminfarct. Dan sterft een groot deel van de darmen af, en daardoor kunnen mensen overlijden.”

“Wij onderzoeken of we langdurig zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen met twee testen. Bij de eerste test gebruiken we een bestaande CT-scan om de hoeveelheid kalk in de darmen te bepalen. Als iemand een hoge hoeveelheid kalk in de darmen heeft, gaan we door met een ademtest. Die meet of er een zuurstofgebrek in de darmen is. Daarmee kunnen we naar verwachting de diagnose stellen, zonder dat patiënten een naar maag- en darmonderzoek hoeven te ondergaan.”

“Voordat het zover is, moeten we eerst onderzoeken of deze twee testen inderdaad een zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen. Hopelijk kunnen we CMI straks beter én sneller opsporen – en daarmee een lange lijdensweg voorkomen.”

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Gerelateerd nieuws

Minister Kuipers: ‘De oplossing voor meer gezondheid begint in de buik’

De spijsvertering is een stelsel waar tal van ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Dat zei VWS-minister Ernst Kuipers vandaag tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in ARTIS Amsterdam. Samen met artsen, wetenschappers, gezondheidsorganisaties, beleidsmakers en bedrijven wil MLDS […]

8 december 2022

€1 miljoen voor 4 onderzoeken naar vroege opsporing van spijsverteringsziekten

Op 7 december 2022 heeft de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) bekend gemaakt welke vier onderzoeksteams dit jaar subsidie ontvangen binnen de subsidielijn Right on Time 2022. De subsidielijn heeft als doel om wetenschappelijk onderzoek te stimuleren dat gericht is op de vroege opsporing van spijsverteringsziekten. Veel ziekten zijn namelijk beter te behandelen als ze in een vroeg stadium worden ontdekt.

7 december 2022

Samen in actie tegen alvleesklierkanker: Deltaplan Challenge Ameland

Zaterdag 29 oktober 2022 vindt de 2e editie van de Deltaplan Challenge Ameland plaats! Deze bijzondere dag zal volledig in het teken staan van uitdaging en verbinding.

13 oktober 2022

Doneer