“Vroege opsporing voorkomt dat patiënten te lang doorlopen met gevaarlijke buikklachten.”

14 september 2022

Dr. Duygu Harmankaya is arts-onderzoeker op de afdeling Maag Darm Lever van het Erasmus MC in Rotterdam. Ze doet onderzoek naar langdurig zuurstoftekort in de darmen (ook wel CMI – chronische mesenteriaal ischemie – genoemd). Haar doel? Vroege opsporing van deze ziekte, om veel pijn én een levensbedreigend darminfarct te voorkomen.

Dr. Duygu Harmankaya vertelt: “De diagnose CMI wordt maar bij een klein deel van de mensen herkend. De meeste patiënten krijgen te horen dat er geen oorzaak kan worden gevonden. Soms hebben ze al jaren buikpijn en onbegrepen gewichtsverlies. Die mensen hebben uiteindelijk kans op een darminfarct. Dan sterft een groot deel van de darmen af, en daardoor kunnen mensen overlijden.”

“Wij onderzoeken of we langdurig zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen met twee testen. Bij de eerste test gebruiken we een bestaande CT-scan om de hoeveelheid kalk in de darmen te bepalen. Als iemand een hoge hoeveelheid kalk in de darmen heeft, gaan we door met een ademtest. Die meet of er een zuurstofgebrek in de darmen is. Daarmee kunnen we naar verwachting de diagnose stellen, zonder dat patiënten een naar maag- en darmonderzoek hoeven te ondergaan.”

“Voordat het zover is, moeten we eerst onderzoeken of deze twee testen inderdaad een zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen. Hopelijk kunnen we CMI straks beter én sneller opsporen – en daarmee een lange lijdensweg voorkomen.”

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

Ander nieuws

48% van mensen met Prikkelbare Darm Syndroom voelt schaamte op het werk 

Op vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag. De MLDS en de PDS Belangenorganisatie vragen deze week met diverse activiteiten aandacht voor MLDS en andere darmaandoeningen.

19 april 2024

Eerste natuurtoilet op Texel laat mensen weer zorgeloos wandelen

Een op de vier Nederlanders blijft liever thuis als er geen toilet in de buurt is, en bij mensen met een maagdarmaandoening is dat zelfs een op de twee. Met het eerste natuurtoilet op Texel wordt de natuur bezoeken een stukje onbezorgder.

18 april 2024

Documentaire ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’ wil taboe doorbreken

De Maag Lever Darm Stichting lanceert de driedelige documentaireserie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’. Documentairemaakster Sanne Savelsbergh volgt daarin zeven jonge vrouwen met darmproblemen.

17 april 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in