Wat is het?

De Hik (Singultus) is een fenomeen dat voorkomt bij mensen en bij andere zoogdieren. Bij de hik trekt het middenrif krachtig en onwillekeurig samen. Hierdoor stopt de ademhaling even. Het middenrif is een spiergroep die de borstholte scheidt van de buikholte. In het middenrif zit een opening waar de slokdarm doorheen loopt van de borstholte naar de buikholte.

Iedereen heeft wel eens de hik. Meestal is de hik een tijdelijk en kortdurend verschijnsel. Een enkele keer blijft de hik lange tijd aanwezig. In uitzonderingsgevallen blijft de hik zelfs jarenlang aanhouden. Als de hik langer dan 48 uur aanhoudt of als u heel regelmatig last heeft van de hik spreken we van aanhoudende hik. Artsen noemen dit ook wel chronische of persisterende hik.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld niezen en hoesten lijkt de hik geen enkele functie te hebben. Artsen en onderzoekers hebben dit verschijnsel lange tijd onderzocht maar hebben geen beschermende functie kunnen ontdekken.

Hoe herken ik het?

De hik kan een opzichzelfstaand verschijnsel zijn. De hik kan ook voorkomen bij aandoeningen of afwijkingen op een andere plek in het lichaam. Soms blijft de oorzaak van de hik onbekend. Meestal duurt de hik slechts enkele minuten.

Kortdurende hik kan veroorzaakt worden door:

Aanhoudende, of chronische, hik kan veroorzaakt worden door:

Klachten en symptomen van de hik

De meeste mensen ervaren de hik als vervelend. Soms is het hebben van de hik ook pijnlijk. Als de hik een tijdje blijft bestaan, kan het verschillende ongemakken met zich meebrengen zoals pijn op de borst en uitputting.

Chronische hik kan klachten veroorzaken zoals moeilijkheden met eten en praten, slapeloosheid, gewichtsverlies, oververmoeidheid en soms problemen met ademhalen. Sommige mensen krijgen ook last van brandend maagzuur door de hik. Dit veroorzaakt klachten als zuurbranden, opboeren en een pijnlijk gevoel bij het borstbeen.

Hoe gaat het verder?

De kortdurende hik verdwijnt vanzelf en hiervoor is geen behandeling. Er zijn veel maatregelen bekend die een hikaanval zouden kunnen stoppen. Meestal gaat het om een geforceerde onderbreking van de ademhaling. Het is niet duidelijk of deze maatregelen echt werken.

Bij de chronische hik helpen deze maatregelen in ieder geval niet. Soms kan de onderliggende oorzaak bestreden worden waardoor de hik verdwijnt. Deze oorzaak is echter niet altijd bekend of kan niet gericht bestreden worden.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij de hik

Iedereen kent wel een tip om de hik te laten verdwijnen. Bekende tips zijn de adem inhouden of een minuut lang kleine slokjes water drinken. Mogelijk helpt dit u om van de hik af te komen. Rustig eten en drinken is waarschijnlijk de beste manier om de hik te voorkomen.

Door voorover te buigen, ontspant het middenrif zich. Dit kan helpen de hik te verminderen.

Bij hardnekkige of aanhoudende hik raden wij u aan om een afspraak te maken bij de huisarts.

Colofon

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Alleen dankzij de steun van donateurs kunnen wij ons werk blijven doen

Doneer