Voorkomen van nabloedingen na het verwijderen van poliepen uit de darm met behulp van clips: de CLIPPER-studie

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Mensen bij wie darmkanker is opgespoord bij het bevolkingsonderzoek moeten meerdere sessies moeten ondergaan om grote vlakke poliepen in de dikke darm te laten verwijderen. Dit komt omdat het verwijderen van zo’n poliep meer risico’s met zich meebrengt dan andere poliepen. Er kan bijvoorbeeld makkelijker een bloeding optreden. Ook kunnen er complicaties optreden na de behandeling. Meestal gaat het dan om een verlate nabloeding als de patiënt weer thuis is, waardoor deze terug moet komen naar het ziekenhuis om hieraan geholpen te worden. Dit kan na dagen of zelfs weken nog optreden. In dit onderzoek gaan ze kijken of ze het risico op zo’n nabloeding voor de patiënt kunnen verlagen van 10% naar 2%. Dit doen ze door de wond die achterblijft als het ware dicht te nieten met zogeheten ‘clips’. Dit noemen zclippen. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Onderzoeken of bloedingen na het verwijderen van een vlakke poliep in de dikke darm kan worden voorkomen door het clippen van de plek waar het is weggehaald. Daarnaast onderzoeken ze of dit kosteneffectief is. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

Hiervoor onderzoeken ze 356 patiënten, waarvan de helft behandeld wordt met de clips. De andere helft krijgt de standaardbehandeling zonder clips. Na een half jaar krijgen de deelnemers opnieuw een darmonderzoek om te zien hoe het litteken in de darm er uitziet en een hapje te nemen om te onderzoeken onder de microscoop. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Als clippen helpt om nabloedingen te voorkomen kunnen ze hiermee de behandeling veiliger en goedkoper maken voor patiënten. Aangezien veel ziekenhuizen meedoen kan het dan ook snel in heel Nederland toegepast worden. 

Tussentijdse resultaten

Dit wetenschappelijk onderzoek is officieel van start gegaan in maart 2018. In oktober 2020 doen er inmiddels 247 patiënten mee, waarmee ze op 70% zitten van het aantal benodigde deelnemers. Vanwege de COVID-pandemie is het aantal patiënten dat meedoet aan deze studie nog niet wat de onderzoekers hadden gehoopt en zal de studie verlengd worden.  

Aangezien het onderzoek nog loopt is het nog te vroeg om resultaten te presenteren of de onderzoeksvraag te beantwoorden. Dit is mogelijk wanneer het benodigde aantal deelnemers is bereikt. 

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Voorkomen van nabloedingen na het verwijderen van poliepen uit de darm met behulp van clips: de CLIPPER-studie
Projectleider: Erwin van Geenen
Instantie: Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen
Gestart in: 2017
Looptijd: 2 jaar
Status: bezig

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer